Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

M. Kotleba odovzdal podpisy pre prezidentskú kandidatúru

Na snímke poslanec NR SR a predseda strany ĽSNS Marian Kotleba počas tlačovej konferencie po odovzdaní petičných hárkov na svoju kandidatúru na prezidenta SR 30. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Kotleba garantuje, že z volebného boja neodstúpi v prospech iného kandidáta.

Bratislava 30. januára (TASR) - Líder ĽSNS a poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba odovzdal v stredu podpisy pre svoju prezidentskú kandidatúru.

"Chceme do zápasu o funkciu prezidenta SR zapojiť skutočnú obranu tradičných hodnôt. Ideme zabojovať o post prezidenta SR, pretože si myslíme, že Slovensko si konečne zaslúži slovenského prezidenta," povedal Kotleba v parlamente.

Garantuje, že z volebného boja neodstúpi v prospech iného kandidáta. "S dôverou ľudí, ktorí sa mi podpísali pod petíciu, nemienim hazardovať," doplnil s tým, že jeho prezidentská kampaň nebude patriť k najmasívnejším. "Dodržíme zákonný limit," uviedol. Kandidáti môžu minúť najviac pol milióna eur.

Na otázku, aký je jeho názor na holokaust, uviedol, že "nemáme sa za čo ospravedlňovať, lebo sme nič také nespôsobili". Tvrdí, že nikdy nepopieral genocídy a každý podľa neho chápe, že počas druhej svetovej vojny boli vyvražďovaní ľudia. "Bolo to niečo zvrátené a odsúdeniahodné," povedal.

V súvislosti s Jozefom Tisom, ktorý súhlasil s deportáciami Židov do koncentračných táborov, vyhlásil, že "pán prezident Tiso je prvým prezidentom SR, predstaviteľ našej štátnosti". Na otázku, či ho obdivuje, poznamenal, že to nie je obdiv. "Je to niečo, čo je o triezvom úsudku okolností, v ktorých vykonával svoju ťažkú štátnu funkciu," doplnil Kotleba.

Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov je možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.