Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Voľby v USA

Po zrátaní hlasov z troch obcí vedie vo voľbách Donald Trump

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vo všetkých týchto troch malých obciach mohli volebné miestnosti zakrátko zatvoriť, keďže už všetci odvolili.

Washington 8. novembra (TASR) - Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zaznamenal dnes prvý volebný úspech, keď v súhrnných výsledkoch zvíťazil v predčasnom hlasovaní, ktoré sa tradične konalo v troch malých obciach v štáte New Hampshire na severovýchode USA.

Podľa údajov agentúry AP tak Trump vedie nad svojou demokratickou súperkou Hillary Clintonovou v pomere 32 ku 25 hlasom.

Zatiaľ čo Clintonová vyhrala prezidentské voľby v osadách Dixville a Hart's Location, Trump bol jednoznačným favoritom v Millsfielde, kde takisto začali voliť predčasne už po polnoci miestneho času (06.00 h SEČ).

Voľby prezidenta USA sledujeme ONLINE. Všetko dôležité nájdete TU.


Vo všetkých týchto troch malých obciach mohli volebné miestnosti zakrátko zatvoriť, keďže už všetci odvolili.

Na základe volebného zákona v štáte New Hampshire môžu obce s menej ako 100 obyvateľmi požiadať o začatie hlasovania už o polnoci a jeho ukončenie hneď ako odovzdajú hlas všetci zaregistrovaní voliči. V súvislosti s týmto nočným hlasovaním AP uviedla, že miestni obyvatelia sú hrdí na to, že majú "prvé slovo" v celej krajine.

Okrem uvedených hlasov pre Trumpa a Clintonovú získal tri hlasy aj libertariánsky kandidát Gary Johnson.

Niektorí voliči však napísali na lístky mená Bernieho Sandersa či Johna Kasicha, ktorí z prezidentského súboja už dávnejšie odstúpili, ale i Mitta Romneyho, ktorý bol prezidentským nominantom republikánov v roku 2012.

Riadne hlasovanie sa začne dnes o 06.00 h EST (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA (Connecticut, Virgínia, New York).