Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Slováci v zahraničí chcú od vlády vyššiu grantovú podporu pre krajanov

Šéf Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský Foto: TASR - Martin Baumann

Svetové združenie Slovákov v zahraničí v zmysle svojich otázok spred volieb očakáva, že sa podarí navrátiť objem grantovej podpory aspoň na úroveň 1,3 milióna eur.

Bratislava 16. marca (TASR) - Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) víta, že medzi hlavnými prioritami vznikajúcej vlády SR v oblasti zahraničnej a európskej politiky je aj posilnenie starostlivosti štátu o zahraničných Slovákov. Podľa predsedu združenia Vladimíra Skalského je to aj výsledok aktívneho záujmu zahraničných Slovákov o účasť na marcových voľbách do Národnej rady SR.

"Svoj hlas odovzdalo v parlamentných voľbách približne 50.000 Slovákov žijúcich v zahraničí, krajania sa tak stali i politickou silou," dodal Skalský.

SZSZ v zmysle svojich otázok spred volieb očakáva, že sa podarí navrátiť objem grantovej podpory aspoň na úroveň 1,3 milióna eur, ktorú garantovalo i uznesenie vlády a ktorá sa v rokoch pred nástupom krízy i naozaj realizovala. Skalský si myslí, že tento krok by mal prísť už v tomto roku, napriek schválenému rozpočtu. "Vláda to môže urobiť rozpočtovým opatrením aj preto, že ide o zanedbateľný objem prostriedkov z hľadiska celkového rozpočtu," uviedol Skalský. Ak by sa tak stalo, vláda by podľa jeho slov dala jasný signál, že svoje priority v prípade zahraničných Slovákov myslí vážne.

SZSZ pripomína taktiež zámer zriadenia Centra slovenského zahraničia v Bratislave, združenie sa prihovára aj za vytvorenie komisie pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Zahraničnom výbore Národnej rady SR. "Pre krajanov by tak vznikla platforma pre komunikáciu s celou slovenskou politickou scénou," vysvetlil Skalský.

Vyjadrením záujmu zvýšenej starostlivosti o Slovákov v zahraničí by podľa SZSZ mal byť tiež zvýšený komfort pri voľbách zo zahraničia, napríklad možnosť voliť na zastupiteľských úradoch