Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Správu o nákladoch na kampaň podalo zatiaľ deväť z 23 strán

Príprava volebnej miestnosti pre voľby do Národnej rady SR 2016. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podať ju majú v listinnej podobe a elektronickej podobe.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Politické strany, ktoré kandidovali v marcových parlamentných voľbách majú posledné dni na podanie záverečnej správy o nákladoch na volebnú kampaň. Termín uplynie 4. apríla. Podať ju majú v listinnej podobe a elektronickej podobe.

Do piatka popoludnia (1.4.) predložilo ministerstvu vnútra záverečnú správu deväť z 23 strán, chýba teda ešte 14. TASR to potvrdila Veronika Starinská z odboru volieb, referenda a politických strán. Za nedoručenie záverečnej správy hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 eur.

Na volebnú kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Používať museli transparentný účet. "Do limitu nákladov politickej strany sa započítava aj rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," píše sa v zákone o volebnej kampani.

Výpisy z transparentného účtu musí politická strana uchovávať päť rokov od ich vydania. O použití prostriedkov na volebnú kampaň má viesť politická strana osobitnú evidenciu. Má z nej byť jasné, koľko minula na prieskumy, platenú inzerciu, reklamu, plagáty, cestovné výdavky, dary a na iné kampaňové činnosti.