Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Mistrík,Čaputová,Mikloško upozorňujú na prepojenie M.Šefčoviča na Smer

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa MIstríka, je dôležité, aby do prvého kola prezidentských volieb išiel čo najsilnejší demokratický kandidát s čo najširšou podporou.

Bratislava 18. januára (TASR) - Robert Mistrík, Zuzana Čaputová a František Mikloško upozorňujú na prepojenie ich prezidentského protikandidáta Maroša Šefčoviča na Smer-SD. Podľa Mistríka sa Šefčovič prijatím ponuky Smeru-SD kandidovať stal tvárou strany, ktorá je symbolom korupcie a nespravodlivosti. Čaputová pochybuje o tom, či by Šefčovič dokázal a mal záujem na tom, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo spravodlivou krajinou.

"Prezidentské voľby budú aj o tom, či po všetkých škandáloch a prehrách dokáže Smer získať v prezidentských voľbách väčšinu. Urobím všetko pre to, aby nezískal," vyhlásil Mistrík na tlačovej konferencii v Bratislave. Dôležité je podľa neho, aby do prvého kola prezidentských volieb išiel čo najsilnejší demokratický kandidát s čo najširšou podporou.

Čaputová vo svojom stanovisku uviedla, že chce byť alternatívou voči Šefčovičovi. "Veľkým otáznikom je pre mňa vzťah Maroša Šefčoviča k vládnej strane Smer-SD a otázka, ako by sa postavil k menovaniu predsedu tejto strany Roberta Fica na post ústavného sudcu," uviedla vo svojom stanovisku.

Linky mnohých káuz smerujú podľa jej slov až k politickým špičkám strany, "ktorá bude pána Šefčoviča nominovať". Preto Čaputová pochybuje o tom, či by Šefčovič ako prezident dokázal a mal záujem využívať váhu tejto funkcie na to, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo spravodlivou krajinou.

Mikloško označuje Šefčoviča za skúseného diplomata, ktorý v Európskej komisii požíva rešpekt. Upozorňuje však, že je osobným kandidátom Roberta Fica a kandidátom strany Smer-SD na funkciu prezidenta SR.

"S kandidatúrou preberá zodpovednosť za katastrofálnu politiku Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, pre ktorú museli obaja odstúpiť z funkcií," uviedol vo svojom stanovisku. Šefčovič sa podľa Mikloška rozhodol spojiť svoj životný príbeh "s tým najhorším, čo Robert Fico vniesol do slovenskej politiky".

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič oznámil v piatok, že ide kandidovať na prezidenta SR v marcových voľbách. Ponuku mu dal Smer-SD a avizoval mu podporu. Šefčovič si dôveru Smeru-SD váži, zdôrazňuje ale, že nie je členom Smeru-SD. Bude sa však opierať aj o jeho podporu, aj finančnú v kampani. Šefčovič vyhlásil, že sa vie správať nezávisle.

Slovensko podľa neho potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier, o ktorý sa tento prezident pričiní. Šefčovič chce byť ako prezident čo najbližšie k ľuďom, hovorí o potrebe zlepšení v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach. Modernizácia by mala mať podľa neho silný sociálny rozmer. Hovorí tiež o potrebe boja s korupciou a zdôrazňuje, že bude garantom ukotvenia Slovenska v Európskej únii.