Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

M. Lajčák poprial politickým lídrom zodpovednosť

Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák odchádza z centrály Smeru-SD, 6. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister konštatoval, že na centrálu Smeru-SD prišiel vyjadriť svoju solidaritu a podporu, pričom rokovania o zostavovaní koalície sú na pleciach straníckej špičky.

Bratislava 6. marca (TASR) - Zodpovednosť pri zostavovaní budúcej koalície poprial politickým lídrom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pri odchode z centrály Smeru-SD.

"Zdá sa, že sa do parlamentu dostanú neštandardné strany, ktoré nám skomplikujú vnímanie Slovenska v Európe," ohodnotil aktuálne priebežné výsledky, na základe ktorých bude v Národnej rade SR aj Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a Sme rodina – Boris Kollár.

Ako poznamenal Lajčák, naskladať to celé bude pomerne zložité. Dúfa, že medzi lídrami štandardných politických strán zvíťazí zodpovednosť, keďže, ako zdôraznil, Slovensko je v jadre európskej integrácie a od júla preberá predsedníctvo v Európskej únii.

Podľa neho by bolo dobré, aby sa na to pri zostavovaní koalície prihliadalo, pretože celá Európa sa bude pozerať na to, či bude Slovensko pripravené viesť úniu.

Myslí si, že v tejto fáze sa vo všetkých centrálach štandardných politických strán kalkuluje, pričom niekto nemá náladu na tancovanie. "V tejto chvíli nie je ani víťaz, ani porazený," dodal Lajčák s tým, že sa treba zamyslieť nad výsledkom volieb.

Minister konštatoval, že na Súmračnú prišiel vyjadriť svoju solidaritu a podporu, pričom rokovania o zostavovaní koalície sú na pleciach straníckej špičky. On sám nie je členom Smeru-SD, ale v sobotňajších (5.3.) voľbách za neho kandidoval.