Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

ECAV protestuje proti zneužívaniu jej mena kandidátmi za SDKÚ-DS

Na snímke biskup ECAV Miloš Klátik. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Zneužitia sa mali dopustiť dištriktuálny dozorca Východného dištriktu ECAV na Slovensku Ján Brozman a dištriktuálny dozorca Západného dištriktu ECAV na Slovensku Vladimír Daniš.

Bratislava 13. februára (TASR) - Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku protestuje proti zneužívaniu mena ECAV v predvolebnom boji. Zneužitia sa mali dopustiť dištriktuálny dozorca Východného dištriktu ECAV na Slovensku Ján Brozman a dištriktuálny dozorca Západného dištriktu ECAV na Slovensku Vladimír Daniš. Obaja kandidujú za SDKÚ-DS. Predsedníctvo ECAV sa v tejto súvislosti obracia na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

"V zozname kandidátov za jednu z politických strán uvádzajú svoje funkcie v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku ako svoje zamestnanie, čo vnímame ako neprípustné ovplyvňovanie voličov z radov kresťanov – evanjelikov. Vnímame to aj ako porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva," vyhlásili generálny dozorca ECAV na Slovensku Imrich Lukáč a generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik.

Pripomenuli, že na kandidačnej listine sa uvádza meno, priezvisko, titul, dátum narodenia, zamestnanie, trvalé bydlisko a poradové číslo, príslušnosť k cirkvi a cirkevné funkcie nie. "V tejto súvislosti dávame podnet na štátnu volebnú komisiu o prešetrenie uvedeného faktu. Takýto postup zo strany vedúcich predstaviteľov cirkvi nemá u žiadnej z iných cirkví obdobu," uvádzajú predstavitelia ECAV na Slovensku.