Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

R. FICO: Cieľom je posilňovať sociálny štát a zvyšovať životnú úroveň

Na snímke predseda strany Smer -SD Robert Fico reční počas programovej konferencie vládnej strany Smer-SD v priestoroch polyfunkčného objektu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici 13. februára 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Za predsedníckym stolom konferencie sedia okrem lídra strany Roberta Fica a Pašku aj podpredsedovia Smeru-SD Marek Maďarič, Peter Kažimír, Dušan Čaplovič, Robert Kaliňák.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) - Ďalšie výrazné posilnenie sociálneho štátu a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska tak, aby v roku 2020 dosiahla 85 percent priemeru EÚ. Toto je základný politický cieľ Smeru-SD na roky 2016 až 2020 tak, ako ho na dnešnej programovej konferencii Smeru-SD predstavil líder strany a predseda vlády SR Robert Fico.

V takmer hodinovom prejave Fico avizoval ochotu diskutovať, či nie je vhodná doba na obrovské investície, a to aj za cenu zmeny ústavného zákona o dlhovej brzde. Premiér pripomenul, že SR si požičiava lacno, až za negatívny úrok, preto sa pýta, prečo teraz nenabrať finančné zdroje a pustiť sa do toho s plnou vervou. Spomenul napríklad naliatie štyroch až šiestich miliárd eur do dopravnej infraštruktúry. "Vyžaduje si to ale ústavnú zmenu, tým pádom je to ponuka pre všetkých, ktorí takto uvažujú," odkázal Fico.



Cieľom jeho strany tiež je, aby sa slovenská ekonomika do roku 2020 stala najvýkonnejšou medzi krajinami V4. Smer-SD zároveň plánuje dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, dostať sa na predkrízovú úroveň v nezamestnanosti a pokračovať v ďalšom zvyšovaní minimálnej mzdy, pričom Fico by bol rád, ak by v novom volebnom období prekročila 500 eur. V súčasnosti je na úrovni 405 eur.

Smer-SD ďalej avizuje pokračovanie v diskusii o nižšej sadzbe DPH aj na ďalšie základné potraviny, hovorí aj o odstraňovaní regionálnych rozdielov. "Schválili sme zákon o pomoci najmenej rozvinutým okresom, vycestovali sme do Kežmarku a schválili sme tam akčný plán. V rokoch 2016 a 2017 musí vláda navštíviť ďalších 12 okresov," avizoval. Témou bude podľa Fica aj valorizácia dôchodkov, lebo vláda vníma výhrady voči tomuto mechanizmu s porozumením, a pokračovanie vo filozofii vládnych sociálnych balíkov.

Premiér pripustil, že vývoj na Slovensku v ďalšom volebnom období ovplyvnia voľby aj migrácia. "Situáciu môžu narušiť aj pokusy zostaviť vládu z veľkého počtu subjektov. My dávame prednosť stabilnej vláde zostavenej z dvoch subjektov. Ako chcú v zlepenci zvládnuť predsedníctvo v EÚ?" pýtal sa.
Na snímke predseda strany Smer -SD Robert Fico (uprostred) reční počas programovej konferencie vládnej strany Smer-SD v priestoroch polyfunkčného objektu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici 13. februára 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko

Na margo migračnej vlny zopakoval, že Smer-SD nedovolí vytvorenie žiadnej ucelenej komunity s iným náboženstvom na Slovensku, pretože tieto komunity nie sú podľa neho schopné integrácie. "Pokračujeme v žalobe proti kvótam. V Európe je veľká nervozita, v pondelok (15.2.) bude summit V4 a dokonca sme dostali demarš, že čo si to dovoľujeme. My sa ale nebudeme pozerať na to, ako každý deň prichádzajú tisíce migrantov. Odmietam nezmyselnú politickú korektnosť. Pre Smer-SD je ochrana občanov najvyššou prioritou," deklaroval.

Premiér hneď v úvode prejavu odmietol podozrenia, prečo jeho strana pristúpila k schváleniu volebného programu až tri týždne pred voľbami. "Čakali sme na všetky najaktuálnejšie údaje o stave slovenskej ekonomiky, ohľadom zamestnanosti, ratingov v zahraničí a na daňovú prognózu. Chceli sme vedieť, kde sa nachádzame pred voľbami a či môžeme pristúpiť k jasným záväzkom, ktoré chceme prijať. Z údajov, ktoré máme k dispozícii, vyplýva, že Slovensko malo najrýchlejší rast v celej EÚ," vysvetlil načasovanie konferencie Fico, podľa ktorého slovenská ekonomika šliape ako hodinky, preto je čas sa záväzne postaviť pred slovenskú verejnosť a povedať, čo ešte okrem základných sociálnych balíkov strana vníma ako priority účasti vo vláde.

Ficovi sa nepáči, že na Slovensku absentuje programová diskusia a konfrontácia a že Smer-SD sa nemá s kým hádať v témach ako zamestnanosť či hospodársky rast. "To, že to nie je predmetom kampane, potvrdzuje, že čísla sú mimoriadne dobré. Sme etatisti a verím, že je to práve štát, ktorý je schopný ochrániť občana pred kapitálovou mocou. Narušili sme hegemóniu vyznávačov jednotného trhu a štát začal plniť úlohu kormidelníka vývoja slovenskej spoločnosti. Odmietame, že trh všetko vyrieši a v tejto línii chceme pokračovať," uistil Fico.

Podľa jeho slov sa po štyroch rokoch vlády Smeru-SD ukázalo, že apokalyptické prognózy pravice sa nenaplnili. "Slovensko má kvalitné verejné financie, a to sú predpoklady pre rast kvality života ľudí," dodal.
Na snímke zľava predseda strany Smer - SD Robert Fico, šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič a podpredseda Smer - SD Dušan Čaplovič počas programovej konferencie vládnej strany Smer-SD v priestoroch polyfunkčného objektu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici 13.
Foto: TASR - Branislav Račko

M. MAĎARIČ: Cieľom nie je primárne jednofarebná vláda, ale funkčná a stabilná

Politickým cieľom strany Smer-SD nie je primárne jednofarebná vláda, ale vláda s dostatočnou väčšinou, stabilná a nie príliš široká. V prejave na programovej konferencii Smeru-SD to dnes vyhlásil šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič s tým, že takáto vláda by bola pre Slovensko vhodná.

Upozornil však, že takáto stabilná koalícia nie je jedinou možnosťou po voľbách, druhou je vláda bez Smeru-SD. "Musela by to byť vláda zložená z väčšieho množstva menších strán. Spájalo by ich iba to, že odmietajú ísť so Smerom-SD. Už teraz je však medzi nimi množstvo animozít," povedal.

Podľa Maďariča aj tie najlepšie zámery a ciele, ktoré má politická strana, si vyžadujú elementárny predpoklad, a to funkčnú, stabilnú, akcieschopnú vládu a vládnu koalíciu. "Naša základná téza preto znie: funkčná, stabilná a akcieschopná vláda. Smer-SD má záujem byť jej súčasťou. Malo by to byť nielen možné, ale aj pravdepodobné. Jedným z princípov je, že víťaz volieb sa stáva všeobecne akceptovateľným základným prvkom novej vlády. Opačný postup, teda obídenie víťaza, znamená vytvorenie nestabilnej, krehkej vlády plnej sporov, ktorá smeruje k rozpadu alebo praktikám kupovania poslancov," varoval Maďarič.

Poukázal na to, že súčasťou politickej scény sú strany štandardné, ako KDH, Most-Híd či SNS, či strany nové, ktoré majú ambíciu stať sa štandardnými, ako napr. Sieť. "Sú tu aj strany neštandardné, ktoré by v akejkoľvek koaličnej zostave boli skôr či neskôr príčinou rozpadu. Ich spoločnou črtou je, že sa zaklínajú, že oni vlastne ani stranami a politikmi nie sú. Ich jediným programom je agresívne vytváranie ilúzie, že všetci okrem nich sú zlí," povedal.

Podľa Maďariča ak niekto uvažuje o vládnej spolupráci s takouto stranou, je hazardér a politický samovrah. "S nami má Slovensko skúsenosť, že výsledkom bola vždy stabilná vláda, pokoj v štáte a dotiahnutý štvorročný mandát," uzavrel.
Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Peter Kažimír a predseda strany Robert Fico počas programovej konferencie vládnej strany Smer-SD v priestoroch polyfunkčného objektu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici 13. februára 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko

P. KAŽIMÍR: Téma verejných financií a ekonomiky prestáva byť drámou

Téma verejných financií a vývoja ekonomiky prestáva byť na Slovensku drámou. V prejave na programovej konferencii Smeru-SD to dnes vyhlásil podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír.

Dokazuje to podľa neho rýchly rast slovenskej ekonomiky, potvrdenie ratingu SR viacerými medzinárodnými agentúrami či nová daňová prognóza, ktorú detailne predstaví v pondelok (15.2.) Aj keď konkrétne čísla zatiaľ neprezradil, avizoval vyššie príjmy štátu, zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne či samospráv.

"Ak nahodíme nové príjmy do schváleného rozpočtu na roky 2016 až 2018, tak v roku 2018 bude náš deficit na úrovni 0 % HDP. Prvýkrát v histórii SR bude vyrovnaný rozpočet," zdôraznil Kažimír.

V takomto stave odovzdá verejné financie súčasná vláda. Tá ďalšia sa následne bude musieť dohodnúť na svojich prioritách v oblasti cestnej infraštruktúry, školstva, sociálnych vecí či zdravotníctva, ktoré by potrebovali ďalšie stovky miliónov, pripustil Kažimír.

Samotné vyrovnané hospodárenie sa môže posunúť o rok dopredu alebo dozadu. "Ale sme kredibilná krajina eurozóny, sme viazaní európskymi pravidlami. Už dnes musíme povedať, že vyrovnané hospodárenie musíme dosiahnuť v budúcom volebnom období. Všetko ostatné je otázka taktovania, primeranosti a dostupnosti zdrojov," priblížil šéf rezortu financií.

Pripomenul tri roky boja proti daňovým únikom, ktoré do rozpočtu priniesli viac ako 2 miliardy eur alebo 3 % hrubého domáceho produktu. Tento boj musí podľa Kažimíra pokračovať ďalej. Ak by sa daňové úniky obmedzili na úroveň priemeru EÚ, štát by podľa neho získal dodatočných 800 miliónov eur.

Po dobrom vlaňajšku slovenskej ekonomiky očakáva ministerstvo financií aj tento rok rast bezpečne nad úrovňou 3 %. "V ďalších rokoch naši prognostici vidia možnosť dosahovať rast nad 4 %," avizoval. Spolu s ekonomickým rastom očakáva len v tomto roku vytvorenie 30.000 nových pracovných miest. "Sľuby, o ktorých hovoríme, sú realistické," dodal Kažimír.