Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Video

Trpká rozlúčka Slovákov na ME, Kravárik volá po mentálnom trénerovi

Na snímke slovenskí volejbalisti ďakujú fanúšikom po poslednom zápase B-skupiny Slovensko - Nemecko 0:3 (-18, -24, -23) na ME vo volejbale mužov 28. augusta 2017 v poľskom Štetíne. Foto: TASR

Zverenci trénera Andreja Kravárika prehrali aj tretí zápas v základnej B-skupine na Me vo volejbale v poľskom Štetíne a na šampionáte končia.

Štetín 28. augusta (TASR) - Slovenskí volejbalisti skončili svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy v Poľsku už v základnej skupine. V pondelňajšom zápase "o všetko" nezískali proti Nemcom ani set a za 90 minút im podľahli 0:3. Ich definitívne umiestnenie určí až výsledok zápasu Rusko - Španielsko, je však isté, že zaknihujú najhoršie umiestnenie v rámci kontinentálnych šampionátov.

Slováci vstúpili do stretnutia horšie ako ich súper, prvý bod získali za stavu 0:3. Nemci si potom udržiavali pohodlný náskok, po Böhmeho smeči neskôr viedli už 11:7. Zverencom Andreja Kravárika sa v závere setu nedarilo najmä na podaní, pokazili ich až sedem. Nemci triumfovali 25:18.

V druhom dejstve sa opäť od úvodu pustili do Slovákov a šnúrou štyroch lôpt sa ujali vedenia 6:2. Zlepšená hra na blokoch však priniesla nerozhodné skóre 8:8 a vzápätí sa ziskom dvoch bodov dostalo Slovensko po prvý raz do vedenia. To si udržiavalo do stavu 15:14, potom sa karta opäť obrátila. V dramatickom závere sa mužstvá naťahovali o každý bod. Set napokon získali Nemci v pomere 26:24.

Na začiatku tretieho setu zradilo Slovákov opäť dva razy za sebou podanie. Po vyrovnanej pasáži sa neskôr dostali Nemci do vedenia 7:6, ale slovenskí reprezentanti aj s podporou hľadiska tuho bojovali o každú loptu, aby sa so šampionátom dôstojne rozlúčili. Uhrať set sa im ale napokon nepodarilo.




Podľa Kohúta Nemci boli hrateľní

Slovenskí volejbalisti zakončili účinkovanie na majstrovstvách Európy trpkou prehrou s Nemeckom. Súper pritom nastúpili bez niekoľkých opôr, čo zvyšovalo šancu zverencov Andreja Kravárika na úspech. Napokon však neuhrali ani set.

"Prepásli sme veľkú šancu. Nemci nám doslova núkali dobrý výsledok, keď nepostavili do zápasu Grozera, ale ani to nám nepomohlo," krútil hlavou tréner Slovákov a dodal: "V určitých fázach nám zlyhávala aj taktika na súpera. Chalani sú pripravení technicky aj takticky, ale v zlomových chvíľach nezvládli niektoré veci. Chýba nám psychológ, ktorý by im pohol s hlavami. Nie je možné, aby sme mali natrénované veci, aby sme ich ukázali v príprave, ale na ME ich nevedeli predať. To je už veľký otáznik," dodal Kravárik, ktorý je pripravený za neúspešný šampionát niesť zodpovednosť. "Je to dlhodobá vec, teraz na to máme čas, nesmieme nechať nič na náhodu. Čaká nás ďalšia kvalifikácia, musíme niečo urobiť."



Úvod zápasu s Nemeckom neveštil nič dobré. Slováci veľa kazili, no v druhom spresnili hru a boli blízko k víťazstvu v sete. "Tradične máme problémy so začiatkami, asi budeme na zápasy chodiť o pol hodinu skôr. Dnes bol Nemci hrateľní, ale musím im pogratulovať k úspechu. Aj oni aj Taliani ukázali, že sú proste lepší," vyhlásil kapitán SR Emanuel Kohút. Na hráčoch bolo vidieť snahu, ale práve prílišné chcenie im zväzovalo ruky. "Chceli sme sa o to pobiť, no prvý set sme hrali v kŕči. Bohužiaľ, všetko sa odrážalo od prvého zápasu proti Čechom. S Talianmi i Nemcami sme nemali toľko šancí, treba priznať, že obaja súperi sú inde ako my," dodal nahrávač Daniel Končál.






ME volejbalistov, B-skupina:

Slovensko - Nemecko 0:3 (-18, -24, -23)

zápas trval: 90 minút, rozhodovali: Murulo (Est.), Akinci (Tur.)

zostavy:

Slovensko: Ondrovič, Mlynarčík, Paták, Chrtiansky, Zaťko, libero Kubš (Kohút, libero Turis, Bencz, Končál, Lux, Ludha, Petráš, Prešinský)

Nemecko: Fromm, Kaliberda, Andrei, Böhme, Kampa, libero Zenger (libero Weber, Schott, Grozer, Hirsch, Karlitzek, Zimmermann, Baxpöhler, Krick)

tabuľka B-skupiny:

1. Nemecko 3 3 0 9:2 8 **
2. Taliansko 2 1 1 5:3 4 *
3. Česko 2 1 1 3:4 3 *
4. SLOVENSKO 3 0 3 1:9 0

** - postup do štvrťfinále
* - postup do osemfinále

hlasy po zápase:

Emanuel Kohút, kapitán SR: "Celý problém je v jednej veci. Máme málo skúseností so servisom. Kazili sme veľa lôpt, čo ma mrzí. Nemrzia ma pokazené lopty z rizika, ale my sme ich kazili zo strachu. Nerozumiem prečo. Mali sme sa v tomto zápase už len zabávať."

Daniel Končál, hráč SR: "Na záver ME sme podali celkom dobrý výkon, ale škoda, že sme ho neokorenili setom alebo dvoma. S Nemeckom sme už tento rok hrali a dobre, takže sme si verili. Dnes boli zdolateľní."

Andrej Kravárik, tréner SR: "Mali sme obrovskú šancu vyhrať tento zápas. Nemci nastúpili bez Grozera, čo je hráč, ktorý sám dokáže rozhodnúť s akýmkoľvek súperom. Mohli sme ukázať, na čom sme tak veľa pracovali. Netvrdím, že sme to neurobili, ale chýbala nám dôslednosť. Zle sme vykrývali lopty, chýbalo nám viac v kritických chvíľach. Chýbal nám človek, ktorý by chalanom pohol s hlavami. Budem apelovať aj na zväz, aby takéhoto človeka angažoval."

Volejbalisti Belgicka zvíťazili v pondelňajšom zápase D-skupiny na ME v Poľsku nad Holandskom 3:0 a zaknihovali na šampionáte tretiu výhru.

A-skupina - Gdansk:

Srbsko - Fínsko 3:0 (20, 18, 32)

1. Srbsko 3 3 0 9:2 8
2. Poľsko 2 1 1 3:3 3
3. Fínsko 3 1 2 3:8 2
4. Estónsko 2 0 2 4:6 2

C-skupina - Katovice:

Slovinsko - Bulharsko 0:3 (-22, -26, -17)

1. Rusko 2 2 0 6:0 6
2. Bulharsko 3 2 1 6:3 6
3. Slovinsko 3 1 2 3:6 3
4. Španielsko 2 0 2 -6 0:6 0

D-skupina - Krakov:

Belgicko - Holandsko 3:0 (21, 21, 21)

1. Belgicko 3 3 0 9:4 7
2. Turecko 2 1 1 5:4 4
3. Francúzsko 2 1 1 5:5 3
4. Holandsko 3 0 3 3:9 1