Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prezidentské voľby

Pozorovatelia OBSE monitorujú aj priebeh 2. kola volieb

Na snímke riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pozorovatelia absolvovali diskusie na ministerstve vnútra pred prvým kolom a tiež medzi prvým a druhým kolom volieb.

Bratislava 30. marca (TASR) - Aj počas druhého kola volieb prezidenta SR sú na Slovensku prítomní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ich úlohou je vyhodnotiť legislatívne normy na voľbu prezidenta SR a vedenie volebnej kampane, ako aj kontrolovať tieto normy v praxi. Ako o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, po ukončení volieb vypracujú hodnotenia a odporúčania.

"Vo volebný deň viac-menej diskusie nie sú, pozorovatelia pozorujú, robia si zápisky, majú svojho tlmočníka. Na základe poznatkov, ktoré zistia, budú robiť závery, ktoré budú s nami konzultovať," uviedla Chmelová.

Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány informoval o tom, že pohyb pozorovateľov OBSE nie je monitorovaný. "Navštívili dnes aj niektoré okresy, okrsky. Je na nich, kde a akým spôsobom sa rozhodnú pozorovať voľby. Musím povedať, že Slovensko má mimoriadne tolerantnú, liberálnu úpravu práce pozorovateľov, ktorí bez akéhokoľvek súhlasu alebo centrálnej akreditácie majú možnosť pozorovať priebeh volieb, a to aj sčítanie hlasov kdekoľvek na Slovensku," priblížil.

Pozorovatelia absolvovali diskusie na ministerstve vnútra pred prvým kolom a tiež medzi prvým a druhým kolom volieb. "Pokiaľ ide o legislatívu, túto sme si spolu odkonzultovali, mali sme spoločné stretnutia a v súčasnosti pozorujú, ako sa tento zákon u nás uplatňuje v praxi, a na základe zistenia potom pozorovatelia vypracujú správu, ktorá bude vyhodnotením jednak našej legislatívy a jednak jej uplatňovania," uzavrela riaditeľka odboru volieb.