Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

Šéf nemeckej diplomacie sa stretol s bieloruskými partnermi v Minsku

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel počas stretnutia 17. novembra 2017 v Minsku. Foto: TASR

Prezident Lukašenko figuroval na sankčnom zozname Európskej únie do roku 2016. Bielorusko - bývalú sovietsku republiku s autoritárskym režimom - vedie s výraznou podporou Moskvy uplynulých 23 rokov.

Minsk 17. novembra (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel pricestoval na oficiálnu návštevu Bieloruska, informovala agentúra DPA. Gabriel je za ostatných sedem rokov prvým šéfom nemeckej diplomacie, ktorí bude v Minsku viesť bilaterálne rokovania a s tamojšími najvyššími predstaviteľmi hľadať spoločný dialóg.

Gabriel má v piatok na programe stretnutie s bieloruským kolegom Uladzimirom Makejom a taktiež prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

"S touto krajinou chceme mať širšie a lepšie vzťahy," povedal Gabriel pred rokovaním s Makejom a Lukašenkom v Minsku.

Ako doplnila agentúra DPA, prezident Lukašenko figuroval na sankčnom zozname Európskej únie do roku 2016. Bielorusko - bývalú sovietsku republiku s autoritárskym režimom - vedie s výraznou podporou Moskvy uplynulých 23 rokov.

Napriek tradične obmedzeným vzťahom sa v posledných dvoch rokoch Nemecko a Bielorusko "opatrne" zbližujú, uviedol Gabriel s tým, že Berlín chce tento proces podporiť.