Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

SLEDUJEME ONLINE: Slovensko pozná mená nových županov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sledujte spolu s nami všetko, čo sa počas volebného dňa a po ňom na Slovensku deje.

Bratislava 4./5. novembra (Teraz.sk/TASR) - Obyvatelia Slovenska si v sobotňajších voľbách volili nových poslancov a predsedov samosprávnych krajov.

Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si volíme na Slovensku piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Tentokrát nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne. Teraz.sk sleduje voľby do VÚC ONLINE.

20:00

Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný víkend sledovali spolu s nami. Redakcia Teraz.sk

19:04
Rakúske médiá informujú: V slovenských voľbách utrpeli debakel Robert Fico i pravicoví extrémisti.

18:00

Slovenská národná strana (SNS) považuje výsledky v krajských voľbách za úspech. Jej predseda Andrej Danko poukázal na to, že z pohľadu národniarov došlo k nárastu počtu členov v zastupiteľstvách oproti roku 2013.



17:40

Vo voľbách do orgánov regionálnych samospráv žiadna zo strán nepotrebovala, aby sa k nej pripojila strana Sme rodina. Pri nasledujúcich parlamentných voľbách ju však podľa lídra strany Borisa Kollára budú potrebovať.

17:10

Strana Smer–SD stratila svoju dominanciu v Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja.

17:07

Milan Majerský zvíťazil v deviatich obvodoch, Peter Chudík v štyroch

Víťaz krajských volieb v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) a primátor Levoče Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorý získal vo voľbách 72.366 hlasov (40,36 %), zvíťazil v deviatich obvodoch z celkového počtu 13. Najviac hlasov získal v obvode Prešov, kde mu voliči odovzdali 20.356 hlasov (48,26 %).

17:03

Noví predsedovia krajov sa ujmú funkcie do 30 dní

Noví predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa funkcií ujmú na ustanovujúcom zasadnutí novozvolených krajských zastupiteľstiev. Konať sa podľa zákona musí do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do vyšších územných celkov. Štátna volebná komisia výsledky oficiálne potvrdila v nedeľu.

16:57

V zastupiteľstve ŽSK bude 25 nezávislých kandidátov.

16:53

V budúcom 49-člennom zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) budú mať najväčšie zastúpenie nezávislí kandidáti. Obsadia celkom 22 kresiel.

16:50



16:49

Výsledky volieb do orgánov regionálnych samospráv ukázali, že na Slovensko sa vrátila nádej a zmena k lepšiemu je na dosah. Uviedol to líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

16:35

Vekový priemer kandidátov, ktorí v sobotňajších (4.11.) regionálnych voľbách získali poslanecký mandát do Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), je 45,5 roka. Vyplýva to zo zloženia 50-člennej skupiny novozvolených poslancov, medzi ktorými je 17 tridsiatnikov, rovnaký počet tých, ktorí majú 50 rokov a viac, 13 štyridsiatnikov a tiež trojica, ktorá prekročila 60. Štvrtinu poslancov tvoria ženy.

16:30

PREČÍTAJTE SI VIAC O SVOJOM PREDSEDOVI

16:30
V bratislavskom krajskom parlamente
zostávajú starosta Dúbravky, Ružinova a Podunajských Biskupíc a pribudnú starosta Rače, Petržalky a Záhorskej Bystrice.

16:15

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44). Bratislavu bude zastupovať 34 poslancov, zvyšných 16 mimobratislavské okresy.

16:08

Župné zastupiteľstvá sa môžu stať výrazným demokratizačným prvkom v riadení možno najdôležitejšej časti vzdelávacej sústavy. Zdôraznila to vo svojom stanovisku k výsledkom volieb do samosprávnych krajov prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková.

16:04

Najvyššiu volebnú účasť mala obec Havranec v Prešovskom kraji, kde volilo 75 % obyvateľov. Najnižšiu obec Lomnička v rovnakom kraji, kde prišlo hlasovať 4,58 % voličov. Oznámil to predseda Štatistického úradu Alexander Ballek.


16:00

Do krajských zastupiteľstiev zasadne spolu 161 nezávislých kandidátov a 255 poslancov s politických tričkom. Bez politickej príslušnosti tak je 38,7 percenta novozvolených krajských poslancov.

15:54

Marian Kotleba výsledky volieb v BBSK akceptuje, ale boj o post predsedu BBSK bol podľa neho nerovný a neférový.

15:45

Extrémisti dostali v sobotňajších (4.11.) krajských voľbách výprask. Stovky ich kandidátov porazili ľudia najsilnejšou zbraňou, a to slobodným hlasovaním v demokratických voľbách. Tvrdí to prezident SR Andrej Kiska.

14:37

J. Mrva a D. Krajcer zablahoželali J. Drobovi k víťazstvu

Mrva vníma výsledky volieb v BSK ako dobrý základ pre budúcnosť kraja v prospech občanov, a nie oligarchov. Na sociálnu sieť napísal, že on i Droba dokázali vo voľbách získať dobrý výsledok aj bez sponzorov či developerov.



Krajcer uviedol, že do týchto volieb išiel s cieľom, aby sa zmenil Bratislavský kraj. „Do kampane som vstúpil ako posledný, napriek tomu som získal dôveru takmer 14.000 ľudí. Nesmierne si vážim každý hlas. Gratulujem novozvolenému predsedovi BSK, môjmu kamarátovi, Ďurovi Drobovi,“ napísal na sociálnu sieť. Verí, že naplní očakávania voličov túžiacich po zmene.



14:25
SNS má na viac


Slovenská národná strana (SNS) má podstatne na viac, ako sa ukázalo v tohtoročných krajských voľbách. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda SNS Štefan Zelník. SNS sa do týchto volieb rozhodla ísť samostatne, neuspela s tým. V strane sa podľa Zelníka budú robiť analýzy, kde nastala chyba.

14:10

Smer-SD utrpel vo voľbách prehru, priznal M. Maďarič

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD utrpela v sobotných (4.11.) voľbách do samosprávnych krajov prehru. V reakcii na ich výsledky to uviedol podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Myslí si, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. "Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," uviedol Maďarič.

14:04

SMK sa voličom odplatí prácou, skupinu okolo Beblavého výsledky potešili

Hlasy odovzdané kandidátom SMK chce strana odplatiť oddanou a zodpovednou prácou. "Záväzky budúcich poslancov krajských samospráv majú mimoriadne vážny význam, veď závisí od nich pokrok regiónov," skonštatovala mimoparlamentná strana v reakcii na výsledky volieb do samosprávnych krajov.

14:02

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila výsledky sobotňajších (4.11.) volieb do vyšších územných celkov. Účasť za celé Slovensko bola 29,95 %.



13: 54

Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala teší, že občania naprieč celým Slovenskom jasne odmietli extrémistov. Reagoval tak na výsledky sobotňajších (4.11.) volieb do VÚC.

13:51

Štátna volebná komisia nemusela riešiť žiadny hackerský útok.

Polícia podľa Ľ. Ábela obdržala celkovo 73 podnetov.


13:47

VOLEBNÁ ÚČASŤ na Slovensku dosiahla 29, 95 %.

13:34

SLEDUJTE ZÁZNAM: Tlačová beseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Téma: Výsledky volieb do vyšších územných celkov.



13:28

Záchranári ratovali päť členov volebných komisií

Záchranári museli počas sobotných (4.11.) volieb do samosprávnych krajov viackrát zasahovať. "Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR eviduje päť prípadov, kedy záchranári ošetrili členov volebných komisií," uviedla jeho hovorkyňa Alena Krčová.

Na Belehradskej ulici v Košiciach pred polnocou spadla 78-ročná členka volebnej komisie a utrpela úraz hlavy. Vo volebnej miestnosti v Brunovciach, okres Trnava, ošetrili záchranári 43-ročnú ženu s diagnózou hypertenzia. Problémy s vysokým tlakom mala aj 76-ročná žena, ktorá bola v komisii na základnej škole na ulici Nejedlého v Bratislave. Obe prevoz do nemocnice odmietli.

13:25

Pravica, ktorá je údajne rozhádaná a chaotická, porazila v sobotných (4.11.) voľbách do orgánov regionálnych samospráv Smer-SD, ku ktorému údajne nie je žiadna alternatíva. V nedeľňajšej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík (SaS).

13:22

M. Ftáčnik by bez hlasov Smeru-SD nemusel byť ani tretí, tvrdí M. Glváč


O výsledku Milana Ftáčnika, ktorý neuspel v boji o kreslo šéfa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), je podľa krajského predsedu strany Smer-SD Martina Glváča zbytočné polemizovať. "No ak by nemal naše hlasy, nemusel byť ani tretí," skonštatoval na svojom facebookovom profile.



13:20

Staronovým a doposiaľ v histórii Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) jediným predsedom kraja zostane aj v nasledujúcom volebnom období Milan Belica. Predsedom kraja je nepretržite 16 rokov a na čele kraja bude stáť ďalších päť rokov. Ako nestraník kandidoval počas piatich volebných období za 15 politických strán.

13:15

ZMENY V NR SR
Zloženie najvyššieho zákonodarného zboru sa čoskoro zmení. Po krajských voľbách sa totiž vzdajú poslaneckých mandátov noví župani Jozef Viskupič, Erika Jurinová (obaja OĽaNO) a Juraj Droba (SaS).

13:10

Priemerný vek v trnavskom zastupiteľstve je 49 rokov

Vôbec najmladším poslancom je Gergely Agócs (31) z Kráľovho Brodu, najstarším by mal byť náhradník za novozvoleného predsedu TTSK Jozefa Viskupiča - 70-ročný Štefan Bošnák z Trnavy.

13:08

Vládna strana Smer-SD očakávala lepší výsledok sobotňajších (4.11.) volieb do VÚC. Pripustil to podpredseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Strana síce podľa neho stratila dominanciu, nemyslí si však, že by sa začal jej úpadok.

12:59

Volebná účasť v BSK bola treťou najvyššou zo všetkých krajov

Volebná časť v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) v sobotňajších (4.11.) voľbách do orgánov regionálnych samospráv bola treťou najvyššou v rámci celej SR. Vyššiu účasť ako v BSK - 31,34 percenta - zaznamenali iba v Banskobystrickom (40,29 %) a Žilinskom kraji (33,84 %). Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvyššiu účasť v rámci samotného BSK a 24 volebných obvodov v kraji zaznamenali vo volebnom obvode č. 10, spájajúcom bratislavské mestské časti Lamač a Záhorská Bystrica. K urnám tu prišlo 45,13 percenta oprávnených voličov. Nasledovali volebný obvod č. 6 (bratislavské mestské časti Rača a Vajnory) s účasťou 39,33 percenta a volebný obvod č. 5 (bratislavské Nové Mesto), kde prišlo 36,31 percenta všetkých oprávnených voličov.

12:43

Bratislavu bude v krajskom parlamente zastupovať 34 poslancov

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44). Bratislavu bude v krajskom parlamente zastupovať 34 poslancov, z toho 18 ich bude nezávislých. Zvyšok poslancov nominovali politické strany, hnutia či koalície. Vyplýva to z definitívnych, no zatiaľ neoficiálnych výsledkov volieb do VÚC.

12:25

E. JURINOVÁ: Som odhodlaná meniť žilinskú župu k lepšiemu

Historicky prvú predsedníčku vyššieho územného celku (VÚC) na Slovensku Eriku Jurinovú (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) priebežné volebné výsledky veľmi prekvapili. Ako uviedla počas čakania na oficiálne výsledky volieb vo svojej základni v Žiline, očakávala, že medzi ňou a bývalým predsedom Jurajom Blanárom (Smer-SD) to bude tesnejší súboj.

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku. Ale keď pozeráme po Slovensku, tak naozaj dôležité je, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu,“ povedala Jurinová. Dodala, že na ňu síce padla ťažoba zodpovednosti, no zároveň aj odhodlanie meniť župu k lepšiemu.

12:22

Volil jeden väzeň

Z takmer 11.000 väzňov mohli voliť do vyšších územných celkov (VÚC) len piati, ale napokon odvolil len jeden odsúdený. Uviedol to riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. V súčasnosti sa vo výkone väzby nachádza 1493 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8724 odsúdených.


12:17

Výsledky sobotňajších (4.11.) volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) podľa neúspešného kandidáta na predsedu BSK Rudolfa Kusého ukázali jasnú vôľu ľudí po zmene. Ich víťazom sa podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR, stal Juraj Droba.

12:03

Z celkového počtu 54 novozvolených poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja sedí v súčasnom krajskom zastupiteľstve 24 poslancov. Najdlhšie slúžiacim poslancom je Karol Gerhát, ktorý je ako jediný poslancom NSK nepretržite od vzniku vyšších územných celkov v roku 2001.

11:53

Najvyššia volebná účasť v TSK bola vo volebnom obvode Púchov

V sobotných (4. 11.) voľbách do regionálnych samospráv sa priemerná účasť voličov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) vyšplhala na 26,32 percenta. V porovnaní s voľbami v roku 2013 (17,37 percenta) stúpla o 8,95 percenta.

Po Trnavskom samosprávnom kraji (24,74 percenta) bola druhá najnižšia spomedzi slovenských krajov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov regionálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvyššia priemerná účasť voličov bola vo volebnom obvode Púchov (31,25 percenta). Nasledovali volebné obvody Trenčín (28,45), Považská Bystrica (27,12), Bánovce nad Bebravou (26,83), Ilava (25,89), Prievidza (25,42), Partizánske (24,71) a Nové Mesto nad Váhom (22,99). Najnižšia volebná účasť bola vo volebnom obvode Myjava (22,66).

11:38

J. BARÁNEK: Smer v týchto voľbách naozaj pohorel

Za "optického" víťaza volieb považuje politológ Ján Baránek stranu OľaNO a opozičné strany. Naopak, za najväčší prepadák označil Smer-SD, ktorého kandidáti na predsedov neuspeli vo viacerých samosprávnych krajoch. Ako poznamenal pre TASR, neočakávalo sa, že strana bude až tak neúspešná.

"Zmena volebného zákona z dvojkolovej voľby na jednokolovú sa úplne minula účinkom, a tým, čo jej autori chceli dosiahnuť. V tomto prípade si Smer vôbec nepomohol, aj keď účelovo zmenili voľbu," povedal Baránek. Podľa jeho slov sa ukázalo, že prispôsobovanie si demokracie je nezmyslom a môže sa obrátiť voči autorom, čo sa aj stalo. "Smer v týchto voľbách naozaj pohorel," doplnil.

11:27

D. KEREKEŠ: Smer-SD doplatil na vlastnú reformu volebného systému

„Autor reformy by nemal byť na nej stratový. Tieto voľby však ukázali, že si reformou poškodil,“ uviedol volebný expert Kerekeš na margo Smeru-SD, ktorý presadil zmenu voľby predsedov krajov a v sobotňajších voľbách uspel len jeden jeho nominant.

Úspech zjednotenej pravice, ktorá bodovala pri voľbe predsedov v piatich krajoch, expert netipoval, je pre neho prekvapením. Očakával, že doterajší predsedovia krajov posty vo väčšine obhája.


11:10

Richardovi Rašimu (Smer-SD) chýbali v Košickom samosprávnom kraji (KSK) hlasy voličov Mosta-Híd. Pripustil to šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Strana mala totiž v kraji na post predsedu vlastného kandidáta.


10:42

Nové zastupiteľstvo Trenčianskeho kraja omladlo a zmužnelo

V novom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude v porovnaní s predchádzajúcim menej žien, priemerný vek poslancov klesol.

10:38

V trnavskom krajskom zastupiteľstve budú iba tri ženy

Zo 40-členného poslaneckého zboru Trnavského samosprávneho kraja, ktorý vzišiel z volieb, budú iba tri ženy. Dve zvolili voliči v obvode Piešťany, jednu v obvode Dunajská Streda, ostatných päť obvodov budú reprezentovať výhradne muži.

10:25

Najviac poslancov v TTSK majú nezávislí, SMK a pravicová koalícia

Najvyššiu volebnú účasť mal volebný obvod Trnava so 28,18 percentami, najnižšiu mali vo volebnom obvode Senica 19,54 percenta.

Voliči volili spolu 40 poslancov. V najväčšom volebnom obvode Trnava získala päť kresiel Viskupičova koalícia a štyri kreslá nezávislí kandidáti, spojení programom Za lepší Trnavský kraj. Až na jedného sú všetci novozvolení poslanci aj poslancami mestského zastupiteľstva. V obvode Dunajská Streda získala SMK všetkých osem postov, v obvode Galanta bude mať SMK päť poslancov, jedného kandidoval Most-Híd a jedného Smer-SD.

10:23

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) privítal, že účasť vo voľbách do samosprávnych krajov sa oproti tým posledným zvýšila. Poďakoval sa všetkým, ktorí sa rozhodli využiť svoje právo a prišli k volebným urnám.

10:20

Nespokojnosť s vládnymi stranami rastie, tvrdia liberáli

Voľby do samosprávnych krajov sa stali presvedčivou demonštráciou odporu angažovaných občanov voči populizmu, korupcii a extrémizmu. Tvrdia to predstavitelia SaS Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová s tým, že nespokojnosť s vládou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd zosilnela. Rovnako aj poznanie, že strana Mariana Kotlebu (ĽSNS) nemá pre Slovensko žiaden reálny a pozitívny program.

10:17

J. Marušiak: Smer-SD musí uvažovať o tom, že sa raz stane opozičnou stranou


Sobotňajšie (4.11.) voľby do VÚC sa skončili porážkou ĽSNS, ako aj porážkou vládnucej strany Smer-SD, ktorá si udržala len posty dvoch predsedov krajov. Skonštatoval to politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého sú výsledky volieb prekvapením.

10:09

Smer-SD vybral v niektorých krajoch nesprávne kandidátov. Tvrdí to europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová. "Výsledok v Prešovskom samosprávnom kraji je dôsledkom potreby zmeny, Žilinský (ŽSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) sú skutočným sklamaním," napísala na Facebooku. Výsledky v Trenčianskom samosprávnom kraji ju, naopak, potešili.

9:48

D. Malovú najviac prekvapili výsledky v Bratislavskom a Košickom kraji

"Výskumy predpovedali niečo odlišné, takže víťazstvo kandidátov spojenej pravicovej-konzervatívnej opozície je do veľkej miery asi najväčším prekvapením," skonštatovala pre TASR.

Volebný výsledok vládneho Smeru-SD, ktorého kandidáti neuspeli vo viacerých samosprávnych krajoch, odráža podľa Malovej to, kto lepšie zmobilizoval voličov. Zdá sa jej, že úspešnejšie bolo práve spojenie opozičných strán.

"Zmena volebného zákona podnietila a možno aj prinútila opozičné strany hľadať spoločnú stratégiu, a to sa im podarilo," doplnila. Výnimkou bol len Banskobystrický kraj, kde sa všetci kandidáti spojili voči doterajšiemu predsedovi kraja Marianovi Kotlebovi.

9:13

V 49-člennom zastupiteľstve BBSK bude najviac nezávislých - 22


9:00


NOVÍ PREDSEDOVIA NA FACEBOOKU

JURAJ DROBA (BSK)


JAROSLAV BAŠKA (TSK)


ERIKA JURINOVÁ (ŽSK)


JÁN LUNTER (BBSK)


RASTISLAV TRNKA (KSK)


7:37

ŽILINSKÝ KRAJ: V zastupiteľstve ŽSK bude 25 nezávislých kandidátov

V 57-člennom zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) obsadia nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 16 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD 11 poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V ŽSK prišlo k volebným urnám 192.459 voličov, čo predstavuje volebnú účasť 33,84 percenta. Predsedníčkou ŽSK sa stala Erika Jurinová (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS), ktorá získala 82.034 hlasov (43,67 percenta).

7:29

NITRANSKY KRAJ: Strana Smer-SD stratila dominanciu v Zastupiteľstve NSK

Strana Smer–SD stratila svoju dominanciu v Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Podľa neoficiálnych výsledkov volieb bude 54-členné zastupiteľstvo tvoriť 17 poslancov koalície Smer-SD, SNS a Most–Híd, 11 poslancov SMK–MKP, desať poslancov koalície SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, jeden poslanec strany ĽSNS a 15 nezávislých poslancov.

Zmenu rozloženia síl v Zastupiteľstve NSK si uvedomuje aj staronový predseda kraja Milan Belica. „Bodaj by sa stalo, aby som mal troška silnejšiu podporu v parlamente. Lebo podpora v parlamente nie je o mne, nie je o poslancoch, je o kraji, jeho rozvoji. Pokiaľ by sa mali robiť nejaké prieky a ten vývoj by mal byť brzdený, nie je to nič dobré pre ľudí,“ komentoval nové zloženie krajského parlamentu Belica.

7:22

TRENČIANSKY KRAJ: V regionálnom parlamente TSK bude najviac nezávislých poslancov

V 47-člennom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude v nasledujúcom päťročnom volebnom období najviac poslancov, ktorí kandidovali ako nezávislí. V regionálnom parlamente obsadia 22 kresiel. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo mohlo v TSK voliť 493.851 ľudí, volebná účasť dosiahla 26,32 percenta.

Post predsedu TSK obhájil Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, SZ) so ziskom 49,98 percenta hlasov.

7:13

PREŠOVSKÝ KRAJ: V Prešovskom kraji 29,4 percenta voličov rozhodlo o výraznej zmene

Volebným víťazom na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorý získal 72.366 platných hlasov, čo je 40,36 percenta. Ide zatiaľ o neoficiálne výsledky, ktoré zverejnil na svojej webovej stránke Štatistický úrad SR.

V kraji bolo zapísaných 639.324 oprávnených voličov. Volilo sa v 1009 okrskoch. Volebná účasť v kraji bola 29,40 percenta.

Nové krajské zastupiteľstvo bude pracovať v zložení nezávislí poslanci s počtom 22 mandátov, koalícia KDH, SaS, OĽaNO, NOVA bude mať 19 poslancov, Smer-SD získala 16 poslancov, SNS dvoch a po jednom mandáte Úsvit, Demokratická strana a Most-Híd. Do zastupiteľstva sa dostalo veľa nových mien, posilnila sa pravica a narástol počet nezávislých.

Do krajského parlamentu si voliči v 13 obvodoch zvolili 62 poslancov z 500 kandidátov. Celkovo vo voľbách podalo kandidačné listiny 26 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia, ostatní kandidovali ako nezávislí.

7:05

BRATISLAVSKÝ KRAJ: Mení sa predseda, ale výrazne i zloženie zastupiteľstva

V Bratislavskom samosprávnom kraji sa sobotňajších (4.11.) volieb do orgánov samosprávnych krajov zúčastnila takmer tretina oprávnených voličov (31,34 percenta). Ich hlasy rozhodli o novom predsedovi VÚC i výraznej personálnej obmene krajského zastupiteľstva. Vyplýva to z definitívnych, no zatiaľ stále neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) na svojej stránke.

Vo voľbách predsedu rozhodli voliči o víťazstve kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) Juraja Drobu, ktorý získal 20,42 percenta hlasov. Na druhom mieste skončil nezávislý kandidát Rudolf Kusý so ziskom 18,55, na treťom takisto nezávislý kandidát Milan Ftáčnik, ktorý získal 17,52 percenta hlasov. Doterajší predseda BSK Pavol Frešo, ktorý sa ako nezávislý kandidát uchádzal o tretí mandát v rade, skončil na piatom mieste so ziskom 10,88 percenta hlasov, ešte pred ním sa umiestnil ďalší nezávislý kandidát Ján Mrva so ziskom 15,97 percenta hlasov.

6:56

KOŠICKÝ KRAJ: Nezávislí kandidáti získali v zastupiteľstve KSK 16 kresiel

Sobotňajších (4.11.) volieb do vyšších územných celkov (VÚC) v Košickom kraji sa zúčastnilo 26,73 percenta voličov. Právo voliť v Košickom kraji malo 630.178 občanov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Novým predsedom Košického samosprávneho kraja sa stal Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, Šanca) s počtom hlasov 59.599, čo predstavuje 37,80 percenta voličov. Tesne za ním skončil Richard Raši (Smer-SD, SMK-MKP, Strana zelených Slovenska, Starostovia a nezávislí kandidáti) s počtom hlasov 58.724, čo predstavuje 37,24 percenta.

03:58
Pozrite si účasť podľa jednotlivých krajov.


3:40
VIDEO: Prešovský samosprávny kraj má po 16 rokoch nového predsedu


3:36
Takáto bola účasť voličov v jednotlivých voľbách do VÚC od roku 2001 do roku 2017.


3:33
Milan Belica v tohtoročných voľbách obhájil post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja so ziskom 34,10 percenta hlasov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.


02:41
Novým predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stane Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Majerskému sa v boji o post predsedu podarilo získať od voličov 72.366 hlasov, teda 40,36 percenta. Za Majerským skončil na druhom mieste doterajší predseda Peter Chudík. Podarilo sa mu získať 54.914 hlasov, teda 30,62 percenta. Nestačilo to však na porazenie Majerského.

Celková volebná účasť v kraji dosiahla 29,4 percenta. Celkovo mohlo v kraji voliť 639.324 ľudí.

02:36
Jaroslav Baška v tohtoročných voľbách obhájil svoj post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 49,98 percenta hlasov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Výsledok nie je len môj, je to výsledok aj všetkých ľudí, ktorí boli okolo mňa počas štyroch rokov. Chcem poďakovať rodine a všetkým, ktorí boli celé štyri roky pri mne. Veľmi si to vážim, človek sám nikdy nič neurobí,“ skonštatoval Baška.

02:28
V Nitrianskom kraji skončil na druhom mieste kandidát Ján Greššo (podpora SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS). "Ja som sám za seba veľmi rád, lebo je to úspešný výsledok, ale za Nitriansky kraj som veľmi smutný, lebo nepríde k zmene, v akú sme dúfali. Trochu šťastnejší pohľad je v tom, že k určitej zmene predsa len dôjde, a to v zastupiteľstve, kde bude dosť veľa ľudí z našej koalície. A to zastupiteľstvo bude veľmi dôležité pri rozhodovaní aj o veciach, s ktorými nebude pán župan súhlasiť," skonštatoval.

02:21
Na snímke kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (vpredu) reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Na snímke kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica a primátor mesta Nitra Jozef Dvonč (vľavo) po zverejnení neoficiálnych výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


2:18
Výsledky volieb predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je očakávaný, pretože kraj je tradičnou baštou strany Smer-SD. V reakcii na víťazstvo úradujúceho predsedu TSK Jaroslava Bašku to povedala kandidátka na predsedu Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola).

02:16
„Som veľmi rád, možno to prekvapilo, lebo tie prieskumy boli trochu iné, ale my sme si to naozaj odmakali, boli sme v uliciach medzi ľuďmi a tá obeta a námaha sa naozaj vyplatila,“ zhodnotil pre médiá nový župan Prešovského samosprávneho kraja Majerský.


02:06
Úradujúci predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík (Smer-SD), ktorý opätovne kandidoval na tento post, priznal volebnú porážku. Súčasne zablahoželal Milanovi Majerskému (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) k volebnému víťazstvu.

1:58
"Moje prvé kroky povedú k samospráva, čiže k starostom a primátorom," povedal novozvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

1:48
Milan Ftáčnik zablahoželal Jurajovi Drobovi k víťazstvu vo voľbách do Bratislavského samosprávneho kraja.

01:45
>Prvé kroky Jozefa Viskupiča (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola), ktorý by sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov mal stať novým trnavským županom, povedú k samosprávam, teda k starostom a primátorom.

"Aby samospráva dávala občanom logiku a zmysel, župan musí ťahať za jeden povraz so všetkými starostami a primátormi. Ak sa spojíme a ak tu nebude ignorácia, tak z neviditeľného úradu samosprávneho kraja sa stane úrad, ktorý bude starostom a primátorom pomáhať," myslí si.

01:41
V Košickom kraji je už zrátaných vyše 90 percent okrskov. Stále tesne vedie Rastislav Trnka s 38,83 percenta hlasov. Zaostáva za ním Richard Raši s 37,57 percenta hlasov. Má o 1724 hlasov menej. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 90,51 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

1:40
Z volebného štábu Rastislava Trnku v Košiciach.
Foto: Teraz.sk


Z volebného štábu Rastislava Trnku v Košiciach.
Foto: Teraz.sk

1:38
Po spočítaní takmer 90 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja stále vedie Juraj Droba, a to so ziskom 20,13 percenta hlasov.

Na druhom mieste je naďalej Rudolf Kusý (18,40 percenta), na treťom mieste zostal Milan Ftáčnik (17,56 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 89,63 percenta okrskov.

1:35
Juraj Blanár zablahoželal Erike Jurinovej k víťazstvu v Žilinskom kraji. "Prajem jej predovšetkým, aby dokázala naplniť svoj volebný program," dodal.

01:33
Pravdepodobný víťaz volieb v BBSK Ján Lunter o prvých zmenách v úrade.


01:30
Jozef Viskupič, kandidát na župana v TTSK, reaguje na neoficiálne výsledky volieb.


01:27
Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako 94 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,52 percenta.

Na druhom mieste je aktuálne Ján Greššo (16,63 percenta), na tretie miesto sa dostal Milan Uhrík (15,32 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 94,10 percenta okrskov.

1:26
Rastislavovi Trnkovi sa podarilo posilniť svoju pozíciu v súboji o kreslo predsedu Košického samosprávneho kraja. Získal zatiaľ 38,59 percenta hlasov. Za ním nasleduje Richard Raši, ktorý získal 37,92 percenta hlasov, za Trnkom zaostáva o 855 hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 86,53 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


1:24
Milan Ftáčnik sleduje v televízii ako Pavol Frešo priznal porážku v týchto voľbách.
Foto: Teraz.sk


1:24
Nezávislý kandidát, doterajší predseda Trnavského samosprávneho kraja, Tibor Mikuš prehral podľa predbežných výsledkov vo voľbách s Jozefom Viskupičom. Po zverejnení viac ako 90 percent hlasov voličov povedal, že rešpektuje danú situáciu.

1:23
Takto vyzerajú oslavy vo volebnom štábe Jána Luntera, pravdepodobného nového župana v Banskobystrickom kraji.


1:20
Marian Kotleba výrazne zaostal za jeho súperom Jánom Lunterom, ktorému sa darí udržať si prvenstvo. Lunter získal 46,53 percenta hlasov, zatiaľ čo Kotleba 24,24 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.
Zatiaľ je spracovaných 84,04 percenta zápisníc okrskových volebných komisií. Kotlebu od prvenstva oddeľuje vyše 33.000 hlasov voličov.

01:19
Jozef Viskupič je vo vedení aj po spočítaní vyše 90 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), a to so ziskom 42,29 percenta.

Na druhom mieste nasleduje doterajší predseda kraja Tibor Mikuš (29,67 percenta), prvú trojku naďalej uzatvára József Berényi (18,23 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 91,03 percenta okrskov.

Na snímke kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Trnave.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


1:18
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali viac ako 90 percent hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 50,62 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,62 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,55 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TSK je momentálne spočítaných 91,17 percenta okrskov.

01:16
V Prešovskom samosprávnom kraji je už spracovaných 88 percent volebných okrskov. Prvenstvo si udržiava Milan Majerský s počtom hlasov 38,45 percenta. Za ním nasleduje Peter Chudík s 32,29 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Chudíka od Majerského oddeľuje vyše 8000 hlasov.

1:15
Pavol Frešo priznal porážku.

1:12
Erika Jurinová sa pravdepodobne stane prvou ženou na poste predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Podarilo sa jej získať už 42,76 percenta hlasov, zatiaľ čo súčasný predseda Juraj Blanár zaostáva za ňou s 29,9 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 77,69 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

1:11
Volebný štáb Jozefa Viskupiča.
Foto: Teraz.sk


1:10
Volebný štáb Juraja Drobu.
Foto: Teraz.sk


Volebný štáb Juraja Drobu.
Foto: Teraz.sk


Volebný štáb Juraja Drobu.
Foto: Teraz.sk




1:10



01:05
Po spočítaní viac ako 70 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja naďalej vedie Juraj Droba, a to so ziskom 19,84 percenta hlasov.

Na druhom mieste je aktuálne Rudolf Kusý (17,72 percenta), na tretie miesto klesol Milan Ftáčnik (17,44 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 71,52 percenta okrskov.

00:55
Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako 80 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,64 percenta.
Na druhom mieste je aktuálne Ján Greššo (16,43 percenta), na treťom mieste sa nachádza Iván Farkas (16,39 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 81,52 percenta okrskov.


00:52
V Košickom samosprávnom kraji sa Richard Raši približuje k svojmu súperovi Rastislavovi Trnkovi. Ten zatiaľ vo voľbách vedie s 38,47 percenta hlasov, Raši získal 38,39 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 59,36 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

00:51
"ZBAVILI SME SA ZLA Opäť sa potvrdila stará pravda o svätoplukových prútoch. Novým banskobystrickým županom bude s najväčšou pravdepodobnosťou Ján Lunter. Gratulujem mu a som rád, že štátnické rozhodnutie Smeru - SD nepostaviť vlastného kandidáta a podporiť najsilnejšieho demokratického kandidáta bolo jednoznačne správne. Ďakujem aj ostatným kandidátom, ktorí toto naše rozhodnutie nasledovali, nezachovali sa sebecky a prispeli tak k tomu, že z nášho kraja letí rovnaký odkaz celému Slovensku ako pred vyše 70 rokmi: FAŠIZMUS NA SLOVENSKU NEMÁ MIESTO," napísal podpresdeda vlády Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

00:50
Vyzerá to, že sme vyhrali. Konštatoval Ján Lunter. Ján Lunter posilnil svoju pozíciu v boji o kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Po sčítaní takmer dvoch tretín volebných okrskov sa mu podarilo získať 45,61 percenta hlasov. Marian Kotleba za ním zaostáva s 25,17 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 59,12 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

00:49
Jozef Viskupič je vo vedení aj po spočítaní vyše 70 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), a to so ziskom 39,61 percenta.

Na druhom mieste nasleduje doterajší predseda kraja Tibor Mikuš (27,53 percenta), prvú trojku naďalej uzatvára József Berényi (21,39 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 71,75 percenta okrskov.


00:46
Po spočítaní viac ako polovice hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja naďalej vedie Juraj Droba, a to so ziskom 18,82 percenta hlasov.

Na druhom mieste je Milan Ftáčnik (17,69 percenta), prvú trojku momentálne uzatvára Rudolf Kusý (17,33 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 54,65 percenta okrskov.


00:41
Milan Majerský v boji o kreslo predsedu Prešovského samosprávneho kraja posilnil svoju pozíciu. Po sčítaní viac ako dvoch tretín okrskov sa mu podarilo získať 37,22 percenta hlasov. Za ním nasleduje Peter Chudík s 35,09 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 15,46 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

00:39
Po takmer polovici sčítaných volebných okrskov Erika Jurinová stále vedie vo voľbe občanov, ktorí by ju chceli vidieť v kresle predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Podarilo sa jej získať 43,3 percenta hlasov. Druhý Juraj Blanár získal 28,45 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 49,57 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


0:37
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali dve tretiny hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 51,34 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,30 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,11 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je momentálne spočítaných 66,71 percenta okrskov.


0:36
Oslavné pokriky a otváranie šampanského má za sebou kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola), ktorý už na základe priebežných výsledkov župných volieb verí vo svoje víťazstvo. Súčasného dlhoročného župana Tibora Mikuša nazval dosluhujúcim.

00:32
Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako polovice hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,13 percenta.
Na druhom mieste je aktuálne Iván Farkas (18,72 percenta), na treťom mieste sa nachádza Ján Greššo (15,97 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 52,61 percenta okrskov.


00:30
Po spočítaní necelých 40 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja aktuálne vedie Juraj Droba, a to so ziskom 18,01 percenta hlasov.
Na druhom mieste je momentálne Milan Ftáčnik (17,88 percenta), tesne za ním nasleduje Ján Mrva (16,89 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 37,08 percenta okrskov.

00:28
"Rád by som sa poďakoval všetkým, osobitne tisíckam slovenských policajtov, ktorí dnes museli byť mimoriadne v službe, aby zabezpečili pokojný priebeh volieb do VÚC," napísal na sociálnej sieti minister vnútra Robert Kaliňák.

00:27
V Prešovskom kraji vedú tesný súboj o kreslo predsedu Milan Majerský a Peter Chudík. Majerskému sa podarilo už predbehnúť Chudíka, keď získal 36,4 percenta hlasov. Jeho súper má 36,18 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 46,97 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:26
Erika Jurinová naďalej poráža v Žilinskom samosprávnom kraji súčasného predsedu Juraja Blanára. Po sčítaní takmer tretiny volebných okrskov sa jej podarilo ukoristiť 43 percent hlasov. Blanár získal 28,8 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 29,54 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:25
Jozef Viskupič aj po spočítaní necelých 40 percent hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), a to so ziskom 41,6 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Tibor Mikuš (27,73 percenta), prvú trojku naďalej uzatvára József Berényi (18,63 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov , ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 38,54 percenta okrskov.

0:19
V súboji o kreslo predsedu Košického samosprávneho kraja predbehol Richarda Rašiho jeho súper Rastislav Trnka. Prvenstvo mu zatiaľ zabezpečilo 40,2 percenta hlasov. Raši získal 37,91 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 33,6 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:18
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali polovicu hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 52,90 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (23,39 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (12,66 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TSK je momentálne spočítaných 50,77 percenta okrskov.

0:13
Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica aj po sčítaní tretiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách so ziskom 35,9 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Ján Greššo (17,73 percenta), na treťom mieste je momentálne Milan Uhrík (14,97 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 33,46 percenta okrskov.

0:11
Do čela Prešovského samosprávneho kraja by sa mohol postaviť Peter Chudík po sčítaní takmer 40 percent volebných okrskov. Podarilo sa mu získať 37,39 percenta hlasov. Nasleduje za ním Milan Majerský s 34,87 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

0:10
Po spočítaní necelej štvrtiny hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja už vedie Milan Ftáčnik so ziskom 17,85 percenta hlasov.
Na druhom mieste je momentálne Ján Mrva (17,33 percenta), tesne za ním nasleduje Juraj Droba (17,32 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 23,9 percenta okrskov.

0:08
Banskobystrický samosprávny kraj by mohol viesť Ján Lunter, ktorému sa od voličov podarilo zatiaľ získať 43,83 percenta hlasov. Za ním nasleduje súčasný predseda kraja Marian Kotleba, ktorý zatiaľ získal 27,02 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 23,49 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

0:06
Takto to vyzerá vo volebnom štábe Milana Ftáčnika.
Milan Ftáčnik sleduje priebežné výsledky.
Foto: TASR


SOBOTA 4. NOVEMBRA



23:59

Môže to skončiť aj víťazstvom, aj prehrou. Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a kandidát na opätovné zvolenie Pavol Frešo týmto slovami okomentoval doterajšie priebežné neoficiálne výsledky vo voľbách predsedu BSK. Frešo je po sčítaní necelých šestich percent volebných okrskov zatiaľ na štvrtom mieste.

"Je to tak, ako keď na niečom robíte 12 hodín denne a viete, že už nemôžete urobiť viac. A ľudia to buď prijmú alebo nie," dodal Frešo, ktorý sa uchádza o tretí mandát v rade.

23:56
Podľa predvolebných prieskumov traja najvážnejší kandidáti na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja čakajú na výsledky regionálnych volieb vo svojich volebných štáboch v Trenčíne.

23:56
Erika Jurinová v Žilinskom samosprávnom kraji vo voľbách zatiaľ poráža súčasného župana Juraja Blanára. Podarilo sa jej získať 42,57 percenta hlasov. Blanár doteraz získal 29,85 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 10,79 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

23:55
Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica aj po sčítaní takmer pätiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách so ziskom 35,28 percenta. Na druhom mieste nasleduje Ján Greššo (16,18 percenta), prvú trojku uzatvára Iván Farkas (15,55 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 19,81 percenta okrskov.

23:53
Jozef Viskupič aj po spočítaní takmer pätiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) so ziskom 35,04 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Tibor Mikuš (26,87 percenta), prvú trojku naďalej uzatvára József Berényi (23,57 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 19,27 percenta okrskov.

23:50
Po sčítaní takmer štvrtiny okrskov vedie spomedzi kandidátov na župana v Prešovskom samosprávnom kraji súčasný predseda Peter Chudík. Podarilo sa mu zatiaľ získať 37,13 percenta hlasov. Za ním nasleduje Milan Majerský s 34,29 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 24,97 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

23:48
Takto spočítavajú hlasy volebné komisie.
Počítanie hlasov v Komárne.
Foto: TASR


23:45
Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Po sčítaní takmer štvrtiny hlasov zatiaľ získal 56,76 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (21,18 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (11,26 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 24,30 percenta okrskov.

23:41
V Prešovskom samosprávnom kraji zatiaľ získal prvenstvo vo voľbách Peter Chudík. Podarilo sa mu získať 43,57 percenta hlasov. Druhý je zatiaľ Milan Majerský s počtom hlasov 30,18 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 15,46 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


23:41
V Košickom samosprávnom kraji je priebežným lídrom volieb Richard Raši so ziskom 44,02 percenta hlasov. Na druhom mieste ho nasleduje Rastislav Trnka, ktorý zatiaľ dostal 34,95 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 5,26 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


23:39
V Banskobystrickom samosprávnom kraji vedie Ján Lunter s 37,81 percenta hlasov. Druhým je zatiaľ Marian Kotleba, ktorý od voličov predbežne získal 30,32 percenta hlasov. Na treťom mieste sa zatiaľ umiestnil Igor Kašper s 12,64 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 6,88 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


23:37

Prvé priebežné výsledky ukázali, že v Žilinskom samosprávnom kraji zatiaľ vedie Juraj Blanár, ktorý získal 38,96 percenta hlasov voličov. Tesne za ním je Erika Jurinová s 35,82 percenta. Údaje o hlasovaní v krajských voľbách zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Spracovaných je zatiaľ 5,68 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


23:36

Jaroslav Baška zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 60,96 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (19,37 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (10,66 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 11,6 percenta okrskov.

23:35
Milan Belica zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) so ziskom 38,24 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Milan Uhrík (16,13 percenta), prvú trojku uzatvára Ján Greššo (15,82 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 9,63 percenta okrskov.

23:33
Potešilo ma to, ale stále som v napätí a očakávaní, ako to naozaj dopadne, skonštatoval pre TASR na margo prieskumu agentúry AKO favorizovaný kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Milan Ftáčnik. Podľa výsledkov prieskumu by sa mal víťazom volieb v Bratislavskom kraji stať práve bývalý primátor Bratislavy.

23:32
Jozef Viskupič zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) so ziskom 35,62 percenta.


23:28

Volebný štáb kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu, ktorého podporuje súčasná vládna koalícia Smer-SD, SNS a Most–Híd, očakáva volebné výsledky v reštaurácii v širšom centre Nitry.

23:27
Nezávislý kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja, súčasný predseda Tibor Mikuš čaká na výsledky volieb v úzkom rodinnom kruhu v centre Trnavy.

23:27
Juraj Droba zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) so ziskom 19,68 percenta. Na druhom mieste nasleduje Ján Mrva (17,87 percenta), prvú trojku uzatvára Pavol Frešo (15,11 percenta). V BSK je zatiaľ spočítaných 4,04 percenta okrskov.

23:25
Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, ktorý bol podľa prieskumov najsilnejším vyzývateľom úradujúceho šéfa kraja Mariana Kotlebu, čaká na výsledky volieb v BBSK v reštauračno kaviarenskom zariadení v centre Banskej Bystrice. Okrem svojej rodiny má okolo seba svojich podporovateľov, kandidátov na poslancov krajského parlamentu a sympatizantov.

23:24
Štatistický úrad začal zverejňovať prvé výsledky.

23:22
Myslím si, že každý z kandidátov, ktorí majú väčšie preferencie do toho ide preto, aby vyhral. Dúfame, že to dopadne dobre a zvíťazíme. Povedal na brífingu po uzatvorení volebných miestností kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Richard Raši (Smer-SD).

23:18
Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka sa poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám a hlasovali. "Vyzerá to, že účasť bude vyššia ako minulých voľbách, čo som rád. Najviac ďakujem ľudom, ktorí hlasovali za rozhýbanie kraja. S pokorou prijmem akýkoľvek výsledok," vyjadril sa.

23:17
Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi. V krajskej centrále Smeru-SD v Žiline to po uzavretí volebných miestností povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

"Účasti sú rôzne, ale máme obce, ktoré už hlásili viac ako 50-percentnú účasť. Je to na Kysuciach, rovnako to vyzerá, že v Žiline a aj v niektorých obciach na Orave. Vyzerá, že to bude naozaj rekordná účasť alebo aspoň vyššia ako pred štyrmi rokmi," povedal Blanár.

23:16

Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi.

23:17
Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi. V krajskej centrále Smeru-SD v Žiline to po uzavretí volebných miestností povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

"Účasti sú rôzne, ale máme obce, ktoré už hlásili viac ako 50-percentnú účasť. Je to na Kysuciach, rovnako to vyzerá, že v Žiline a aj v niektorých obciach na Orave. Vyzerá, že to bude naozaj rekordná účasť alebo aspoň vyššia ako pred štyrmi rokmi," povedal Blanár.

23:15
Voľby sa skončili na celom Slovensku.

23:15
Ak by sa Jozef Viskupič sta šéfom Trnavského kraja, vzdá sa postu poslanca NR SR.

23:04
Nezávislý kandidát na post predsedu NSK Peter Oremus sleduje predbežné výsledky volieb do vyšších územných celkov v spoločnosti ďalších nezávislých kandidátov na krajských poslancov, s ktorým spolupracoval počas predvolebnej kampane.

23:03
Kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ján Greššo, ktorého podporuje pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, očakáva volebné výsledky aj so svojim štábom v kaviarni na Svätoplukovom námestí.

„Veľmi ma teší, že v Nitrianskom kraji podľa predbežných informácií prišlo k volebným urnám podstatne viac ľudí ako v minulých voľbách. Uvidíme, v čí prospech sa táto vyššia volebná účasť prejaví. Ja verím, že v náš a nie v prospech extrémistických síl ani v prospech tých, čo nárast extrémizmu v spoločnosti spôsobili,“ povedal Greššo.

23:01
Podarilo sa urobiť dobrú mobilizačnú kampaň, volebná účasť v niektorých okrskoch Trnavského samosprávneho kraja je nad 30 percentami. Pre TASR to po zatvorení volebných miestností povedal kandidát na trnavského župana Jozef Viskupič


22:56
Na výsledky v Prešovskom kraji so svojím tímom čaká aj kandidát Milan Majerský, ktorý mal podľa predvolebných preferencií najväčšiu šancu poraziť súčasného župana Petra Chudíka. „Rozhodnuté je, ale my nevieme, ako sa ľudia rozhodli, počkáme si na oficiálne výsledky. Sme v očakávaní a v nádeji, že to pre nás dobre dopadne,“ uviedol pre TASR, ktorý kandiduje s podporou koalície SaS, KDH, OĽaNO a NOVA.

22:53
Priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov bol v Malackách pokojný. Po zatvorení volebných miestností v okresnom meste o tom TASR informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Informovala taktiež, že dvaja 98-roční najstarší zapísaní voliči sa na hlasovaní nezúčastnili.

22:52
Štatistický úrad SR oznámil, že vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23:15 h.

22:48
Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a kandidát na opätovné zvolenie za šéfa VÚC Pavol Frešo zatiaľ medzi členov svojho volebného tímu neprišiel. Do jednej z reštaurácií v bratislavskej Karlovej Vsi, kde bude očakávať výsledky sobotňajších volieb, má zavítať približne o 23.00 h.

22:46

Voľby do vyšších územných celkov v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca prebehli pokojne a bez incidentov.

22:42
Kandidát na župana BSK Juraj Droba (SaS) nemá po uzatvorení volebných miestností žiadne veľké očakávania. "Som však presvedčený, že môj výsledok bude určite lepší ako to, čo ukazovali prieskumy verejnej mienky tesne pred voľbami," povedal pre TASR. Volebnú účasť hodnotí ako nadštandardne vysokú.

22:40
Redaktor Tablet.TV R. Šebo vyspovedal po zatvorení volebných miestností Milana Ftáčnika.


22:38

Čas konania volieb museli pre večerný výpadok prúdu, ktorý trval vyše hodiny, predĺžiť konkrétne v deviatich okrskoch v Hornej Súči, Dolnej Súči a Hrabovke v Trenčianskom okrese.

22:32
Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Richard Raši (Smer-SD) čaká spolu so svojím tímom na výsledky sobotných volieb v jednom z košických hotelov.

"Atmosféra je výborná. Máme tu náš mladý tím, ktorý budete môcť vidieť aj vy potom, keď tam prídete, ľudí, ktorí mi pomáhali počas volieb, ktorí s nami držali. Atmosféra je zatiaľ výborná, ale je to až do prvých výsledkov, je to vždy napätie. Zatiaľ sú všetci spokojní, usmievaví a napätí, vrátane mňa," uviedol pred novinármi Raši.

22:29
Vo volebných obvodoch Trnavského kraja boli voľby do vyšších územných celkov pokojné a bezproblémové. Zhodli sa na tom predsedovia obvodných volebných komisií (ObVK) v Galante, Senici, Skalici, Piešťanoch, Hlohovci a Trnave. Účasť predpokladajú o niečo vyššiu ako vo voľbách spred štyroch rokov.

22:24
Do volebnej centrály jednej z adeptiek na víťazstvo vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) postupne počas večera prichádzajú kandidáti koalície na poslancov.

22:22

Voľby v Žilinskom samosprávnom kraji boli pred uzatvorením volebných miestností bez problémov.

22:19
Voľby do vyšších územných celkov v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) mali pokojný priebeh, k ich narušeniu nedošlo. Podľa odhadov krajskej volebnej komisie účasť bude možno vyššia ako v roku 2013.

22:16
Volebné komisie v ôsmich volebných obvodoch Nitrianskeho kraja potvrdili pokojný priebeh volieb, ktoré nesprevádzali žiadne incidenty. Obvodná komisia v Topoľčanoch musela riešiť jediný podnet, ktorý prišiel z okrskovej komisie v obci Koniarovce. Zástupca jednej z politických strán sa dožadoval možnosti odfotiť si volebnú zápisnicu.


22:12
Úradujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba čaká na výsledky volieb v kraji so svojimi ľuďmi, členmi ĽS Naše Slovensko a sympatizantmi mimo Banskej Bystrice bez prítomnosti novinárov.

22:05
Podľa prieskumu agentúry AKO, ktorý prebiehal 31.10 – 2.11.2017 by v Bratislave vyhral Milan Ftáčnik s podporou 23,5 percenta voličov pred Rudolfom Kusým (20,7), Pavlom Frešom (13,3), Jurajom Drobom (13,0), Jánom Mrvom (13,0) a Danielom Krajcerom (9,0).
Foto: printscreen


22:00
Volebné miestnosti sa zatvorili v siedmich krajoch. V Trenčianskom voľby pokračujú do 23:15.

21:56
Priebeh sobotňajších krajských volieb v Košickom kraji bol dosiaľ pokojný a bez vážnejších problémov. Potvrdil to predseda volebnej komisie KSK Vladimír Tot. Účasť voličov by mala byť vyššia ako pred štyrmi rokmi.

21:47
V okrskovej komisii na Katolíckej spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach odhadujú v krajských voľbách voličskú účasť do 30 percent. Ako TASR informovala predsedníčka okrskovej komisie Radka Radová

21:45

Volebná komisia Banskobystrickom samosprávnom kraji riešila niekoľko prípadov, ktoré sa týkali dodržiavania volebného moratória. Polícia mala zase na stole niekoľko podnetov, medzi nimi aj prípad podozrenia z volebnej korupcie.

21:35

Bezproblémový a pokojný priebeh mali sobotňajšie voľby do orgánov samosprávnych krajov aj v obci s najväčšou rozlohou v Bratislavskom samosprávnom kraji - Záhorie. V poradí piate voľby do orgánov samosprávnych krajov sa pomaly chýlia k záveru.

21:11

Štatistický úrad SR oznamuje, že vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23.15 h.

21:04

Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť po 22.00 h, teda po tom, ako sa na väčšine Slovenska zatvoria volebné miestnosti. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 5. novembra. Odobriť ich musí štátna volebná komisia.

20:47

V meste Šamorín v okrese Dunajská Streda krajské voľby prebiehajú bez komplikácií. Volebnú účasť odhadujú skôr nižšiu.

20:40

Volebné miestnosti v Trnave i Hlohovci sa začali po popoludňajšej pauze opäť viac zapĺňať v podvečer. Voliči, ktorých povinnosti zdržali doma či v práci, navštevujú volebné miestnosti i v čase, keď už tma na uliciach neláka vychádzať príliš von.

20:33

S prerušením dodávky elektriny do Hornej Súče, Dolnej Súče, Hrabovky a časti obce Skalka nad Váhom preveruje polícia podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


20:25

Krajské voľby na hornom a dolnom Zemplíne zatiaľ prebiehajú pokojne. V michalovskom a vranovskom obvode zaevidovali štyri podnety. Ostatné okresy problémy nehlásia.

20:15

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v Bratislave naďalej pokojné. Voličov pomaly pribúda, niektoré volebné okrsky odhadujú okolo 20-percentnú účasť. Uviedli to hovorcovia miestnych samospráv a oslovené volebné komisie.


20:09

Volebné miestnosti v niekoľkých obciach Trenčianskeho kraja zostanú podľa informácií otvorené do 23.15 h. V kraji sa o ten čas predĺži aj volebné moratórium.

19:58

Ešte takmer dve hodiny zostávajú do zatvorenia volebných miestností, v ktorých v sobotu Slováci hlasujú vo voľbách do vyšších územných celkov. V meste Banská Bystrica je 80 okrskov a v jednom z nich, s číslom osem, umiestnenom v Základnej škole na Triede SNP 20, mohli a ešte stále môžu odovzdať svoj hlas 11 kandidátom na šéfa kraja a 79 kandidátom na poslancov v krajskom parlamente vo volebnom obvode Banská Bystrica aj bezdomovci s trvalým pobytom v tomto meste.

19:52

V Rimavskosobotskom okrese sa volebná účasť pohybuje medzi 20 až 30 percentami. Žiadne mimoriadne udalosti tu neriešili.

19:47

ODVOLIL AJ PREMIÉR

Volebný akt má za sebou aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý obálku s hlasovacími lístkami vhodil do volebnej schránky v miestnosti na Majerníkovej ulici v Bratislave.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov, 4. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


19.44

Z BIRMOVKY DO VOLEBNEJ MIESTNOSTI

Vo večerných hodinách si čas na voľbu svojich zástupcov v krajskom zastupiteľstve našiel manželský pár zo Žarnovice. Ako uviedoli, voľby si nechceli nechať ujsť, hoci sa len krátko predtým vrátili z hlavného mesta, kde oslávili birmovku svojho vnuka.

19:38

TSK: VOĽBY SA PRE VÝPADOK PRÚDU PREDĹŽIA ASI O HODINU

Štátna volebná komisia aktuálne rieši otázku výpadku elektriny v niekoľkých obciach v Trenčianskom kraji. Zapisovateľka komisie Eva Chmelová uviedla, že k výpadku došlo po havárii nákladného auta.

Je podľa nej predčasné hovoriť, ako sa vec bude riešiť, ale platí, že tam, kde nejde elektrina, sa volebné miestnosti zatvoria neskôr ako o 22.00 h. A to presne o toľký čas, koľko elektrina nešla. V tomto prípade je to podľa Chmelovej okolo hodiny.


19:26

E. BARÁNY: Účasť na voľbách nebude dramaticky vysoká

Volebná účasť v samosprávnych krajoch nebude dramaticky vysoká ani oproti minulosti výrazne neklesne. Kraje hlásia dvojciferné čísla.

"Pokiaľ vieme, už sú to všade dvojmiestne čísla a väčšinou sa nezačínajú už na jednotku. Tá účasť nebude dramaticky vysoká. Rovnako si nemyslím, že by oproti minulosti v tomto type volieb mala klesnúť," uviedol s tým, že o krajské voľby je dlhodobo nízky záujem.



19:24

E. BARÁNY: Voľby zatiaľ prebiehajú pokojne a usporiadane



19:21

Volička Marta z Ostrého Grúňa očakáva od nového vedenia BBSK väčší záujem

Väčší záujem aj o menšie obce v odľahlejších regiónoch Banskobystrického samosprávneho kraja očakáva od nového vedenia, ktoré vzíde z krajských volieb, Marta z Ostrého Grúňa. K volebným urnám prichádza pravidelne, výnimkou neboli ani dnešné voľby, kedy prišla voliť aj spolu s manželom a dcérou.

19:15

V KROJOCH ZATIAĽ NEPRIŠLI

V čilejkárskej obci Podlužany zatiaľ odvolilo približne 25% voličov.

Pre čilejkársku obec je známe, že sa tu udržiava tradícia Tekovského regiónu. Tá sa prezentuje najmä nosením tradičných krojov aj v bežnom živote. "Zatiaľ však nikto v kroji voliť neprišiel, aj keď to bolo zvykom. Možno sem takto oblečený ešte niekto príde," dodal predseda okrskovej komisie v Podlužanoch.

19:14

Na predsedov niekoľkých banskobystrických okrskov sa buď osobne alebo esemeskami obrátili ľudia, ktorí ich presviedčali, že oznámenie o vzdaní sa kandidatúry šiestich kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré má visieť za paravánom pri hlasovaní voličov, musia stiahnuť. Predstavili sa rôzne.

19:03

Zmes starousadlíkov a mladých ľudí, ktorí preferujú život na lazoch, tvorí paletu voličov, ktorí v sobotu prichádzajú voliť v osade Zaježová v okrese Zvolen. Zhruba v polovici volieb do VÚC tam prišla odovzdať svoj hlas približne pätina voličov.

18:59

PRE VÝPADOK ELEKTRINY zrejme predĺžia voľby v deviatich okrskoch Trenčianskeho okresu

V obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese vypadol elektrický prúd. Výpadok sa týka deviatich okrskových volebných komisií.

Voľby sa budú musieť v týchto okrskoch predlžiť o čas výpadku elektriny. Informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková.

Členovia obvodnej volebnej komisie momentálne konzultujú s okrskovými volebnými komisiami technické otázky týkajúce sa prerušenia volieb. Ako informovala zapisovateľka Krajskej volebnej komisie v Trenčíne Zuzana Martináková, voľby v postihnutých okrskoch sa musia predĺžiť o čas, na koľko budú prerušené.

18:54

Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v R. Sobote je o voľby záujem

do 17.00 h odvolila podľa podpredsedu okrskovej volebnej komisie Jozefa Horvátha pätina až šestina zo 620 zaregistrovaných voličov.

"Všetko prebieha tak ako má, bez incidentov. Od rána tu pri okrsku hliadkujú policajti. Ľudia majú záujem voliť, účasť je dobrá," uviedol Horváth s tým, že voliči začali prichádzať hneď ráno a chodia počas celého dňa.
O prebiehajúce voľby do vyšších územných celkov je medzi obyvateľmi rómskeho sídliska Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty záujem. Na snímke rómske sídlisko Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty, na ktorom žije zhruba 1200 obyvateľov.
Foto: TASR - Branislav Caban


18:52

Pre rekonštrukciu budovy kultúrneho domu je volebná miestnosť okrsku č. 1 v Hliníku nad Hronom v krajských voľbách zriadená v budove, ktorú miestni poznajú ako tzv. klub. Podľa predsedníčky tunajšej volebnej komisie Veroniky Lazarekovej to však voličom problémy nespôsobuje.

Pre rekonštrukciu budovy kultúrneho domu je volebná miestnosť okrsku č. 1 v Hliníku nad Hronom v krajských voľbách zriadená v budove, ktorú miestni poznajú ako tzv. klub. Na snímke vstup do volebnej miestnosti, ktorou je miestny klub počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Hliník nad Hronom 4. novembra 2017.
Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková



18:43

Predseda komisie údajne opitý

Obvodná volebná komisia v Revúcej preveruje oznámenie od občanov, podľa ktorého bol jeden predseda okrskovej volebnej komisie v okrese pri svojej práci pod vplyvom alkoholu. Iinformoval zapisovateľ obvodnej volebnej komisie pre Revúcky okres Dominik Čulok.

18:41

VOLEBNÉ OKRSKY BEZ ELEKTRINY

V obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese vypadol elektrický prúd.

Výpadok sa týka deviatich volebných okrskov.
Voľby sa budú musieť v týchto okrskoch predĺžiť o čas výpadku elektriny. Informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková.

18:37

SLEDUJTE ZÁZNAM: Brífing predsedu štátnej volebnej komisie Eduarda Bárányho.


Téma: Aktuálne informácie k priebehu volieb





18:34

Voľby v okrese Zlaté Moravce prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa vyjadrení obvodnej komisie je však účasť voličov stále pomerne nízka. Predpoklady, že popoludní budú ľudia prichádzať k volebným urnám v hojnejšom počte, sa zatiaľ nenaplnili.

18:33

PODOZRENIE Z VOLEBNEJ KORUPCIE

V BBSK riešili podozrenie z volebnej korupcie, prípad preveruje NAKA. Malo sa tak stať v obvode Banská Bystrica.

18:27

V Tepličke nad Váhom v Žilinskom kraji sú voľby pokojné, volia všetky vekové kategórie

18:14

Volebná miestnosť v najmenšej oravskej obci Osádka zívala v sobotu popoludní prázdnotou. Najväčší nápor voličov tu očakávajú vo večerných hodinách.

18:09

DVAJA HUSÁRI

V obci Nesvady prišli odvoliť otec so synom v takýchto krásnych rovnošatách.

Na snímke otec András Bobek (uprostred) a syn László Bobek (vľavo), členovia Hornozemského huszárszkeho a tradície chrániaceho spolku si preberajú obálku a hlasovacie lístky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nesvady, okres Komárno, 4. novembra 2017. Otec prišiel v rovnošate vojaka z roku 1848, jeho syn v rovnošate husára.
Foto: TASR - Milan Drozd


Na snímke otec András Bobek (vpravo) a syn László Bobek, členovia Hornozemského huszárszkeho a tradície chrániaceho spolku upravujú hlasovacie lístky v priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nesvady, okres Komárno, 4. novembra 2017. Otec prišiel v rovnošate vojaka z roku 1848, jeho syn v rovnošate husára.
Foto: TASR - Milan Drozd


17:59

Obvodná volebná komisia v obvode Šaľa podľa slov zapisovateľky Evy Gyurovszkej nemusela riešiť žiadne podnety. Podľa členov okrskových komisií je však volebná účasť nízka, pohybuje sa zhruba na úrovni volieb pred štyrmi rokmi.

17:51

V obci Jelšovce v Nitrianskom kraji nebola prelepená urna s nepoužitými volebnými lístkami a zaznamenali tu tiež upravované plagáty kandidátov v blízkosti volebnej miestnosti. Tieto drobnosti boli na mieste okamžite odstránené.

17:49

Bratislavský kraj má čo doháňať v investíciách do školstva a vzdelávania. Myslí si to Francúz Pascal Schaller, ktorý býva v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, a ako rezident tejto mestskej časti má i ako cudzí štátny občan právo voliť v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

„Žijem tu už desať rokov, plánujem tu ostať, a preto považujem za úplne logické podieľať sa na živote kraja takýmto spôsobom, že vyjadrím svoj názor hlasovaním vo voľbách. Je to dôležitá vec, demokratické právo, ktoré je potrebné využiť,“ uviedol pre TASR.

17:36

VIDEO: JEDEN VOLIČ ZA HODINU

V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja registrujú jedného voliča za hodinu.

Vyše 30 oprávnených voličov majú zapísaných v zoznamoch vo voľbách do vyšších územných celkov volebné komisie v Uhrovskom Podhradí a Omastinej v okrese Bánovce nad Bebravou.



17:33

V osade Podskalka pri Humennom neočakávajú vysokú volebnú účasť. Voliči doteraz prichádzajú k urnám v menšom počte, vo večerných hodinách by ich mohlo prísť však viac.

17:42

V Dobrohošti ľudia volia málo, podľa starostu sú skeptickí

V obci Dobrohošť (okr. Dunajská Streda) evidujú 392 oprávnených voličov. Starosta obce Jozef Boráros odhaduje, že do 16.00 h voliť prišlo len malé percento z nich. Podľa neho sú obyvatelia obce skeptickí a o voľby nemajú veľký záujem.

17:17

V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja chodia ľudia voliť v pravidelných intervaloch



17:04

R. SULÍK: Väčšina Bratislavčanov stále netuší, kde je sídlo VÚC

Vyššie územné celky nie sú veľmi významné a väčšina Bratislavčanov stále ani len netuší, kde má bratislavská VÚC svoje sídlo, hovorí predseda okrskovej volebnej komisie na Jelenej ulici v Bratislave a zároveň predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Sulík si tiež myslí, že nízka volebná účasť súvisí aj s únavou ľudí, keďže na Slovensku je pätoro volieb.

16:57

V bratislavskej Rači sa tešia zo záujmu mladých o voľby

Jedna z volebných komisií v Rači nahlásila okolo 15.00 h, že prekročila 24,5-percentnú volebnú účasť.

16:51

RIEŠILI DESIATKY PODNETOV: MIKINU AJ PETÍCIU


Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán riešila od rána už desiatky podnetov, na stole má ďalšie. Väčšina z nich sa týka porušenia volebného moratória.

Štátna komisia sa zaoberala aj prípadom člena okrskovej komisie v Brezne, ktorý sedel vo volebnej miestnosti v mikine s logom kandidujúcej strany. Člena upozornili a ten si mikinu vyzliekol. "Protiprávny stav sa odstránil," vysvetlila Chmelová. Zatiaľ nie je jasné, či bude tento člen pokutovaný.

Štátna komisia dostala aj informáciu o tom, že v Stupave pred volebnou miestnosťou zbierali podpisy pod petíciu proti hazardu. Zberateľom podpisov odporučili, aby sa vzdialili od volebnej miestnosti, keďže člen petičného výboru je kandidát v krajských voľbách.

16:40

Účasť na sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) na košickom sídlisku Luník IX je nízka, ale oproti iným krajským voľbám v tejto mestskej časti nadpriemerná.

V dvoch okrskoch je zaregistrovaných spolu 4211 oprávnených voličov. Prví ľudia prišli odvoliť okolo 8.30 h, neskôr začali voliči chodiť vo väčšom počte v rodinných skupinách.

16:26

Na Záhorí je zatiaľ účasť porovnateľná s predchádzajúcimi voľbami.

Ani dvaja obyvatelia Brodského, ktorí sú na kandidačnej listine na poslancov do TTSK za okres Skalica, zatiaľ nevyburcovali voličskú základňu v obci k vyššej účasti na voľbách.

"Toto u občanov asi nezohralo žiadnu úlohu, nemáme zatiaľ viac odovzdaných hlasov ako v predchádzajúcich krajských voľbách," konštatovala zapisovateľka v okrsku č. 2 Erika Lajčáková. Ľudia sa podľa nej menej zaujímajú o regionálnu politiku. Zapísaných majú 1000 oprávnených voličov.


16:23

PRIŠLI VOLIŤ V KROJOCH

Dvaja mladí ľudia v šarišskom kroji prišli do volebnej miestnosti v obci Krivany v okrese Sabinov. Folkloristi nechceli strácať čas, čaká ich ešte jedno vystúpenie s folklórnym súborom v obci a účasť na čepčení v Tatrách.



16:03

V BREZNE RIEŠIA DVA PODNETY

Volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) do týchto chvíľ riešila dva prípady v obvode Brezno, ktoré sa týkali povinného zachovávania volebného moratória.

16:01

V okrese Malacky je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov pokojný. Účasť zrejme nebude vysoká, zhodujú sa podľa aktuálnej situácie v niektorých samosprávach.

15:53

CHCEL VOLIŤ LEN S VODIČÁKOM

V bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice majú voľby do VÚC zatiaľ pokojný priebeh. Volebné komisie predpokladajú vyššiu účasť voličov, ako tomu bolo po minulé roky.

V susednej bratislavskej mestskej časti Vrakuňa sú voľby tiež bezproblémové. V jednom z okrskov však chcel volič odvoliť len s vodičským preukazom a zdravotnou kartičkou.

15: 48

Voľby do vyšších územných celkov sú zatiaľ na Spiši bezproblémové. Ich priebeh je pokojný, žiadne narušenia hlásené neboli. Členovia volebnej komiisie veria, že tento pokoj pretrvá.

15:42

Obyvatelia Krásnohorského Podhradia majú podľa zástupcu starostu obce Ľudovíta Baffyho záujem skôr o komunálne voľby. Svedčí o tom i doterajšia nízka účasť.



15:36

PROBLÉMY V BANSKEJ BYSTRICI


Na Mestskom úrade v Banskej Bystrici museli riešiť sťažnosť členky okrskovej volebnej komisie dožadujúcej sa označenia všetkých členov komisie, kto za akú politickú stranu tam sedí, ale i nespokojnosť mimobystrických pacientov hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnicii.

15:35

KRÚŽKOVAŤ môžu voliči aj viac kandidátov na poslancov

Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

15:23

Volebná komisia preveruje na Zemplíne podnet kupovania hlasov.

Uviedol to predseda Volebnej komisie KSK Vladimír Tot (Most–Híd), na smer Veľké Kapušany vyslali v tejto súvislosti členov krajskej volebnej komisie.

15:13

NA TRADÍCIE NEZABÚDAJÚ ani počas volebnej soboty

Na snímke Izabella Komlósiová v ižanskom kroji prichádza do volebnej miestnosti počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Iža, okres Komárno 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Drozd


Na snímke Izabella Komlósiová v ižanskom kroji si berie od členky volebnej komisie obálku a hlasovacie lístky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Iža, okres Komárno 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Drozd


15:02

V LUBINE SKOLABOLAL ČLEN VOLEBNEJ KOMISIE

V obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie. Zdravotní záchranári ho odviezli do nemocnice.

14:59

Volebná účasť v Počarovej bude zrejme vyššia ako pred štyrmi rokmi.

Kým v roku 2013 hlasovalo v regionálnych voľbách v Počarovej zo 108 oprávnených voličov iba 18 (volebná účasť 16,67 percenta), v sobotu prišlo už dopoludnia k urnám približne 15 percent voličov.

14:36

V obci Svinia je záujem o voľby skromnejší, RIEŠILI AJ JEDEN PODNET

Ešte v piatok (3.11.) popoludní dostala volebná komisia podnet, že v obci Svinia jednej z členiek okrskovej volebnej komisie bolo povedané, aby v sobotu nechodila do volebnej komisie, lebo je ich párny počet a údajne ich má byť nepárny. Okresná volebná komisia podnet vyhodnotila ako neznalosť zákona.


14:35

V severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú voľby bez problémov. V obvode Zlaté Moravce doteraz nemusela volebná komisia riešiť žiadne podnety či incidenty.

14:23

Volí sa aj v najnižšie položenej obci na Slovensku v Kline nad Bodrogom.

Na snímke volič overuje svoju totožnosť pred volebnou komisiou počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Klin nad Bodrogom, ktorá je najnižšie položená obec na Slovensku, 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc



14:16

VIDEO:A. DANKO: Za jeden z najväčších problémov považuje dopravu

Od novozvolených predstaviteľov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) očakáva najmä riešenie situácie v doprave, školstve či v oblasti sociálnej starostlivosti.



Tento problém sa podľa neho týka aj samotnej obce Miloslavov, kde aj odvolil. „Všetkých nás tu trápi jedna vec, a to dostať sa do centra čo najrýchlejšie a mať umožnené dostať sa do svojej práce čo najkomfortnejšie a netrápiť sa v autách dve hodiny, či stihneme odviezť deti do školy, alebo nie,“ povedal.

14:15

V Zemplínskych Hámroch berú voľby ako povinnosť

Viacerí voliči v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese prišli v sobotu k urnám preto, že je to ich občianska povinnosť. Voľby sú podľa nich jednou z možností, ako zmeniť dianie na Slovensku.




14:07

VOLIA AJ MLADÍ

Volebné miestnosti Liptovských Sliačov navštívilo veľa mladých ľudí.V minulosti to boli skôr občania v strednom veku alebo starší.

13:49

ODVOLIL UŽ AJ PREDSEDA NR SR ANDREJ DANKO

Hlasovací lístok vhodil do volebnej schránky v obci Miloslavov.

Na snímke predseda SNS Andrej Danko vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Miloslavove 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


13:44

V kysuckej Turzovke chodili v sobotu dopoludnia ľudia do volebných miestností priebežne a koordinátorka volieb Ľubica Čmelíková predpokladá dosť vysokú účasť.

"Niektorí majú problémy s tým, že nevedia koľkých poslancov majú voliť, že sa krúžkuje. Sú prekvapení, keď majú podpisovať voličský zoznam," dodala Čmelíková.

13:42

Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom Plese býva zvyčajne plná turistov, v sobotu tomu tak však nebolo. Dôvodom je fakt, že v župných voľbách sa s voličským preukazom voliť nedá a svoj hlas môžu voliči odovzdať len v mieste trvalého bydliska.



13:29

V národnostne zmiešanej obci Jelenec v okrese Nitra s viac ako 2000 obyvateľmi prebiehajú voľby do samosprávnych krajov bez problémov a komplikácií. Záujem o ne však ľudia zatiaľ veľmi neprejavujú.

13:23

K volebným urnám pristúpili i prvovoliči

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v budúcnosti.

13:19

VOLEBNÉ BAGETY

Komisia v bratislavskom Novom Meste preverovala rozdávanie bagiet. Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

13:17

K volebným urnám prichádzajú aj prvovoliči

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát.

13:02

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ zväčša pokojné a plynulé.

V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

12:50

Priebeh volieb do vyšších územných celkov v Bratislavskom kraji je naďalej pokojný, problémy nie sú hlásené. Niektorí voliči si vo volebných komisiách overujú informácie, napríklad, kde majú ísť voliť.

12:43

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán rieši desiatky podnetov. Väčšinou ide o údajné porušenie volebného moratória.

12:32
V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) registrujú jedného voliča za hodinu. Celkovo ich majú v zozname v Uhrovskom Podhradí 37.

12:23

Nezvyčajná návšteva sa ukázala vo volebnej miestnosti na Štrbskom Plese. Dôchodkyňu Anastáziu Treskoňovú sprevádzal pri voľbách aj jej psík.

Na snímke dôchodkyňa Anastázia Treskoňová vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v najvyššie položenej volebnej miestnosti v SR na Štrbskom Plese 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Kapusta


12:17

VOLÍ SA AJ V SERIÁLOVEJ OBCI NOVÁ LEHOTA

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nová Lehota, ktorá je známa vďaka seriálu Horná Dolná 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Martin Palkovič



12:13

Najväčšie trnavské sídlisko Družba volí vo volebných miestnostiach základnej a materskej školy. Prvá volička prišla k jednej z nich tesne pred otvorením, minútu pred siedmou hodinou. Volebná komisia mala jej meno zapísané tiež ako prvé v poradí.

"Pani mala iniciály A.A., takže dnes mala dvojnásobné prvenstvo," povedal pre TASR predseda volebnej komisie v okrsku č. 37 Jozef Viskupič.

12:03

Takto volia Rómovia z košického Luníku IX.




11:57

V rázovitej prihraničnej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese požiadalo o voľbu do prenosnej urny 13 obyvateľov obce.

„Najvzdialenejším miestom, kam pôjdeme s prenosnou urnou, je osada Ráztoka, vzdialená od volebnej miestnosti asi sedem kilometrov. Volička z Ráztoky žiada o voľbu do prenosnej urny počas každých volieb. Žije v osade, kde nechodí ani autobus a nie je tam ani mobilný signál,“ skonštatovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Emília Bakalíková.



11:34

Pozrite si, ako volil prezident Andrej Kiska



11:28

VIETE, V AKOM PRÍPADE JE HLASOVACÍ LÍSTOK NEPLATNÝ?

Ak nebude na predpísanom tlačive, nebude zakrúžkovaný žiadny kandidát alebo ich bude zakrúžkovaných viac ako treba a tiež ak v obálke bude viac hlasovacích lístkov pre voľby predsedu či poslancov.

Voliči nesmú z volebnej miestnosti vynášať použité alebo zle upravené hlasovacie lístky. Za ich vynesenie hrozí 33-eurová pokuta.

11:22

Voľby do Nitrianskeho samosprávneho kraja pritiahli k volebným urnám klientov Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre. Členovia okrskovej volebnej komisie prišli do zariadenia s prenosnou urnou o desiatej hodine.

Seniori podľa vlastných slov vedia, aké kompetencie má Nitriansky samosprávny kraj, a už pred voľbami sa medzi sebou bavili o kandidátoch na post predsedu kraja. "Nezhodli sme sa na jednom kandidátovi. Niekto uprednostnil skôr staršieho, skúsenejšieho, ale niektorí zasa tvrdia, že treba dať priestor mladším, predsa len, ten svet a pomery sa menia," tvrdili seniori.

11:18

Veľmi nízky záujem charakterizujú zatiaľ sobotňajšie krajské voľby v rómskej osade v Trebišove. "Zatiaľ je slabá účasť. Predpokladám, že viac voličov začne chodiť v popoludňajších hodinách," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej komisie č. 3 Jaroslava Topoľančinová.



Na snímke voliči čakajú pred volebnou miestnosťou počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v rómskej osade v Trebišove 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


11:14

V Bratislave volia aj tí najstarší.
Na snímke 96-ročný pán Dominik z Domu Tretieho Veku na Poloreckého ulici v Bratislave vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavol Zachar


11:06

Asi desatina zo zhruba 400 zapísaných voličov prišla za prvé tri hodiny odvoliť v sobotňajších krajských voľbách v okrsku č. 1 v hriňovskej časti Blato. Išlo prevažne o starších ľudí, aj keď niektorí prichádzali v sprievode mladších ročníkov.

10:54
Manželský pár v Terchovej odvolil do prenosnej volebnej urny.
Na snímke vľavo voliči Viktor Fondrek a Mária Fondreková z Terchovej hlasujú do prenosnej volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb v Terchovej dňa 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie vľavo Anna Dendisová a Jana Machová s prenosnou volebnou schránkou pred Zariadením pre seniorov a domovom sociálnych služieb v Terchovej dňa 4. novembra 2017 počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 2017.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


10:50
V BBSK sú voľby zatiaľ pokojné, komisii ani polícii nikto nič nehlásil.
V kraji kandiduje 382 ľudí na 49 poslaneckých kresiel v Zastupiteľstve BBSK. O nich rozhodujú voliči v 13 obvodoch kraja.

10:32
Národná kriminálna agentúra vedie vo veci podozrení z volebnej korupcie osem trestných konaní. Na podozrenia z volebnej korupcie sa sústreďujú policajti aj počas prebiehajúcich krajských volieb.

10:30
Voľby v Stupave sprevádza aj petícia proti hazardu v meste.
Podpisy za zákaz, resp. reguláciu hazardných hier, zbierajú aktivisti pred budovami, v ktorých sa nachádzajú volebné miestnosti.
Na sníme aktivisti, ktorí v Stupave počas volieb do orgánov samosprávnych krajov zbierajú podpisy proti hazardu pred volebnou miestnosťou v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erik Mader


10:18
V Poprade odvolil prezident SR Andrej Kiska s manželkou.
Na snímke zľava prezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov vo volebnej miestnosti na mestskom úrade v Poprade 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Milan Kapusta


10:11
Vladimír Volf, jeden z prvých voličov v bratislavskom Novom Meste.

Na snímke volič Vladimír Volf, jeden z prvých voličov v Novom Meste, ktorý odvolil v ZŠ Jeséniova počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erik Mader


10:05
VIDEO: B. BUGÁR: Ide o budúcnosť nášho kraja, je to moja povinnosť.


9:51
Bývalý vládny rómsky splnomocnenec a súčasný člen štátnej volebnej komisie Peter Pollák išiel do terénu monitorovať priebeh krajských volieb. Navštívi Jarovnice v okrese Sabinov, Luník IX - mestskú časť Košice a Letanovce v okrese Spišská Nová Ves.

9:22
V okresoch Lučenec, R. Sobota a Revúca sa voľby začali bez problémov.

9:20
V Šamoríne odvolil predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v Špeciálnej základnej škole na Pomlejskej ceste v Šamoríne počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


9:18
Hlavné mesto sa zobudilo do hmlistého volebného rána.
Na snímke budova ZŠ Jeséniova na bratislavskej Kolibe, kde sa nachádzajú volebné miestnosti troch zo 45 volebných okrskov v mestskej časti Bratislava-Nové Mesto počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erik Mader


9:15
Volebné miestnosti v Košickom kraji sa v sobotu pre voličov všade otvorili o 7.00 h.
Voľby začali načas aj v obci Ruskov (okr. Košice-okolie), kde je volebná miestnosť v zasadačke obecného úradu. Prvý volič prišiel odvoliť okolo 7.30 h.

9:06
Do volebných miestností v hlavnom meste prichádzajú voliči


9:05
Takto sa od rána volí v Košiciach


8:57
KURIÓZNA volebná miestnosť
Na hornom konci v Handlovej volia ľudia v miestnom pohostinstve. K výberu miesta samospráva pristúpila po tom, čo zavreli prevádzku, kde bývali voľby doposiaľ.


8:36
Volebné miestnosti v Prešovskom kraji sa v sobotu pre voličov otvorili o 7.00 h, nikto nepožiadal o skorší termín.

8:35
VIDEO: Volebné miestnosti sa otvorili


8:25
Vo volebnom okrsku v mestskej časti Žiliny Bytčica prichádzalo v sobotu po siedmej hodine do dvoch volebných miestností niekoľko prvých voličov.


8:22
V Trnavskom kraji otvorili všetky volebné miestnosti.
V TTSK pracuje sedem obvodných volebných komisií a krajská komisia. V rámci dohľadu nad priebehom volieb ich členovia majú v pláne aj výjazdy do jednotlivých volebných okrskom v kraji.

8:19
Pozrite sa, ako vyzerala včerajšia príprava volebných miestností.



8:08
Na voličov museli čakať hodinu
Volebnú miestnosť v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), v Poproči v okrese Rimavská Sobota, otvorili načas, presne o 7.00 h. Počas prvej polhodiny však neprišiel voliť ani jeden obyvateľ.


8:02
Na strednom Pohroní sa voľby do VÚC začali bez problémov.V 15 obciach volebného obvodu Banská Štiavnica je 24 okrskov. O priazeň voličov sa tu uchádza osem kandidátov na post poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. V krajskom parlamente bude záujmy miestnych hájiť jeden z nich.

7:55
Zatiaľ okrskové volebné komisie nehlásili žiadne problémy.Štátnu volebnú komisiu však už čakajú podnety, ktoré bude riešiť od deviatej hodiny, kedy zasadne.

7:47
Krátko pred siedmou hodinou už pred Základnou školou kráľa Svätopluka v Nitre postávali prví voliči, ktorí čakali na otvorenie volebnej miestnosti.

7:45
Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili o 7.00 h, nikde ľudia nevolili skôr. Uviedla zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

7:40
V najvyššie položených volebných miestnostiach v Bratislave, v priestoroch Základnej školy Jeséniova na bratislavskej Kolibe, privítali prvých voličov hneď po začiatku volieb o 7.00 h.

7:37
Hlasovacie lístky budú platné, aj keby boli zašpinené, natrhnuté, pokreslené alebo na nich budú dopísané či prečiarknuté mená.

7:32
Prvý volič v obci Trenčianske Stankovce.
Na snímke prvý volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky krátko po siedmej hodine ráno počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Trenčianske Stankovce v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


7:28
Krajských zástupcov môžu ľudia voliť len doma, voličský preukaz sa pre tieto voľby vybaviť nedá, a teda nie je možné voliť inde ako v mieste trvalého bydliska. Občania SR musia mať so sebou platný občiansky preukaz, cudzinci doklad o pobyte pre cudzinca.

7:15
Prvé priebežné výsledky by mali byť známe po 22.00 h. Oficiálne výsledky by mali ohlásiť v nedeľu 5. novembra.

7:00
O siedmej ráno sa otvorili volebné miestnosti, voľby do samosprávnych krajov sa začali.

Obyvatelia ôsmich samosprávnych krajov si volia nových predsedov a poslancov zastupiteľstiev. O priazeň voličov sa uchádza 78 kandidátov na predsedovtakmer 2900 kandidátov na poslancov. Hlasovať môže viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov v 2927 obciach, kde je zriadených spolu 5968 volebných okrskov.