Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prezidentské voľby

Z. Čaputová odovzdala podpisy, R. Mistríka vyzýva na televízny duel

Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa dohody sa má jeden z nich vzdať kandidatúry, pokiaľ bude medzi nimi výrazný rozdiel v prieskumoch verejnej mienky.

Bratislava 24. januára (TASR) - Zuzana Čaputová odovzdala hárky s viac ako 18.400 podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru. Podporuje ju strana Progresívne Slovensko, ktorej je podpredsedníčkou.

Svoju kandidatúru označuje Čaputová ako prirodzenú kontinuitu k svojmu životnému príbehu. "Aj doposiaľ som sa snažila pomáhať ľuďom, ktorí čelili neprávosti a krivde. Myslím si, že v súčasnosti je potrebné, aby na tomto poste bol prezident alebo prezidentka, ktorý sa zastane ľudí a postaví sa za spravodlivosť," uviedla.

Čaputová zároveň vyzvala prezidentského kandidáta Roberta Mistríka (nezávislý s podporou SaS a Spolu-OD), aby sa v najbližších dňoch stretli v televíznom dueli. Podľa dohody sa totiž má jeden z nich vzdať kandidatúry, pokiaľ bude medzi nimi výrazný rozdiel v prieskumoch verejnej mienky a pokiaľ by podľa Čaputovej hrozilo, že by do druhého kola volieb mohli postúpiť dvaja kandidáti, ktorí reprezentujú iné hodnoty ako ona a Mistrík. "Myslím si, že iba keď budú mať ľudia príležitosť spoznať naše programy, hodnoty a názory, urobia dobré a informované rozhodnutie," doplnila.

Ako prezidentka SR by Čaputová nevymenovala súčasného predsedu Smeru-SD Roberta Fica na post ústavného sudcu, pretože podľa nej nespĺňa osobnostné predpoklady. "Myslím si, že človek, ktorý je tak dlho vo vysokej politickej funkcii s natoľko spornými a doposiaľ nevysvetlenými väzbami na osoby, ktoré sú podozrivé z trestných činov, nespĺňa jedno z dôležitých kritérií, a to je nestrannosť a nezávislosť, ktoré každý sudca, nielen sudca ústavného súdu, musí mať," priblížila.

"My v Progresívnom Slovensku plne podporujeme Zuzanu a stojíme za ňou, pretože má za sebou silný životný príbeh boja za spravodlivosť a za ľudí, a hlavne boja proti zlým mocným, a v tomto boji dokázala aj vyhrať," uviedol Michal Truban z Progresívneho Slovenska.

Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov je možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.