Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Reakcie zahraničia na vraždu slovenského novinára

Na archívnej snímke Andrej Babiš Foto: TASR/AP

V živote by mi nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku stať. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem. Povedal český premiér v demisii Andrej Babiš.

Praha 26. februára (TASR) - Český premiér v demisii Andrej Babiš odsúdil násilie proti novinárom. "Som v šoku, je to šialené," reagoval na vraždu 27-ročného investigatívneho slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by mi nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku stať. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem," napísal Babiš v pondelok na Twitteri.

Na udalosť reagoval aj šéf českého parlamentného klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Bol rovnako starý ako môj syn... Myslím na jeho rodičov a neviem si predstaviť väčšie utrpenie. Toto zverstvo musí byť potrestané. Európa nesmie byť miestom, kde sa za slobodu slova platí životom."



Vraždu Jána Kuciaka odsúdil šéf EP Tajani aj slovenskí europoslanci

Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka v pondelok odsúdil aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý v tejto súvislosti pripomenul vlaňajšie zavraždenie maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. K vražde Jána Kuciaka sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská, Eduard Kukan, Branislav Škripek, Monika Beňová, Miroslav Mikolášik a József Nagy.

"Európska únia nemôže akceptovať, že zavraždia novinára za to, že vykonáva svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby spustili dôkladné vyšetrovanie prípadu Jána Kuciaka, ak treba aj s medzinárodnou podporou," uviedol šéf europarlamentu prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

Tajani upozornil, že Európsky parlament si - rovnako ako v prípade vraždy maltskej novinárky - "nevydýchne", kým nebude učinené zadosť spravodlivosti. Europarlament po maltskej novinárke, ktorá prišla o život v októbri 2017 počas vyšetrovania prípadov korupcie na najvyšších politických miestach, pomenoval tlačové stredisko vo svojej štrasburskej budove.

Vraždu novinára odsúdil aj Miroslav Mikolášik (KDH). "Je šokujúce, že sedemdesiat rokov po komunistickom puči sa nám pred očami odohrávajú udalosti presne podľa scenára z tých čias – za pravdu a slobodu slova sa platí životom. Ak sa potvrdia slová policajného prezidenta o motívoch vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý ich dal do súvislosti s jeho prácou, dáva to celej spoločnosti naliehavú otázku, kam sme to dovolili tomuto štátu prísť," vyhlásil Mikolášik, ktorý vraždu novinára ostro odsúdil a najbližším vyjadril hlbokú účasť. Zároveň dôrazne požiadal zodpovedné orgány o dôsledné objasnenie a potrestanie tohto tragického činu .

K mediálnemu a politickému tlaku na políciu sa podľa vlastných slov pridal aj europoslanec József Nagy (Most-Híd), podľa ktorého "násilie a strach nesmie ovládať naše životy". Na Facebooku odsúdil akúkoľvek vraždu ako "ohavný čin", pričom dodal, že ak ide o osobu, ktorá "háji spravodlivosť" je to "ohavnosťou ešte vyššieho rangu".

"Čo sa týka návrhu opozičných kolegov z EP na okamžité prejednanie kauzy v Európskom parlamente už po niekoľkých hodinách vyšetrovania, však považujem za nenáležité, škodlivé predbiehanie a znevažovanie autority EP - zatiaľ bez argumentov," dodal Nagy.

Slovenský policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, respektíve hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka 22. do nedele 25. februára.

Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.