Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

Podľa J. Luntera naštartovanie ekonomiky dá ľuďom prácu

Na snímke zľava syn kandidáta na post predsedu BBSK Ondrej Lunter a kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko

Za veľký problém považuje ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a stratili pracovné návyky.


Banská Bystrica 21. septembra (TASR) – Rozvoj Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a viac práce pre jeho obyvateľov sa dá dosiahnuť iba naštartovaním regionálnej ekonomiky, zavedením integrovaného dopravného systému a väčšími investíciami do ciest. Tvrdí to kandidát na predsedu BBSK Ján Lunter, ktorý dnes v Banskej Bystrici spoločne s Vladimírom Ledeckým zo Spišského Hrhova a ďalšími odborníkmi predstavil svoj plán riešenia dlhodobej nezamestnanosti v kraji.

Za veľký problém považuje ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a stratili pracovné návyky. Podľa neho najmä v južných okresoch BBSK je takých ľudí veľa.

"Aj keby do týchto regiónov dnes prišiel investor a ponúkol voľné pracovné miesta, veľmi veľa ľudí by nemalo dostatočnú kvalifikáciu a pracovné návyky na to, aby mohli miesta úspešne obsadiť," konštatoval Lunter. "To je okrem nedostatočnej infraštruktúry, zlých ciest a spojov, ďalší dôvod, prečo sa tieto okresy nerozvíjajú a všetkým ľuďom v nich sa žije ťažšie," dodal.

Riešením podľa neho je spolupráca súkromného sektora s obcami v rámci sociálnej ekonomiky. Dlhodobo nezamestnaní by tak dostali príležitosť nadobudnúť pracovné návyky a kvalifikáciu.

"Najdôležitejší pokrok u ľudí, ktorí k nám prichádzajú, nastáva vtedy, keď si začnú vážiť svoju prácu a veriť vo svoje schopnosti. Vtedy vieme, že sú pripravení uplatniť sa na trhu práce a byť produktívni," doplnil Ivan Mako, ktorý rozbehol sociálny podnik práčovne vo Valaskej na Horehroní.

Starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký, ktorý v obecnom podniku zamestnáva 50 ľudí, v tejto súvislosti reagoval: "Väčšina je zo susedných obcí, pretože naši bývalí zamestnanci zo Spišského Hrhova sa už posunuli na pozície v súkromných firmách. So zručnosťami a návykmi, ktoré u nás získali, boli pre zamestnávateľov oveľa zaujímavejší."

Ako zdôraznil, zamestnanosť sa prejavila v poklese negatívnych javov ako záškoláctvo, alkoholizmus či kriminalita. Keď dlhodobo nezamestnaní ľudia získajú prácu, investujú do kvality bývania a do vzdelania svojich detí, potom sa správajú rovnako ako väčšinová populácia.

O post predsedu BBSK sa uchádzajú 17 kandidáti. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Šimko (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko).