Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Peter Pellegrini: Profil vicepremiéra pre investície SR

Na snímke vľavo vicepremiér pre investície Peter Pellegrini si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Pellegrini je nominant strany Smer-SD.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. Prezident Andrej Kiska na základe návrhu Roberta Fica vymenoval jej členov.

TASR prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich profily.

PETER PELLEGRINI (Smer-SD) – člen vlády SR a vicepremiér pre investície SR

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB) – odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Vysokej školy technickej v Košiciach. V období od roku 1998 do roku 2002 bol samostatne činnou osobou. V rokoch 2002-2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR. V roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a v období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom. Zároveň bol členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR. Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil ako člen v parlamentom Výbore pre financie a rozpočet a člen Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Do tretice bol zvolený za člena slovenského parlamentu aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR. Tento post zastával do roku 2014. Prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu ministra Dušana Čaploviča a do funkcie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zároveň vymenoval Petra Pellegriniho, ktorý na tento post rezignoval, aby od 25. novembra 2014 zastával funkciu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Peter Pellegrini je podpredsedom strany Smer-SD a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji.