Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Beblavý, Macháčková a Petrík odídu zo #Siete, ak tá pôjde so Smerom

Podpredsedníčka strany #Sieť Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý zo strany #Sieť počas tlačovej konferencie 14. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Andrej Galica

Trojica verí, že pravicová vláda ešte nie je úplne stratená.

Bratislava 14. marca (TASR) - Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík odídu zo #Siete, ak strana podpíše koaličnú dohodu so Smerom-SD. Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Prebiehajúce koaličné rozhovory o vzniku vlády vedenej Smerom-SD sú podľa nás zo strany najvyšších predstaviteľov #Siete nielen porušením jasných predvolebných záväzkov a prísľubov, ktoré sme spolu všetci dali, ale sú aj veľmi zlou správou pre Slovensko,"
vyhlásil Beblavý.



Poukázal, že po štyroch rokoch stabilnej vlády Smeru-SD bez koaličných partnerov došlo k radikalizácii pomerov na Slovensku a nezlepší sa to podľa neho, ak vláda Smeru-SD bude pokračovať hoci aj s pravicovými partnermi. "Nikto, kto to so Slovenskom myslí dobre, si nemôže myslieť, že štyri roky takejto vlády pomôžu Slovensku, oslabia radikalizmus, že nás dostanú na dobrú cestu. A to platí aj v prípade, že v takej vláde budú tretie a štvrté husle hrať malé pravicové strany," poznamenal.



Macháčková pripomenula, že do #Siete vstupovala s tým, že strana vymení Smer-SD. Petrík svoje rozhodnutie zdôvodnila podobne ako Beblavý postupmi strany #Sieť v rokovaniach so Smerom-SD. Odmieta sa zúčastňovať na vláde vedenej sociálnymi demokratmi. "Zúčastňovať sa na takejto vláde je v rozpore s mojím hodnotovým nastavením a tiež so záväzkami, s ktorými som do politiky vstupovala," uviedla vo svojej reakcii.



Trojica verí, že pravicová vláda ešte nie je úplne stratená. "Ešte vidíme nádej, že by pravicová vláda za istých okolností bola. Ak by nevznikla, aj úradnícka vláda je východisko na nejaké prechodné obdobie," povedala Macháčková. "Táto bitka ešte nie je prehratá," doplnil Beblavý, podľa ktorého je potrebný verejný tlak. Vyzval členov #Siete, aby sa nebáli povedať svoj názor. Nazdáva sa, že ak #Sieť vstúpi do vlády so Smerom-SD, môžu odísť aj ďalší členovia.

Vzhľadom na okolnosti posledných dní a postupy strany Sieť v otázkach, ktoré považujem za principiálne, týmto oficiálne...

Posted by Simona Petrík on 14. marec 2016


Ak by vznikla vláda vedená Smerom-SD a #Sieť by bola jej súčasťou, Macháčková bude v parlamente pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Beblavý zatiaľ svoje ďalšie pôsobenie nerieši. Petrík sa podľa neho nevzdá poslaneckého mandátu. Bez trojice poslancov nevznikne klub #Siete. Na vznik poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku treba najmenej osem poslancov.