Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Umelá inteligencia úplne nahradí ľudstvo

Stephen Hawking. Foto: TABLET.TV

Vzostup umelej inteligencie premení každý aspekt nášho života a bude globálnou udalosťou porovnateľnou s priemyselnou revolúciou.

Cambridge, Veľká Británia, 9. novembra (TABLET.TV) - V exluzívnom rozhovore pre časopis WIRED uznávaný vedec, profesor Stephen Hawking varoval pred búrlivým rozvojom umelej inteligencie. Podľa neho roboty nakoniec úplne nahradia ľudstvo.

„Obávam sa, že umelá inteligencia nakoniec dosiahne takú úroveň, že to bude v podstate nová forma života, ktorá prekoná ľudí. Ak ľudia vymýšľajú počítačové vírusy, niekto vymyslí takú umelú inteligenciu, ktorá sa bude stále zlepšovať a replikovať... Umelá inteligencia má možnosti a moc odstrániť chudobu a choroby, ale takisto urýchliť koniec ľudskej civilizácie, ako ju poznáme... V budúcnosti by umelá inteligencia mohla vyvinúť svoju vlastnú vôľu - vôľu, ktorá je v rozpore s našou," povedal Stephen Hawking.

Vzostup umelej inteligencie premení každý aspekt nášho života a bude globálnou udalosťou porovnateľnou s priemyselnou revolúciou.

"Úspech pri vytváraní umelej inteligencie by mohol byť najväčšou udalosťou v histórii našej civilizácie. Ale zároveň môže byť aj poslednou - ak sa nenaučíme, ako sa vyhneme rizikám. Spolu s prínosmi umelá inteligencia prinesie aj nebezpečenstvá, ako sú silné autonómne zbrane alebo nové spôsoby potláčania väčšiny. Nemôžeme predpovedať, čo by sme mohli dosiahnuť, ak by naše vlastné mysle boli zosilnené umelou inteligenciou. Možno s nástrojmi tejto novej technologickej revolúcie budeme schopní odstrániť niektoré škody, ktoré spôsobila prírode posledná revolúcia- industrializácia," myslí si 75-ročný vedec.

Hawking hovoril aj o svojom presvedčení, že ľudstvo potrebuje nový vesmírny vek, aby pritiahlo mladých ľudí k účasti na vede a výskume a povedal, že v prípade zvýšeného záujmu to nebude mať vážne dôsledky pre ľudstvo. Dodal, že vedci by mali urýchlene pracovať na novom vesmírnom programe s konečným cieľom kolonizovať vhodné obývateľné planéty.

"Verím, že sme dosiahli bod, z ktorého niet návratu. Naša zem je pre nás príliš malá, globálna populácia rastie alarmujúcou rýchlosťou a hrozí, že sa sami zničíme," vyhlásil vedec.

Pred rýchlym a nekontrolovaným rozvojom umelej inteligencie pred profesorom Hawkingom varovali aj iní významní ľudia. Vizionár Elon Musk dokonca označil vznikajúcu technológiu väčším rizikom pre svet ako jadrový konflikt so Severnou Kóreou.