Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Japonský ostrov Hokkaido zasiahla silná búrka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Tajfún s názvom Choi-Wan sa k ostrovu Hokkaido priblížil z východu.

Tokio 9. októbra (TASR) - Jeden človek zahynul a ďalší ôsmi ľudia utrpeli dnes zranenia, keď japonský ostrov Hokkaido zasiahla silná búrka, ktorá úplne ochromila život v niektorých častiach ostrova. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Tajfún Choi-Wan síce nad pevninou stratil silu a zoslabol na tropickú tlakovú níž, napriek tomu však priniesol na východ Hokkaida silný vietor a hustý dážď.

Podľa verejnoprávnej televízie NHK v meste Bekkai na východe Hokkaida zomrela 76-ročná žena po tom, ako ju počas búrky zasiahli kovové rúry pripevnené na maštali, ktoré strhol vietor.

Viac ako 1000 obyvateľov dostalo príkaz opustiť svoje domovy v niektorých častiach mesta Nemuro a v okolitých lokalitách, pretože hustý dážď tam spôsobil záplavy. Vo štvrtok zostali desaťtisíce domácností bez elektriny a úrady museli zrušiť stovky železničných spojov a letov.

V poradí 23. tajfún tohtoročnej sezóny s názvom Choi-Wan sa k ostrovu Hokkaido priblížil z východu. Sprevádzal ho silný vietor s nárazmi až do 162 kilometrov za hodinu.