Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Voľby v USA

Viete, ako sa volí americký prezident? Pozrite si reportáž

Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová počas tretieho televízneho duelu, 19. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Američania si prezidenta a zároveň aj viceprezidenta volia nepriamo na štvorročné obdobie zložitým systémom prostredníctvom voliteľov, ktorý má korene v 19. storočí.

Bratislava 5. novembra (TABLET.TV) - V Spojených štátoch amerických ľudia nevolia prezidenta priamo, ale prostredníctvom 538-členného zboru voliteľov.

Voľba voliteľov je de facto voľbou prezidenta, pretože volitelia sú podľa tradície povinní hlasovať za oficiálneho kandidáta svojej strany.

Republikánska i Demokratická strana stavajú svojich kandidátov na prezidenta a viceprezidenta USA na letných straníckych zjazdoch, takzvaných konventoch.

Hoci sa to tak možno nezdá, ale v Spojených štátoch kandiduje na post prvého človeka krajiny oveľa viac ľudí, než sa objavuje v televíznych debatách. Podmienkou je mať aspoň 35 rokov, mať v krajine trvalý pobyt a byť takzvaný „natural born citizen“, inak povedané mať korene v USA.

Komplikovaný maratón volieb budúceho amerického prezidenta sa začína primárnymi voľbami, známymi tiež ako primárky.