Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

VIDEO: ZEMETRASENIE v Iráne si vyžiadalo 350 mŕtvych a 5470 zranených

Ľudia stoja na ulici po tom, čo ich príbytky zasiahlo silné zemetrasenie. Smrteľné zemetrasenie zasiahlo oblasť medzi Irakom a Iránom a podľa Americkej geologickej služby malo epicentrum v lokalite Halabdža. 12. novembra 2017 Foto: TASR/AP

Americká geologická služba (USGS) stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Jeho epicentrum sa nachádzalo v odľahlom horskom regióne asi 32 kilometrov od irackého mesta Halabdža.

Teherán 13. novembra (TASR) - Na vyše 350 sa zvýšil počet obetí nedeľňajšieho zemetrasenia v iracko-iránskom pohraničí. Takmer všetky obete sú z Iránu, informovala v pondelok iránska televízia Press TV.

Teherán potvrdil 341 mŕtvych a vyše 5340 zranených. Najviac obetí je v západoiránskej provincii Kermanšáh, ktorá leží v pohorí Zagros oddeľujúcom Irán a Irak.



Bagdad hlási 11 mŕtvych a zhruba 130 zranených. Najväčšie škody sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti.



Americká geologická služba (USGS) stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Jeho epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 23,2 kilometra, zhruba 32 kilometrov južne od irackého mesta Halabdža. Miesto je vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.



Medzi obeťami zatiaľ nie sú Slováci


V dobrovoľnom registračnom formulári Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nie sú registrovaní Slováci, ktorí by sa nachádzali v zemetrasením postihnutom iracko-iránskom pohraničí. Taktiež zastupiteľský úrad SR v Teheráne nedisponuje informáciami o pohybe Slovákov v tejto zóne. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie SR Igor Skoček.

"V Iráne máme v súčasnosti registrovaných šesť turistov, ktorí sa pohybujú na klasických trasách mimo túto nebezpečnú oblasť. Vzhľadom na tieto skutočnosti, rezort diplomacie nevydáva špeciálne cestovné odporúčanie, situáciu však pozorne monitorujeme," konštatoval Skoček.

Irán patrí k oblastiam s častými seizmickými aktivitami, ročne je zaznamenaných cez 700 významnejších otrasov.