Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Peter Kažimír: Profil ministra financií

Na snímke vľavo minister financií SR Peter Kažimír si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Kažimír je nominant strany Smer-SD.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. Prezident Andrej Kiska na základe návrhu Roberta Fica vymenoval jej členov.

TASR prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich profily.

PETER KAŽIMÍR (Smer-SD) - člen vlády SR a minister financií SR

Peter Kažimír sa narodil 18. júna 1968 v Košiciach. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej, odbor ekonomika zahraničného obchodu. Je podpredsedom strany Smer-SD. Vo funkcii asistenta daňového poradcu pracoval v rokoch 1993-1995, od roku 1995 do roku 2006 bol predsedom dozornej rady a členom predstavenstva rôznych súkromných firiem. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD, ktorá bola v tom období v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií. Vo volebnom období 2012-2016 pôsobil v jednofarebnej vláde premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vo funkcii podpredsedu vlády a ministra financií SR.