Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

V slovenských väzniciach bola len 4,73-percentná volebná účasť

Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre 5. marca 2016 Foto: TASR - Henrich Mišovič

Takmer 1700 slovenských väzňov však v sobotňajších parlamentných voľbách voliť nemohlo.

Bratislava 6. marca (TASR) - V 18 slovenských väzniciach, kde v sobotu 5. marca postupne od 8.00 h pristupovali odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám, bola len 4,73-percentná volebná účasť.

V deň konania parlamentných volieb sa vo väzenských ústavoch nachádzalo dovedna 10.142 väzňov - z toho bolo 1473 obvinených a 8669 právoplatne odsúdených. Právo voliť malo 1373 obvinených a 7149 odsúdených. Najviac, až 8,23 percenta, pristúpilo k prenosným volebným urnám v ústave v Bratislave. Na druhej strane vo väzení v Levoči nevyužil svoje volebné právo ani jeden väzeň.

Spôsob, podmienky a začiatok hlasovania záviseli od individuálnej vzájomnej dohody daného ústavu s príslušnou okrskovou volebnou komisiou. Ako prví začali v sobotu voliť väzni vo väzenských ústavoch v Bratislave, Ilave, Nitre, Prešove a Žiline. Členovia volebných komisií priniesli volebné urny v sobotu popoludní aj do čisto ženskej väznice v Nitre-Chrenovej a posledným ústavom, kde väzni volili, a to konkrétne po 15.00 h, bola Dubnica nad Váhom.

Takmer 1700 slovenských väzňov však v sobotňajších parlamentných voľbách voliť nemohlo. Prekážkou ich práva voliť bolo, že buď boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin, alebo boli cudzinci, alebo osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony, či boli neplnoletí.

Ku dňu konania predchádzajúcich parlamentných volieb v roku 2012 sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nachádzalo spolu 10.099 obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1465 obvinených a 7577 odsúdených, spolu teda 9042 osôb. Svoje volebné právo vtedy využilo 158 obvinených a 592 odsúdených, čo súhrnne predstavovalo 8,29-percentnú volebnú účasť. Pre porovnanie, v marcových prezidentských voľbách v roku 2014 bola v slovenských väzniciach až 32,42-percentná účasť. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE