Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Voľby v USA

Volebný koláč nesmel v minulosti chýbať, niektorí obnovili tradíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Väčšina Američanov je z kampane a volieb znechutená, vystresovaná a chce to mať za sebou. Je preto na čase odreagovať sa a vychutnať si sladký volebný koláč.

Washington 8. novembra (TASR) - Volebný koláč býval v minulosti neoddeliteľnou súčasťou amerických prezidentských volieb, potom sa vytratil. Teraz si naň spomenuli niektoré pekárne. Predvolebná kampaň bola horká, a tak je podľa nich načase obnoviť tradíciu volebného koláča.

Za iniciatívou stoja dve ženy – majiteľky Pekárne OWL v meste Asheville v Severnej Karolíne. Práve v tomto štáte je napätie veľké. Predvolebné prieskumy tam naznačovali tesný súboj a tento štát bol pre oboch kandidátov jednou z najčastejších zastávok počas kampane.

Osladenie života však potrebujú aj obyvatelia zvyšku krajiny. Väčšina Američanov je z kampane a volieb znechutená, vystresovaná a chce to mať za sebou. Je preto na čase odreagovať sa a vychutnať si sladký volebný koláč.

"Upečte si volebný koláč. Ponúkame vám recepty. Volebné koláče majú v Spojených štátoch dlhú históriu. Pozrime sa na históriu amerického kulinárstva a jeho spojenie s politikou," vyzývajú majiteľky pekárne Susannah a Maia.

Volebný koláč je pôvodne anglický koláč, ktorý ženy piekli vojakom počas vojny amerických kolónií za nezávislosť od Británie. Po vojne sa koláč stal volebným a nechýbal v žiadnej hlasovacej miestnosti. Mal priklákať ľudí k hlasovaniu.

Koláče boli symbolom osláv demokratického procesu a mali významné miesto vo volebnom procese. "Na rozdiel od dneška bol volebný deň vtedy slávnostný s množstvom jedla a alkoholu," pripomenula časy z 18. storočia verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

"Hoci je dnes ťažké tomu uveriť, voľby boli sviatkom takým dôležitým ako Vianoce a jedlo bolo jeho ústrednou súčasťou. Vatry, opekanie, whisky a koláč pomohli umocniť oslavy a podporiť hlasovanie. Whisky, koláč a voľby – americká tradícia, ktorú nemôžeme nechať za sebou," píše kulinárska webstránka Bon Appétit.

Starý recept z tých čias dokazuje, v akom množstve sa koláč piekol. V ingredienciách je 120 hrnčekov múky, 4,5 kg masla, šesť kilogramov cukru, 5,5 kilogramu hrozienok a 36 vajec. Do koláča išlo aj víno a brandy.