Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Po Bugárovi rokoval Fico s Procházkom, v spolupráci nemajú prekážky

Na snímke vľavo predseda strany #Sieť Radoslav Procházka a vpravo predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico na brífingu po rokovaní o možnom vytvorení parlamentnej koalície v Bratislave 13. marca 2016. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre Procházku je dôležité zistiť, či prípadná účasť #Siete na vláde vie byť reálnym nástrojom na presadenie ich plánu. Ide o osem požiadaviek.

Bratislava 13. marca (TASR) – Smer-SD a #Sieť budú pokračovať v rozhovoroch o možnom vytvorení budúcej vlády. Zhodli sa na tom dnes lídri oboch strán Robert Fico aj Radoslav Procházka. Ako uviedli, nenašli žiadne otázky, ktoré by ich zásadne rozdeľovali. Strana #Sieť sa tak v pondelok 14. marca zúčastní na ďalšom kole rokovaní na Úrade vlády SR spolu so SNS a Mostom-Híd.

"Došli sme k záveru, že sme nenašli otázku, ktorá by nás rozdeľovala do takej miery, že by sme neboli schopní pokračovať v tomto procese," uviedol Fico. Potvrdil, že na rokovaní neriešili personálne otázky a výlučne sa venovali iba programovým prioritám. "Nevidíme zásadnú prekážku pokračovať v rokovaniach o týchto prioritách," dodal Fico na margo priorít strany #Sieť.



Pre Procházku je dôležité zistiť, či prípadná účasť #Siete na vláde vie byť reálnym nástrojom na presadenie ich plánu. Ide o osem požiadaviek. A to, prijatie protischránkového zákona, schválenie osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, predĺženie poberania príspevku na starostlivosť o dieťa z troch na päť rokov, servisný balíček pre podnikateľov, ktorého súčasťou bude aj úplné zdobrovoľnenie gastrolístkov, zrušenie dane zo straty a zvýšenie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a poľnohospodárov. Ďalšie dve strana predstavila dnes. Ide o účasť opozície na kontrole moci, najmä v zdravotníctve a doplnenie vyšetrovacieho tímu Gorila. "Nenašli sme v debate o týchto požiadavkách dôvod nestretnúť sa zajtra na debate o ich podrobnom rozpracovaní," dodal líder #Siete.



Procházka uviedol, že dnešné rozhodnutie predsedníctva rokovať so Smerom bolo odsúhlasené jednomyseľne všetkými zúčastnenými a nateraz nechce špekulovať o tom, či odídu niektorí členovia zo #Siete. "Nemám najmenší dôvod si myslieť, že by Sieť nemala poslanecký klub," dodal.

Podpredsedníčka strany Katarína Macháčková už dnes avizovala, že ak bude #Sieť spolupracovať so Smerom-SD, vzdá sa svojho členstva.