Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Toto sú najdôležitejšie míľniky slovenského predsedníctva v Rade EÚ

Na kombosnímke výberová chronológia udalostí spojených s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša prehľad udalostí, ktoré sa odohrali v druhom polroku 2016 počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Bratislava 31. decembra (TASR/Tablet.TV) - Slovenská republika (SR) v priebehu druhého polroka 2016 prevzala historicky prvé predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ).

Historicky prvé slovenské predsedníctvo prišlo v čase, keď EÚ stála pred bezprecedentnými výzvami v podobe rozhodnutia britských občanov o vystúpení Spojeného kráľovstva z únie, migračnej krízy vyvíjajúcej tlak na jednotu schengenského priestoru či bezpečnostných otázok po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli.



Rada EÚ patrí medzi hlavné inštitúcie Európskej únie. Jej úlohou je formovanie európskej legislatívy spolu s Európskym parlamentom, ako aj koordinácia medzi členmi EÚ v jednotlivých rezortoch, napríklad pri spoločnej zahraničnej či bezpečnostnej politike. V rade sú zastúpené členské štáty, ktoré sa na jej čele striedajú každých šesť mesiacov. Predsedajúca krajina vedie zasadnutia na všetkých úrovniach rady a má za úlohu okrem iného hľadať kompromisy v dôležitých otázkach i navonok zastupovať členské štáty voči ďalším inštitúciám únie ako EK a EP.

TASR prináša výber tých najdôležitejších udalostí a úspechov spojených s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

JÚN



Na snímke vyhlásenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera (vľavo) a predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) na Bratislavskom hrade pre členov kolégia Európskej komisie, ktorí navštívili SR pri príležitosti začiatku predsedníctva SR v Rade EÚ. V Bratislave dňa 30. júna 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann


30. júna 2016 – Pri príležitosti oficiálneho začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ pricestovali na Slovensko predstavitelia Európskej komisie (EK). Predseda EK Jean-Claude Juncker a ďalší komisári sa večer stretli s prezidentom SR Andrejom Kiskom a predsedom vlády SR Robertom Ficom. Predseda EK sa stretol aj s predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom a s poslancami. Slovensko sa počas predsedníctva chcelo sústrediť predovšetkým na pozitívnu agendu. Premiér vyjadril vieru v to, že aj v spolupráci s európskymi inštitúciami sa Slovensku nakoniec podarí naplniť svoje ambície.



Pri príležitosti prevzatia predsedníctva od Holandska sa na hradných múroch premietal súbor ikonických výjavov z oboch krajín vrátane prírodných scenérií, historických pamiatok, tradícií, inovácií, rôznych športov a príkladov politickej spolupráce.

JÚL



1. júla 2016 - Slovenská republika (SR) sa ujala rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré na druhý polrok 2016 prebrala od Holandska. V Bratislave zasadlo celé kolégium európskych komisárov. Rokovanie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom sa nieslo v duchu troch hlavných tém – migrácie, bratislavského summitu a brexitu, vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.



7. júla 2016 - Vzťah Národnej rady (NR) SR a Európskeho parlamentu (EP) počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ), brexit či migračná kríza. To boli témy, o ktorých hovorila slovenská delegácia pod vedením predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka s európskymi kolegami na rokovaní v Štrasburgu.

7. júla 2016 – Jedinečné a inovatívne nápady zo Slovenska predstavil v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rámci vizuálnej výzdoby v budove Rady EÚ pri príležitosti slovenského predsedníctva. Vizuálna prezentácia vychádzala z konceptu "Štyri elementy inovácie", ktorý zobrazoval unikátne technológie a vynálezy slovenských výrobcov reprezentujúce štyri prírodné živly.



7. júla 2016 – V najbližších mesiacoch by sa mala posilňovať spolupráca s tretími krajinami, najmä na osi krajina pôvodu - krajina tranzitu – finálna krajina. Povedal to minister vnútra SR Robert Kaliňák na tlačovej konferencii s členom Európskej komisie (EK) pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom po neformálnom stretnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ, krajín EFTA a kandidátskych krajín v Bratislave. Hlavnými témami neformálneho stretnutia ministrov boli udržateľné riešenia migrácie a dôležitosť ochrany schengenskej hranice. Na rokovaní sa zúčastnil i turecký minister.

8. - 9. júla 2016Siedmy Európsky summit regiónov a miest sa konal v Bratislave. Bol jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ a organizoval ho Európsky výbor regiónov, spoluorganizátormi boli Bratislavský samosprávny kraj a mesto Bratislava. Medzi hlavné riešenia v Bratislavskom vyhlásení patrí napríklad zníženie byrokratickej záťaže, určenie a odstránenie prekážok verejných i súkromných investícií.

Na snímke v pozadí zľava predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, primátor hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal a v popredí predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula počas tlačovej konferencie na siedmom Európskom samite regiónov a miest "Investovať a spájať" 8. júla 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR Pavel Neubauer


11. júla 2016 – Zámery slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedom parlamentných výborov pre záležitosti EÚ z členských a partnerských krajín na spoločnom zasadnutí v Národnej rade SR v Bratislave. Na predsedníckom COSAC-u v Bratislave sa zúčastnili predsedovia výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ, členovia Európskeho parlamentu, zástupcovia európskych inštitúcií (Európska komisia, Rada EÚ, COSAC sekretariát), zástupcovia parlamentov z kandidátskych krajín a ďalších partnerských štátov.

11. júla 2016 - Ministri financií eurozóny, Euroskupina, sa v Bruseli stretli prvýkrát od prebratia slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zhodnotili finančnú a ekonomickú situáciu skupiny, uviedol minister financií SR Peter Kažimír.

11. júla 2016 - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák otvoril v Bruseli spolu s podpredsedníčkou Európskeho parlamentu (EP) Sylvie Guillaumovou výstavu s názvom Hľadanie krásy.

15. júla 2016 – V oblasti digitálnej politiky je potrebné prijímať rýchle riešenia. Zdôraznil to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) pred poslancami Európskeho parlamentu na tzv. híringu.

SEPTEMBER



2. - 3. septembra 2016 - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hostil neformálnu schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ (Gymnich), na ktorú boli prizvané aj kandidátske krajiny. Po skončení Gymnichu potom zorganizoval neformálny obed šéfov diplomacií s kolegami z krajín Východného partnerstva, na ktorom sa diskutovalo o ďalšom smerovaní vzájomnej spolupráce. Spoločne prediskutovali proces vízovej liberalizácie EÚ s Gruzínskom.

Na snímke vľavo vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová a minister zahraničných vecí a Európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie po skončení neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ (Gymnich) 3. septembra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


4. septembra 2016 – Rozširovanie EÚ je strategická investícia do jej bezpečnosti a prosperity a bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na Medziparlamentnej konferencii o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá sa konala na Bratislavskom hrade.

13. septembra 2016 – Prioritou predsedníctva SR v Rade EÚ bolo posilnenie postavenia poľnohospodára v dodávateľskom potravinovom reťazci, v dodávateľskej vertikále. Uviedla to v Bratislave po neformálnom zasadnutí ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ (AGRIFISH) šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie (EK) pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (DG AGRI) Jerzyho Plewu.

15. - 16. septembra 2016 – Podpora menej rozvinutých regiónov v Európskej únii prostredníctvom eurofondov by mala zostať zachovaná aj po roku 2020. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci medzinárodnej konferencie o politike súdržnosti EÚ, ktorá sa konala v Bratislave.



16. septembra 2016 - Lídri 27 členských krajín EÚ sa stretli na neformálnom summite v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska hostilo po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Británie. Summit bol pre EÚ prvým správne smerovaným krokom v období, keď sa spamätáva z rozhodnutia Británie o ukončení členstva. Jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace.



Nepredávajte Európu - tak znie odkaz, ktorý aktivisti Greenpeace vyslali lídrom členských krajín EÚ.

22. septembra 2016 - Nezávislá a dôveryhodná informácia začína mať v súčasnosti oveľa vyššiu cenu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V úvodnom príhovore Konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ktorej účastníci sa v Bratislave venujú efektívnej ochrane i posilňovaniu nezávislého agentúrneho spravodajstva, to uviedol generálny riaditeľ hostiteľskej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník. Na trojdňové podujatie (21.-23.9.) prijalo pozvanie 33 delegácií.



26. - 27. septembra 2016 - Implementácii obranných aspektov globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, či spoločný postup voči hybridným hrozbám a kybernetickej bezpečnosti. Aj o týchto témach v Bratislave hovorili ministri obrany členských krajín EÚ na neformálnom zasadnutí. Rokovania viedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Zasadnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že spolupráca medzi NATO a Európskou úniou je bližšia ako kedykoľvek predtým.

Na snímke zľava vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka EK Federica Mogheriniová, minister obrany SR Peter Gajdoš a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej fotografie na neformálnom zasadnutí ministrov obrany krajín EÚ 27. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR Martin Baumann


29. septembra 2016 - V Bruseli prebehla prvá ministerská diskusia k takzvanej kolaboratívnej ekonomike, ktorej reguláciu presadzuje Európska komisia (EK). Uviedol to minister hospodárstva SR Peter Žiga po skončení zasadnutia Rady EÚ pre konkurencieschopnosť, ktorej v mene slovenského predsedníctva v EÚ predsedal.

OKTÓBER



3. - 4. októbra 2016 - V bratislavskej Redute sa konalo neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie (EÚ). Išlo o ďalšiu z akcií v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Rokovania viedol šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Zúčastnil sa ich aj eurokomisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

4. októbra 2016 - Certifikát v hodnote 50.000 eur odovzdal v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák koordinátorovi afganskej neziskovej organizácie Khair Khwa Social Services and Development Organization Násirovi Džalílímu. Finančný dar SR pôjde na dostavbu dvoch školských budov v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu. Išlo o súčasť humanitárnej pomoci SR pre Afganistan, k odovzdaniu ktorej došlo v rámci donorskej konferencie v Bruseli o Afganistane. Lajčák na tomto medzinárodnom podujatí vystupoval ako zástupca krajiny predsedajúcej Rade EÚ.

4. októbra 2016 - Minister obrany SR Peter Gajdoš sa v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie stretol pred výjazdovým rokovaním Vojenského výboru Európskej únie v Bratislave s jeho predsedom generálom Mikhailom Kostarakosom.

4. - 6. októbra 2016 - Najvýznamnejším podujatím slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti mládeže bola Európska konferencia mládeže. Uskutočnila sa v Košiciach a privítala zhruba 250 odborníkov z celej Európy.



5. októbra 2016 - Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ pokračovalo vo svojom triumfe. Vďaka výraznému diplomatickému úsiliu SR sa podarilo na európskej úrovni úspešne ukončiť ratifikačný proces Parížskej dohody.

6. - 7. októbra 2016 - Bratislavský parlamentný summit niesol motto "Spoznajme sa lepšie", inicioval ho predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, ktorý chcel aj takto reagovať na dynamický vývoj na európskej i svetovej scéne, počas ostatných mesiacov. Témami prvej časti konferencie boli súčasné hrozby európskej jednoty a prekonávanie odstupu medzi Európskou úniou a jej občanmi. V rámci druhej časti sa predsedovia venovali úlohám národných parlamentov, vnútornej kohézii Európskej únie a myšlienke globálne angažovanej Európe.



Neformálneho summitu sa zúčastnilo spolu 21 predsedov parlamentov členský krajín únie, medzi nimi predstavitelia parlamentných komôr Vyšehradskej štvorky (V4), predseda Senátu Francúzskej republiky Gérard Larcher, predseda Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Claude Bartolone a taktiež aj predseda parlamentu Malty Angelo Farrugia, nastupujúcej krajiny v rámci predsedníctva Európskej únie. Summit otváral spolu s predsedom Andrejom Dankom predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý vyzdvihol iniciatívu šéfa slovenského parlamentu, aby europoslanci mohli vystupovať na pôde Národnej rady. Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie a šéf europarlamentu sa zúčastnili na slávnostnej večeri na Bratislavskom hrade, na ktorú prišli aj prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico.

11. októbra 2016 - Tento deň bol historický v kalendári slovenského predsedníctva, posledný deň využívania Reduty ako hlavného miesta pre organizovanie aktivít na najvyššej úrovni. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Počas doterajšieho slovenského predsedníctva sa podľa jeho slov konalo v Redute spolu 24 rokovacích dní a 19 ministerských podujatí. "Bolo tu viac než 700 delegácií zo 45 krajín sveta vrátane Spojených štátov, Kanady a viac než 2100 delegátov len tu v Redute," uviedol Lajčák.

16. - 18. októbra 2016 - V priestoroch Bratislavského hradu sa v rámci parlamentnej dimenzie historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie uskutočnila Medziparlamentná konferencia o stabilite, hospodárskej koordinácii a riadení v Európskej únii.

17. októbra 2016 - Minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd) predsedal v Luxemburgu v poradí druhej Rade ministrov Európskej únie pre životné prostredie pod taktovkou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Hlavným bodom bola diskusia k dvom legislatívnym návrhom, ktoré pokrývajú sektory nezaradené do systému Európskej únie na obchodovanie s emisnými kvótami skleníkových plynov – teda energetika, priemyselné procesy a používanie výrobkov, poľnohospodárstvo, stavebníctvo, doprava, zmeny vo využívaní pôdy, lesníctvo a odpady.

18. októbra 2016 - Je predpoklad, že v najbližších 20 rokoch asi 50 % profesií prejde procesom automatizácie, čo bude spojené s potrebou digitálnych zručností. Upozornil na to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci konferencie eSkills for Jobs 2016 v Bratislave.

19. októbra 2016 - Zamestnávanie utečencov nie je pre Slovensko aktuálne, v Európskej únii tomuto procesu napomáhajú sociálni partneri, zamestnávatelia a odbory. Vyhlásil to premiér SR Robert Fico po skončení tripartitného sociálneho summitu v Bruseli.

21. októbra 2016 – Perspektíva budúcnosti Európskej únie (EÚ) stojí na určení hranice, kde sa končí národná politika a kde sa začína šialený nacionalizmus, ktorý Úniu rozbíja. V úvode plenárneho zasadnutia pod názvom Alternatívy pre smerovanie EÚ - integrácia alebo dezintegrácia, ktorým sa začala medzinárodná vedecká konferencia Bratislavské právnické fórum 2016 to uviedol predseda Národnej Rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

Na snímke zľava taliansky minister financií Pier Carlo Padoan, francúzsky minister financií Michel Sapin, nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, financií SR Peter Kažimír a eurokomisár pre ekonomické a finančné vzťahy Pierre Moscovici počas panelovej diskusie v rámci medzinárodnej konferencie GLOBSEC-Tatra Summit v Bratislave v piatok 28. októbra 2016.
Foto: TASR


27. - 30. októbra 2016 – V Bratislave sa uskutočnil 5. ročník medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, jedna z kľúčových udalostí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jej kľúčovými témami bola energetická únia, financie, investície, budúcnosť eurozóny, digitálna agenda, ale aj migrácia a terorizmus.



NOVEMBER



4. novembra 2016 – Obe krajiny, ako Holandsko, tak aj Malta, privítali slovenskú iniciatívu i napriek vlastným predstavám ohľadom migrácie. Slovenský premiér Robert Fico to povedal po stretnutí predsedníckeho tria v Rade EÚ v maltskej Valette.

7. novembra 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal v Bratislave delegáciu Asociácie bývalých členov Európskeho parlamentu (EPFMA). Členovia asociácie sa počas návštevy zaujímali o priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a hodnotenie jeho doterajšieho priebehu, diskutovali o otázkach budúcnosti Únie, o dopadoch súčasných kríz na európsku spoločnosť a o možných následkoch britského referenda o vystúpení z EÚ.

8. novembra 2016 - Využitie, sprostredkovanie i ochrana duševného vlastníctva má v súčasnosti dopad na každodenný život ľudí viac než kedykoľvek predtým. Vo svojom príhovore to v úvode odbornej konferencie pod názvom Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa konala v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave, uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

8. novembra 2016 – Študenti slovenských hotelových škôl nevedeli po francúzsky, šéf jedálne v budove Európskej komisie (EK) hovoril len slabo po anglicky. Aj napriek tomu dokázali spoločne komunikovať a pripraviť 150 porcií slovenských špecialít v rámci Týždňa slovenskej kuchyne, ktorý je súčasťou oficiálnych aktivít pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ. V tento deň učňov bratislavských škôl (z Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici, Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici a Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Na pántoch) čakal najnáročnejší deň - varili v hlavnej budove exekutívy EÚ, kde sa stravujú aj eurokomisári. Spoluprácu Stáleho zastúpenia SR pri EÚ a Bratislavskej župy pri organizácii Slovenského týždňa kuchyne ocenil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

11. novembra 2016 – Zástupcovia členských štátov Európskej únie (EÚ) prijali na neformálnom stretnutí v Bratislave tzv. Bratislavskú deklaráciu o lesoch.

14. novembra 2016 – Štátne orgány na Slovensku si budú musieť vzájomne poskytovať údaje, ktoré získajú. Na medzinárodnom kongrese ITAPA 2016 v Bratislave to avizoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

15. - 16. novembra 2016 – V Bratislave sa v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ konala medzinárodná konferencia venovaná spoločenským a humanitným vedám. Podujatie si dalo za cieľ zdôrazniť rastúci význam týchto vied aj pri súčasných problémoch Európy, ako sú extrémizmus, terorizmus, nezamestnanosť, utečenecká krízy či chudoba. Informoval minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

17. novembra 2016 - Slovenské predsedníctvo dohodlo s europarlamentom rozpočet EÚ na rok 2017. Po 18 hodinách náročných rokovaní medzi Radou EÚ a Európskym parlamentom sa podarilo dosiahnuť dohodu o rozpočte EÚ na rok 2017. Kompromisná dohoda znamená 134,5 miliardy eur v podobe výdavkov.

17. - 18. novembra 2016 - Minister kultúry Marek Maďarič sa v Bruseli zúčastnil na v poradí druhom mediálnom Kolokviu na tému "Pluralita médií a demokracia".

23. novembra 2016 – Medzinárodná konferencia s názvom Slovensko a kultúrna diverzita sa začala v budove bratislavskej Umeleckej besedy. Konala sa pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ k aktuálnym otázkam implementácie Dohovorov UNESCO pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predsedu SK UNESCO Miroslava Lajčáka. Zúčastnili sa jej zástupcovia veľvyslanectiev Španielska, Rumunska, Rakúska, Bulharska, Ruska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, rôznych slovenských ministerstiev, kultúrnych a iných inštitúcií či nadácií.

DECEMBER



6. decembra 2016 – Na zdvojnásobení objemu finančných prostriedkov a predĺžení fungovania Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) sa na zasadnutí Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, ktorej predsedal slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), dohodli únijní ministri financií v Bruseli. Členské štáty tiež schválili smernicu, ktorá uľahčí boj proti praniu špinavých peňazí. Investičný plán pre Európu z dielne Európskej komisie (EK), boj proti daňovým únikom a daň z finančných transakcií boli hlavné témy zasadnutia.

9. decembra 2016 – Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa podarilo dosiahnuť dohodu o systematických kontrolách na hraniciach Európskej únie a o pravidlách, ktoré umožnia rýchlejšie prerušenie platnosti bezvízového styku. Po zasadaní šéfov rezortov vnútra krajín EÚ v Bruseli to uviedol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

12. decembra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na pracovnú návštevu Nemecka. V Berlíne rokoval so spolkovým prezidentom Joachimom Gauckom a spolu sa zúčastnili na slávnostnom koncerte pri príležitosti záveru predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

Na snímke premiér SR Robert Fico (vpravo) a predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz (vľavo) počas slávnostného odhalenia busty Alexandra Dubčeka v priestoroch Európskeho parlamentu v Štrasburgu v utorok 13. decembra 2016.
Foto: TASR - ÚV SR/Andrea Veselá


13. decembra 2016 – Alexander Dubček veril v lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť a jeho idey sociálnej spravodlivosti a demokracie prekročili hranice. Predseda vlády SR Robert Fico to vyhlásil pri odhalení jeho busty v priestoroch Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Fico vymenoval úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ – napríklad ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ alebo spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

15. decembra 2016 - Z pohľadu slovenského predsedníctva v EÚ je dôležité, že sa v záveroch Európskej rady objavuje slovné spojenie efektívna solidarita. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení summitu EÚ v Bruseli. V závere spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom-Junckerom dvaja najvyšší lídri EÚ poďakovali Ficovi za úspešné predsedníctvo v Rade EÚ.



19. decembra 2016Ministri životného prostredia Európskej únie sa nedohodli na reforme systému obchodovania s emisiami. Zmena systému je prvým krokom v napĺňaní cieľov parížskej klimatickej dohody. Členským štátom predsedal slovenský minister životného prostredia László Sólymos a bolo to posledné zasadnutie únijných ministrov počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.



19. decembra 2016 – Hodnotenie priebehu a výsledkov slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie bolo v Bratislave hlavnou náplňou diskusií ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka na osobitných stretnutiach s predstaviteľmi slovenských mimovládnych organizácií a s veľvyslancami členských krajín EÚ na Slovensku.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR - Andrej Galica