Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

SNS: Okolité štáty nám závidia termálne pramene. My ich nevieme predať

Na snímke zľava predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, podpredsedníčka SNS Eva Smolíková a podpredseda SNS Štefan Zelník počas tlačovej konferencie SNS po mimoriadnom rozšírenom Predsedníctve SNS 23. januára v hoteli Kaskády na Sliači - Sielnici (okr. Banská Bystrica). Foto: TASR/Branislav Račko

Peniaze na platy učiteľov sú podľa šéfa národniarov v ziskoch monopolov, ktoré idú do zahraničia.

Sliač-Sielnica 23. januára (TASR) – Slovensko ako krajina kúpeľníctva – v tom vidí predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko budúcnosť našej krajiny, čo naštartuje ekonomiku, zníži nezamestnanosť a pritiahne ľudí zo zahraničia aj do takého regiónu, akým je napríklad banskobystrický. Konštatoval to dnes po zasadnutí rozšíreného Predsedníctva SNS na tlačovej besede v Sliači-Sielnici, v okrese Zvolen. Podľa neho okolité štáty nám závidia množstvo termálnych prameňov a v Európe vraj neexistuje štát, ktorý by mal takú hustú sieť termálnych prameňov.

Kúpeľníctvo je jednou zo strategických tém, ku ktorej chce SNS vyvolať odbornú diskusiu. Sama prináša vo svojom volebnom programe aj riešenie, ako rozvoju kúpeľníctva pomôcť, a teda zjednodušiť investície do takýchto podnikateľských zámerov, od oslobodenia investora do hotelového a prevádzkového zariadenia od daňových záťaží cez pomoc štátu investičnými stimulmi, či ďalšími koncepčnými opatreniami.



Podľa Danka veľké investície, ktoré prichádzajú na Slovensko, často zle umiestňujeme. Navyše, zahraniční investori "držia ľudí na minimálnej mzde, pre sociálne oblasti odvádzajú minimum a zisk odchádza do zahraničia". Naštartovať ekonomiku sa pritom dá aj bez nich.

"Máme tu iné dary od Boha, ktoré nevyužívame. Problém, ktorým sme sa dnes zaoberali, je dlhodobý, a to je chátranie kúpeľných miest a zánik kúpeľných centier. Dnes sme v regióne, kde máme šesť kúpeľných miest. Sme štátom, ktorý má 1824 minerálnych vôd, 123 termálnych vôd. My stále nariekame, že nemáme more, ale máme niečo, čo by dokázalo prilákať turistov. Prečo by sme peniaze, ktoré nosíme Chorvátom, nemohli dostať naspäť pri zdravotníckej a kúpeľnej starostlivosti? Nikdy nebudeme mať zjazdovky ako Rakúšania v Alpách, musíme nájsť národné špecifikum, ktoré budeme podporovať a ktoré ľudí pritiahne," reagoval Danko.



Podľa neho program SNS ponúka ucelený systém opatrení, ktoré by Slovensko posunulo ďalej bez toho, aby čakalo na veľké investície. Rokovať o tom bude s ktoroukoľvek relevantnou politickou stranou, ale "zatiaľ pre žiadnu to nie je priorita".

SNS má k dnešnému dňu 6300 členov. Predsedníctvo SNS konštatovalo, že je jednou z najúspešnejších politických strán pokiaľ ide o obsadzovanie volebných okrskových komisií. Majú ich obsadených 98 percent.

Peniaze na platy učiteľov sú v ziskoch monopolov

Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) sú peniaze na zvýšenie platov učiteľov či zdravotníkov, lepšie školy, sociálne služby a cesty v zisku monopolných spoločností, ktorý však odchádza do zahraničia. Konštatoval to dnes na tlačovej besede predseda SNS Andrej Danko v súvislosti s pondelňajším (25.1.) celoslovenským ostrým štrajkom učiteľov.

"Keď som sa stal predsedom SNS a prvýkrát štrajkovali, navštívil som šéfa odborov. Bol mierne v šoku, že aj predseda SNS môže mať sociálne cítenie. Snažil som sa ho vtedy nastaviť na komunikáciu, aby požiadavka učiteľov nebola o zvyšovaní platov bez argumentu, kde sú peniaze. Peniaze učiteľov či zdravotníkov sú v monopoloch, ktoré si neplnia elementárne povinnosti. Keď v Maďarsku, Španielsku alebo Francúzsku zaviedli telekomunikačnú daň, niekoľko desiatok miliónov sa obstaralo do rozpočtu," reagoval Danko s tým, že my nemáme peniaze ani len na elementárne veci, ako napríklad lepšiu životnú úroveň pre našich starých rodičov, ktorí sú v domovoch dôchodcov.



"Áno, ja som za stranu protestu, samozrejme musí mať hlavu a pätu," dodal. Podľa neho je školstvo v zúfalom stave, treba sa však plošne pozrieť na celú spoločnosť a hľadať systémy, ako nájsť financie, ktoré nám odchádzajú.