Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Voľby v USA

ANALYTICI: Víťazstvo Donalda Trumpa prinesie vyššie ceny ropy a zlata

Víťaz prezidentských volieb v USA Donald Trump Foto: TASR/AP

Podľa analytikov výsledok amerických volieb prinesie na trhy v krátkodobom horizonte neistotu, víťazstvo H. Clintonovej by bolo menším zlom.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Víťazstvo Donalda Trumpa poslalo finančné trhy do červených čísiel. Strácať na sile začalo už po oznámení prvých výsledkov mexické peso, prepad zaznamenal aj dolár a prepadla sa väčšina akciových indexov. Podľa analytikov výsledok amerických volieb prinesie na trhy v krátkodobom horizonte neistotu.

"V noci z utorka (8. 11.) na stredu nastala na trhoch panika, keď investori videli vysokú pravdepodobnosť víťazstva Donalda Trumpa. Zlato ako bezpečné aktívum rastie o vyše štyri percentá, dolár ostro padá voči jenu, švajčiarskemu franku či euru," priblížili analytici J&T Banky.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová označila vývoj na trhu za "divokú jazdu zo strmého kopca". "Trump je ekonomicky neriadená strela. V skutočnosti nikto nevie, čo od neho na ekonomickom poli čakať. Jeho program je skôr množstvo oportunistických výkrikov, ktoré nie sú prepojené jednotnou ekonomickou filozofiou," myslí si Šichtařová. A podľa nej práve tohto sa finančné trhy báli. "Preto je logické, že reagujú prepadom," vysvetľuje Šichtařová.

Analytici preto predpokladajú kolísavý vývoj na finančných trhoch. "Možno očakávať prepad mexickej meny vzhľadom na sľuby budúceho prezidenta o výstavbe hraničného múru proti nelegálnym imigrantom. Trump chce navyše znovu rokovať o podmienkach združenia NAFTA, čo bude mať na mexický akciový trh negatívny dosah," predpokladá riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský.

Volatilitu na burzách očakáva aj portfólio manažér spoločnosti Fidelity Angel Agudo. "Trh zvažoval ako základný výsledok víťazstvo Clintonovej. Víťazstvo Trumpa pravdepodobne spočiatku spustí vlnu volatility. Z fiškálneho, monetárneho, obchodného a legislatívneho pohľadu je Trump všeobecne vnímaný ako človek, ktorý by mohol priniesť bezprecedentnú politickú neistotu," tvrdí.

Podľa odborníkov sa tak v najbližšom období bude dariť bezpečným prístavom akými sú pre investorov zlato či dlhopisy. "Ak niekto na Trumpovi zarobí, bude to zlato. Tomu sa darí, keď finančný svet ovládne strach," vysvetľuje Šichtařová.

Dariť by sa mohlo aj iným drahým kovom. "Ostatné komodity ako zlato a iné drahé kovy by mali rásť, zlato dokonca k rekordným hodnotám. Krátkodobo šokovaný akciový trh sa zrejme spamätá až v strednodobom horizonte, kedy akcie posilní sľubovaná reforma zdanenia veľkých firiem," dodal Drahotský.

Hillary Clintonová
Foto: TASR/AP


Menším zlom pre americkú ekonomiku by bolo víťazstvo Clintonovej



Myslia si to analytici. Podľa nich mal však aj program Donalda Trumpa niektoré pozitívne body. Nový prezident je však nevyspytateľný, a preto je podľa nich ťažké vopred odhadnúť, aké opatrenia Trumpovo zvolenie prinesie.

Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa by bolo víťazstvo Clintonovej pre ekonomiku lepšie ani tak nie z hľadiska ekonomického programu, ale preto, že Kongres by bol republikánsky. "Clintonovej by toho veľa neprešlo. To isté sa stalo Barackovi Obamovi, keď republikáni v roku 2010 prebrali Snemovňu reprezentantov," upozornil Boros. Podľa jeho slov tak odvtedy žiadne významnejšie ekonomické opatrenie neprešlo, a aj vďaka tomu klesol od roku 2010 deficit z dvojciferných úrovní až k súčasným trom percentám a bez akýchkoľvek balíčkov klesla miera nezamestnanosti k piatim percentám. "Demokratický prezident a republikánsky Kongres by bol podľa nás zárukou kontinuity ekonomickej politiky od roku 2010, ktorá prebiehala v duchu, kto nič nerobí, ten nič nepokazí," tvrdí Boros.

Podľa analytikov bude preto rozhodujúce, ktoré predvolebné sľuby sa naplnia. "Dá sa očakávať, že niektoré radikálne body programu Trumpa budú nakoniec oslabené," myslí si analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podľa neho by však prípadné víťazstvo Clintonovej pre ekonomiku nebolo o nič lepšie ako to Trumpovo. "Napríklad, v oblasti daní môžeme hodnotiť lepšie Trumpov program. Na druhej strane je ale proti obchodným dohodám a asi bude tlačiť ekonomiku k väčšej uzavretosti, čo možno niekoľkým firmám krátkodobo pomôže, z dlhodobého hľadiska je to však horšia politika," hodnotí Vlk.

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa by bola Hillary Clintonová menším zlom. "Ak však Trump upustí od najkontroverznejších bodov svojho programu, najmä na poli zahraničnej politiky, obchodných dohôd a snáh o protekcionizmus v zahraničnom obchode, tak jeho program deregulácie a znižovania daní by mohol byť lepší pre ekonomiku USA v porovnaní s ľavicovým programom Clintonovej," konštatuje tiež Pánis.

Kľúčovým problémom podľa odborníkov však je to, že nový americký prezident je nevyspytateľný. Aj počas kampane si často protirečil. "Niektoré ekonomické plány mal značne nekonkrétne, pričom vystupoval proti globalizácii a chcel zavádzať clá na dovozy z Mexika či Číny. Jednoducho je s ním spätých veľa neznámych a otáznikov. Clintonová bola vnímaná ako menšie zlo napriek antitrhovému slovníku v mnohých oblastiach a snahe o rast daní a prerozdeľovania cez štátnu kasu, čo trhy v zásade nevítajú s radosťou," doplnil Pánis.

Otázne je aj aký vplyv bude mať Trump na kroky amerického Fedu. Už počas kampane totiž hovoril, že ak vyhrá, jeho šéfku Janet Yellenovú vymení. "Nie je jasné, akú monetárnu politiku by Trump chcel, keďže raz kritizoval Fed za zvýšenie sadzieb, inokedy zase za nafukovanie bubliny pri nízkych sadzbách. Takže v súčasnosti je ťažké povedať, či by chcel na čele Fedu človeka, ktorý chce nižšie alebo vyššie sadzby," objasnil Boros.

Fed by však mohli výsledky volieb ovplyvniť pri zvyšovaní úrokových sadzieb. "Neistota a volatilita s dopadom na vyššie výkyvy cien aktív môže teoreticky ovplyvniť Fed pri decembrovom rozhodovaní o zvýšení sadzieb, s ktorým sa viac menej počítalo. Teraz sa môže eventuálne odložiť," dodal hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Podnikatelia a ekonómovia sú nervózni


Vyhliadky na Donalda Trumpa ako amerického prezidenta znervóznili podnikateľov a ekonómov na celom svete. Považujú ho totiž za unáhleného nováčika, ktorý môže zničiť obchod a ohroziť stále pomaly rastúcu globálnu ekonomiku, konštatuje agentúra AP.

Finančné trhy zareagovali pádom, keď Trump oznámil svoje víťazstvo v prezidentských voľbách, keďže počas kampane vyhlasoval, že roztrhá obchodné dohody, obmedzí imigráciu a zatvorí politických rivalov.

Pre Trumpov konfrontačný postoj voči Číne a ostatným obchodným partnerom, radikálne postoje ku kľúčovým otázkam a nedostatok detailných plánov nie je možné odhadnúť, ako si bude počínať v úrade.

To ešte zvýšilo nervozitu z jeho víťazstva. "Jednoducho nevieme, akým typom prezidenta Trump bude," priznal Paul Ashworth, hlavný ekonóm americkej divízie spoločnosti Capital Economics.

Podľa neho je teraz kľúčové, či nový prezident zostane demagógom, ako počas kampane, keď hrozil zatvorením politických oponentov, potrestaním médií, vybudovaním hraničných múrov a začiatkom globálnej obchodnej vojny, alebo je schopný zmeniť svoje spôsoby a začať sa správať ako štátnik.

Trump sa v kampani sústredil najmä na ekonomické obavy a frustráciu robotníkov, ktorí majú pocit, že ich prevalcovala globalizácia. Aj jeho návrhy na vybudovanie múru proti migrantom na hraniciach s Mexikom oslovili najmä bielu pracujúcu triedu, ktorá má pocit, že na ňu tradiční politici zabúdajú.

Významných podnikateľov zase desia Trumpove hrozby, že zruší obchodné dohody a udelí pokuty americkým firmám, ktoré presunuli pracovné miesta do zahraničia.

Svet sa môže pripraviť na nárast protekcionizmu, ak začne Trump plniť svoje sľuby o agresívnejšom prístupe k obchodovaniu so štátmi ako sú Čína, Nemecko, Japonsko či Južná Kórea. Prerušenie obchodu môže tvrdo zasiahnuť ich ekonomiky, zvlášť čínsku a juhokórejskú, ktoré zápasia so spomaľovaním rastu. Na ilustráciu, čínsky export za prvých 10 mesiacov 2016 klesol medziročne o 7,7 %.

Trump počas kampane poskytol tak málo detailov o svojej politike, až vyvolal dojem, že sa v Bielom dome bude "riadiť inštinktom". To sťažuje akúkoľvek predpoveď ďalšieho smerovania najväčšej svetovej ekonomiky a najväčšieho trhu na svete. Podľa odborníkov bude preto rozhodujúce, či vymenuje do kľúčových funkcií ľudí so skúsenosťami.

Juhokórejské technologické firmy však môžu nečakane profitovať z jeho víťazstva. Ak totiž Trumpova administratíva sťaží zahraničným expertom získanie amerických víz, firmy z Južnej Kórey tak ľahšie pritiahnu talenty, ktoré by inak skončili v Silicon Valley, uviedol Marcello Ahn, manažér investičného fondu Quad Investment Management v Soule.



Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: SLEDUJEME ONLINE: Voľby v USA, PRVÉ VÝSLEDKY, vedie TRUMP