Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Ján Richter: Profil ministra práce, sociálnych vecí a rodiny

Na snímke vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Richter je nominant strany Smer-SD.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. Prezident Andrej Kiska na základe návrhu Roberta Fica vymenoval jej členov.

TASR prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich profily.

JÁN RICHTER (Smer-SD) – člen vlády SR a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Svoje pracovné pôsobenie začal v CALEXE v Zlatých Moravciach. Stredoškolské štúdium si rozšíril štúdiom Strojníckeho inštitútu pri Výrobno-hospodárskej jednotke (VHJ) Strojárne. Neskôr začal podnikať, riadiť združenie podnikateľov v Mojmírovciach a viesť obchodnú spoločnosť. Od roku 1993 bol manažérom Združenia podnikateľov. V roku 1998 sa stal ústredným tajomníkom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). SDĽ, SDA a SDSS ukončili k 1. januáru 2005 svoju činnosť na slovenskej politickej scéne a zlúčili sa so stranou Smer, ktorej názov sa zmenil na Smer-SD. Vzdelanie si doplnil štúdiom na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Od roku 2006 bol poslancom NR SR, podpredsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Bol overovateľom v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu SIS v NR SR a pôsobil aj v kontrolnom výbore pre Vojenské obranné spravodajstvo (VOS). V strane Smer-SD pôsobil v rokoch 2005-2006 ako politický tajomník, od 2006 až do súčasnosti zastáva post generálneho manažéra strany. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastával post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR.