Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

PREŠOV ONLINE: Chudíka po 16 rokoch vystrieda Majerský

Na snímke kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský (uprostred) reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Prešove. Foto: TASR

Sledujte spolu s nami všetko, čo sa počas volebného dňa a po ňom deje v Prešovskom kraji.

Prešov 4./5. novembra (Teraz.sk/TASR) - O post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uchádza v sobotňajších (4.11.) voľbách 11 kandidátov. Volebná komisia zaregistrovala 12 kandidátov, nominant Strany zelených Slovenska Milan Šteiner z Prešova sa svojej kandidatúry vzdal.

Teraz.sk sleduje voľby v Prešovskom samosprávnom kraji ONLINE.

VŠETKY VOLEBNÉ ONLINY NÁJDETE TU


20:00

Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný víkend sledovali spolu s nami. Redakcia Teraz.sk


17:09

Milan Majerský zvíťazil v deviatich obvodoch, Peter Chudík v štyroch

Víťaz krajských volieb v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) a primátor Levoče Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorý získal vo voľbách 72.366 hlasov (40,36 %), zvíťazil v deviatich obvodoch z celkového počtu 13. Najviac hlasov získal v obvode Prešov, kde mu voliči odovzdali 20.356 hlasov (48,26 %). Percentuálne najviac bodoval v obvode Levoča, kde ho volilo 61,44 % ľudí a odovzdalo mu 4527 hlasov. Najnižšiu podporu mu dali voliči z obvodu Medzilaborce, kde dostal 785 hlasov (23,93 %).

16:50



16:38

PREČÍTAJTE SI VIAC O SVOJOM PREDSEDOVI


8:12

M. MAJERSKÝ: Svoju kampaň som zhrnul do jednej vety - cesta, práca, rodina.

Na snímke tretí vľavo predseda strany KDH Alojz Hlina, uprostred kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a druhá vpravo primátorka Prešova Andrea Turčanová reagujú na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Prešove.
Foto: TASR - Milan Kapusta


7:13

PREŠOVSKÝ KRAJ: V Prešovskom kraji 29,4 percenta voličov rozhodlo o výraznej zmene

Volebným víťazom na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorý získal 72.366 platných hlasov, čo je 40,36 percenta. Ide zatiaľ o neoficiálne výsledky, ktoré zverejnil na svojej webovej stránke Štatistický úrad SR.

V kraji bolo zapísaných 639.324 oprávnených voličov. Volilo sa v 1009 okrskoch. Volebná účasť v kraji bola 29,40 percenta.

Nové krajské zastupiteľstvo bude pracovať v zložení nezávislí poslanci s počtom 22 mandátov, koalícia KDH, SaS, OĽaNO, NOVA bude mať 19 poslancov, Smer-SD získala 16 poslancov, SNS dvoch a po jednom mandáte Úsvit, Demokratická strana a Most-Híd. Do zastupiteľstva sa dostalo veľa nových mien, posilnila sa pravica a narástol počet nezávislých.

Do krajského parlamentu si voliči v 13 obvodoch zvolili 62 poslancov z 500 kandidátov. Celkovo vo voľbách podalo kandidačné listiny 26 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia, ostatní kandidovali ako nezávislí.

3:40
VIDEO: Prešovský samosprávny kraj má po 16 rokoch nového predsedu


02:41
POTVRDENÉ
Novým predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stane Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Majerskému sa v boji o post predsedu podarilo získať od voličov 72.366 hlasov, teda 40,36 percenta. Za Majerským skončil na druhom mieste doterajší predseda Peter Chudík. Podarilo sa mu získať 54.914 hlasov, teda 30,62 percenta. Nestačilo to však na porazenie Majerského.

Celková volebná účasť v kraji dosiahla 29,4 percenta. Celkovo mohlo v kraji voliť 639.324 ľudí.

02:16
„Som veľmi rád, možno to prekvapilo, lebo tie prieskumy boli trochu iné, ale my sme si to naozaj odmakali, boli sme v uliciach medzi ľuďmi a tá obeta a námaha sa naozaj vyplatila,“ zhodnotil pre médiá nový župan Majerský.

02:06
Úradujúci predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík (Smer-SD), ktorý opätovne kandidoval na tento post, priznal volebnú porážku. Súčasne zablahoželal Milanovi Majerskému (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) k volebnému víťazstvu.

1:59
Na snímke atmosféra vo volebnom štábe kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského počas zverejnenia neoficiálnych výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Prešove. Uprostred primátorka Prešova Andrea Turčanová.
Foto: TASR


01:14
V Prešovskom samosprávnom kraji je už spracovaných 88 percent volebných okrskov. Prvenstvo si udržiava Milan Majerský s počtom hlasov 38,45 percenta. Za ním nasleduje Peter Chudík s 32,29 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Chudíka od Majerského oddeľuje vyše 8000 hlasov.

00:41
Milan Majerský v boji o kreslo predsedu Prešovského samosprávneho kraja posilnil svoju pozíciu. Po sčítaní viac ako dvoch tretín okrskov sa mu podarilo získať 37,22 percenta hlasov. Za ním nasleduje Peter Chudík s 35,09 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 15,46 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


00:27
V Prešovskom kraji vedú tesný súboj o kreslo predsedu Milan Majerský a Peter Chudík. Majerskému sa podarilo už predbehnúť Chudíka, keď získal 36,4 percenta hlasov. Jeho súper má 36,18 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 46,97 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:11
Do čela Prešovského samosprávneho kraja by sa mohol postaviť Peter Chudík po sčítaní takmer 40 percent volebných okrskov. Podarilo sa mu získať 37,39 percenta hlasov. Nasleduje za ním Milan Majerský s 34,87 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 39,04 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


SOBOTA 4. NOVEMBRA



23:48
Po sčítaní takmer štvrtiny okrskov vedie spomedzi kandidátov na župana v Prešovskom samosprávnom kraji súčasný predseda Peter Chudík. Podarilo sa mu zatiaľ získať 37,13 percenta hlasov. Za ním nasleduje Milan Majerský s 34,29 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 24,97 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

23:41
V Prešovskom samosprávnom kraji zatiaľ získal prvenstvo vo voľbách Peter Chudík. Podarilo sa mu získať 43,57 percenta hlasov. Druhý je zatiaľ Milan Majerský s počtom hlasov 30,18 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 15,46 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

22:56
Na výsledky v Prešovskom kraji so svojím tímom čaká aj kandidát Milan Majerský, ktorý mal podľa predvolebných preferencií najväčšiu šancu poraziť súčasného župana Petra Chudíka. „Rozhodnuté je, ale my nevieme, ako sa ľudia rozhodli, počkáme si na oficiálne výsledky. Sme v očakávaní a v nádeji, že to pre nás dobre dopadne,“ uviedol pre TASR, ktorý kandiduje s podporou koalície SaS, KDH, OĽaNO a NOVA.

22:10
Voľby do vyšších územných celkov v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) mali pokojný priebeh, k ich narušeniu nedošlo. Podľa odhadov krajskej volebnej komisie účasť bude možno vyššia ako v roku 2013.


22:00

Volebné miestnosti sa zatvorili v siedmich krajoch. V Trenčianskom voľby pokračujú do 23:15.

20:26

Krajské voľby na hornom a dolnom Zemplíne zatiaľ prebiehajú pokojne. V michalovskom a vranovskom obvode zaevidovali štyri podnety. Ostatné okresy problémy nehlásia.

17:43

Volebná komisia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prijala v sobotu podnet týkajúci sa porušenia volebného moratória v Prešove v deň konania krajských volieb.

Podnet podal občan, podľa ktorého ho na Hlavnej ulici oslovili členovia istého občianskeho združenia a podali mu plagát s menami desiatich kandidátov na krajských poslancov do Zastupiteľstva PSK.

17:33

V osade Podskalka pri Humennom neočakávajú vysokú volebnú účasť. Voliči doteraz prichádzajú k urnám v menšom počte, vo večerných hodinách by ich mohlo prísť však viac.

16:23

PRIŠLI VOLIŤ V KROJOCH

Dvaja mladí ľudia v šarišskom kroji prišli do volebnej miestnosti v obci Krivany v okrese Sabinov. Folkloristi nechceli strácať čas, čaká ich ešte jedno vystúpenie s folklórnym súborom v obci a účasť na čepčení v Tatrách.

15: 48

Voľby do vyšších územných celkov sú zatiaľ na Spiši bezproblémové. Ich priebeh je pokojný, žiadne narušenia hlásené neboli. Členovia volebnej komisie veria, že tento pokoj pretrvá.

14:40

V obci Svinia v okrese Prešov je záujem o voľby do vyšších územných celkov nižší ako pri ostatných voľbách.



Ešte v piatok (3.11.) popoludní dostala volebná komisia podnet, že v obci Svinia jednej z členiek okrskovej volebnej komisie bolo povedané, aby v sobotu nechodila do volebnej komisie, lebo je ich párny počet a údajne ich má byť nepárny. Okresná volebná komisia podnet vyhodnotila ako neznalosť zákona.

13:42

Najvyššie položená volebná miestnosť je na Štrbskom Plese

Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom Plese býva zvyčajne plná turistov, v sobotu tomu tak však nebolo. Dôvodom je fakt, že v župných voľbách sa s voličským preukazom voliť nedá a svoj hlas môžu voliči odovzdať len v mieste trvalého bydliska.




12:27

Nezvyčajná návšteva sa ukázala vo volebnej miestnosti na Štrbskom Plese. Dôchodkyňu Anastáziu Treskoňovú sprevádzal pri voľbách aj jej psík.

Na snímke dôchodkyňa Anastázia Treskoňová vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v najvyššie položenej volebnej miestnosti v SR na Štrbskom Plese 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Kapusta


11:53

Viacerí voliči v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese prišli v sobotu k urnám preto, že je to ich občianska povinnosť. Voľby sú podľa nich jednou z možností, ako zmeniť dianie na Slovensku.



10:52

V rómskej osade v Trebišove očakávajú nízku účasť




10:23

V spoločnosti svojej manželky Martiny v sobotu vo volebnom okrsku číslo 2. v Poprade odovzdal svoj hlas v župných voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Po hlasovaní pred novinármi zdôraznil, že je potrebné ísť voliť.

Na snímke zľava prezident SRAndrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov vo volebnej miestnosti na mestskom úrade v Poprade4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Kapusta



9:30
Začiatok volieb do vyšších územných celkov je v PSK bezproblémový.



8:32
Volebné miestnosti v Prešovskom kraji sa v sobotu pre voličov otvorili o 7.00 h, nikto nepožiadal o skorší termín.
Voliči už od rána prichádzajú k urnám aj do volebných okrskov na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove. Predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 39 Gabriela Mruzová uviedla, že majú zapísaných 3224 oprávnených voličov, z toho 2389 voličov je na zozname s trvalým pobytom Prešov bez presnejšej adresy.

7:00
Volebné miestnosti v Prešovskom samosprávnom kraji sú otvorené. Obyvatelia kraja môžu hlasovať do 22:00 hod.