Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Reakcie politikov na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka

Ján Kuciak. Foto: facebook

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Bratislava 26. februára (TASR/Teraz.sk) - Slovensko nemôže byť krajinou, kde vraždia novinárov. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most -Híd) v reakcii na vraždu investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Rodinám obetí vyjadruje úprimnú sústrasť.

"Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú," uviedla. Ministerka nevie nájsť slová, ktorými sa dá dostatočne odsúdiť tento čin. "Už len to, že vôbec mohlo vzniknúť podozrenie, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je zlé," uviedla.

Za potrebné považuje venovať vyšetrovaniu mimoriadnu pozornosť. "Ak by závery vyšetrovania naozaj potvrdili spojitosť smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to bezprecedentný útok proti slobode slova a prejavu, ktorý musí odsúdiť celá spoločnosť," doplnila.



Andrej Kiska, prezident SR (Zdroj FB): "V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným, priateľom, známym a kolegom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Som otrasený a zhrozený tým, že sa také niečo mohlo na Slovensku stať. Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme."

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odsudzuje vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ich rodinám vyjadruje úprimnú sústrasť. "Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi," povedal. Zdôraznil, že takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. Vo vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku," upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer-SD počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. "Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia," dodal Fico.

Minister vnútra Robert Kaliňák (zdroj FB): "Som nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Ruším celý svoj plánovaný program a vraciam sa do Bratislavy. Ministerstvo vnútra SR a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko preto, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení."



Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Zároveň vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí.

"Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť," uvádza Most-Híd vo svojom stanovisku.

Objasnenie prípadu v čo najkratšom čase a potrestanie páchateľov je podľa Mosta-Híd v záujme celej spoločnosti. "Rovnako je dôležité nezneužívať túto tragickú udalosť na politický boj," dopĺňa Most-Híd.

Okrem vyšetrenia vraždy investigatívneho novinára J. Kuciaka a jeho priateľky potrebuje spoločnosť aj uistenie, že polícia a prokuratúra budú venovať osobitnú pozornosť všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal. V reakcii na správu o násilnej smrti mladého novinára to pre TASR uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

"Je to totiž jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu," uviedol, pričom zdôraznil, že slobodné médiá a slobodní novinári sú jedným zo základov demokratickej spoločnosti.

Pozostalým obetí skutku, z ktorého je zhrozený, vyjadril Maďarič úprimnú a hlbokú sústrasť.

Šefčovič: Sloboda slova musí byť nedotknuteľná

Sloboda slova musí zostať nedotknuteľná. Uviedol to pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s vraždou slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že záväzok Európskej únie rešpektovať slobodu a pluralizmus médií (ako aj právo na informácie a slobodu prejavu) je zakotvený v článku 11 Charty základných práv, a hovorí sa o ňom aj v ustanovení článku 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Som hlboko otrasený, že sme svedkami chladnokrvnej vraždy za výkon novinárskeho povolania. Zo srdca vyjadrujem úprimnú sústrasť blízkym týchto dvoch mladých, odvážnych ľudí, Jána aj Martiny. Ich smrť nesmie nikoho z nás nechať ľahostajným, pretože sloboda slova musí byť nedotknuteľná," uviedol Šefčovič.

Zároveň odkázal, že potrestanie tohto činu je "morálny imperatív" pre zdravie celej slovenskej spoločnosti.

Strana SaS očakáva, že vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov podnikateľov typu Ladislav B . či Marián K. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda SaS Richard Sulík.

Sulík pripomenul, že skutočný motív vraždy dvojice mladých ľudí zostáva nejasný. "Sme svedkami toho najhrubšieho a najbeštiálnejšieho zastrašovania a to nielen novinárov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu," povedal Sulík. Doplnil, že je v najvyššom záujme občanov krajiny, aby páchateľ alebo páchatelia boli vypátraní a postavení pred súd.

Strana očakáva, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov. Sulík pritom poukázal na prípad Róberta Remiáša. "V žiadnom prípade takýto vývoj, ako tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť," dodal.



Hnutie Sme rodina vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Je zároveň znepokojené tým, že išlo o úkladnú vraždu, ktorá zrejme súvisela s Kuciakovou investigatívnou prácou.

"Vyjadrujeme ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou - že ide o úkladnú vraždu, a že najpravdepodobnejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, kedy budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom," uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Poslanec Národnej rady SR a líder OĽaNO Igor Matovič vyzval v pondelok ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby odstúpili a umožnili nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Matovič neverí, že "títo ľudia dokážu zabezpečiť nezávislé vyšetrenie prípadu". Zároveň obvinil premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra Kaliňáka, že svojimi vyjadreniami "urobili z novinárov lovnú zver".

Ak by podľa Matoviča myslel premiér svoj boj proti skorumpovanej mafii úprimne, "dnes by sa začal sťahovať z bytu, ktorý je postavený z daňových podvodov" a je "symbolom všetkých týchto mafiánov, o ktorých Ján Kuciak písal".

Z Kuciakovej novinárskej činnosti sa podľa neho dá vytvoriť obraz, ktorým ľuďom ležal v žalúdku. "Bašternák, Výboh, Fico, Ficov brat, Kaliňák, priamo Gašpar - policajný prezident, Lajčák, Plavčan, Raši, Glváč, Počiatek a Bödör," vymenoval ľudí, o ktorých boli Kuciakove články. Ďalších 16 sa týka podnikateľa Mariána Kočnera.

"Tak ako mal Mečiar svojho Róberta Remiáša, tak Robert Fico bude mať naveky Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," uzavrel Matovič.

Na nedatovanej snímke slovenský novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili aj so snúbenicou vo Veľkej Mači a ich telá našli v nedeľu 25. februára 2018.
Foto: TASR/AP


OĽaNO (zdroj FB): "ČIERNY DEŇ PRE SLOVENSKO Hlboko nás zasiahla správa o vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky. Tento špičkový investigatívny novinár sa nebál ísť proti najmocnejším tohto štátu a zaplatil za to životom. Ak táto vražda neprebudí a nezomkne všetkých čestných ľudí na Slovensku, nezaslúžime si lepšiu budúcnosť. Želáme úprimnú sustrasť rodinám obetí, aj celej novinárskej obci. O 13:00 k tejto tragickej udalosti plánujeme tlačový brífing. Toto sa týka nás všetkých."

Lucia Nicholsonová SaS (zdroj FB): "Nepoznáme motív, ale aj tak sa chcem spýtať: Čo urobila polícia s trestným oznámením novinára Kuciaka, ktoré podal hneď po tom, ako sa mu ten fúzatý skrblik Kočner vyhrážal? Čo ste urobili, minister Kaliňák, vy a vaše komando, aby sa ten novinár cítil v bezpečí a mohol sa venovať svojej práci investigatívneho novinára? Nič? Kočner je váš človek, tak ako aj Laci B. Že vraj predajné slovenské prostitútky.... tak ste to povedali, premiér Fico... nie?"

Marek Krajčí (zdroj FB): "Zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Ten sa venoval najmä kauzám oligarchov SMERu. V akej krajine to žijeme??? Česť jeho pamiatke!"

Milan Krajniak (zdroj FB): "RIP Ján Kuciak. Úprimnú sústrasť blízkym, priateľom a kolegom."

Veronika Remišová (zdroj FB): "S veľkým zármutkom a hnevom som sa dozvedela správu, že zavraždili mladého a šikovného novinára Jána Kuciaka. Vo svojich článkoch písal najmä o podozreniach, ako podnikatelia napojení na vysokých predstaviteľov strany Smer okrádajú našu krajinu. Naposledy a veľmi často písal o Mariánovi Kočnerovi, ale aj o Bašternákovi a o firmách napojených na obrovské IT zákazky štátu. Vždy keď som s ním prišla do kontaktu, bol to vysoko profesionálny novinár, ktorý sa snažil hľadať pravdu. Ak sa ukáže, že vražda súvisí s jeho prácou, minister vnútra musí odísť z politiky. Bez odvážnych novinárov a pravdivých informácii naša krajina nemôže byť slobodnou a prosperujúcou."

Na snímke autá v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára 2018.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Slovenskí europoslanci z EĽS žiadajú dôkladné prešetrenie vraždy novinára

Skupina slovenských europoslancov združená v Európskej ľudovej strane (EĽS) vyjadrila v pondelok v spoločnom vyhlásení "zdesenie nad brutálnou vraždou" investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Útok na novinára označila za útok na slobodu slova i celý demokraticky systém. Slovenskú políciu i príslušné orgány vyzvala, aby prípad dôkladne vyšetrili a odhalili páchateľa aj objednávateľa vraždy.

Europoslanci Ivan Štefanec, Pál Csáky, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, József Nagy, Anna Záborská pripomenuli, že vlani otriasla celou Európou vražda maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej.

"Ak v prípade vraždy slovenského novinára Kuciaka orgány činné v trestnom konaní v primeranom čase objektívne nevyšetria túto ohavnú vraždu a jej pozadie, tak my, slovenskí europoslanci za EĽS budeme žiadať o prerokovanie prípadu Európskym parlamentom pre prijatie ďalších opatrení, ktoré ochránia žurnalistov pred násilím," uviedli ďalej v spoločnom vyhlásení.

Zmienení europoslanci zároveň žiadajú, aby boli policajné zložky viac aktívne v prípadoch zastrašovania novinárov a vyšetrili každý takýto prípad, aby sa predišlo tragédiám, akou je aj vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Na vraždu slovenského novinára a jeho priateľky zareagovala aj poslankyňa EP Anna Záborská (KDH). Podľa jej slov sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých investigatívnym novinárom hrozí smrť.

"Politickú zodpovednosť za tento stav má v prvom rade minister vnútra, pretože on je zodpovedný za bezpečnostnú situáciu v krajine," uviedla Záborská. Aj ona pripomenula, že úkladnou vraždou maltskej novinárky, ktorá taktiež písala o politických kauzách, sa zaoberali aj poslanci Európskeho parlamentu. "Sme členským štátom Európskej únie a môžem ubezpečiť predsedu vlády, ministra vnútra, policajného prezidenta, aj generálneho prokurátora, že priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom. V prípade najmenšej pochybnosti budem prvá, ktorá požiada predsedu Európskeho parlamentu o vyslanie skupiny poslancov na preskúmanie ich postupu," odkázala europoslankyňa.

Europoslanec Eduard Kukan uviedol, že nikdy si ani len nepomyslel, že na Slovensku dôjde k vražde novinára. "Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie. Preto je potrebné tento ohavný čin nielen tvrdo odsúdiť, ale najmä vyšetriť", uviedol. Dodal, že Slovensko sa nemôže stať krajinou, v ktorej je sloboda slova a bezpečnosť novinárov takto brutálne spochybňovaná.

Obete víkendovej vraždy, ku ktorej sa vyjadril aj poslanec Branislav Škripek, si poslanci EP uctia minútou ticha.
"Vražda investigatívneho novinára je bezprecedentný a ohavný čin. Polícia by mala rázne konať a tento ohavný čin vyšetriť," uviedol asistent Škripeka (OĽaNO) Martin Štuk. Zároveň Škripek jeho prostredníctvom upozornil na to, že nezávislosť novinárov a demokratické hodnoty je potrebné chrániť. "Preto ako člen Výboru pre občianske slobody a člen skupiny pre slobodu slova budem iniciovať, aby sa prípadom vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zaoberalo aj plénum EP," konštatoval Škripek.

V rovnakom duchu chce konať aj poslankyňa EP Monika Beňová (Smer-SD), ktorá požiada vedenie EP, aby na svojej schôdzi v stredu a štvrtok tento týždeň vraždu odsúdili a uctili pamiatku zavraždeného novinára minútou ticha. "Samozrejme, že to ale nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia," uviedla na sociálnej sieti, pričom zároveň vyslovila úprimnú sústrasť pozostalým a redakcii aktuality.sk

Na snímke policajné auto a policajná páska v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára 2018.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na znak solidarity vyvesilo hnutie čiernu vlajku. Europoslanec Ivan Štefanec bude žiadať v Európskom parlamente (EP) diskusiu o Kuciakovej vražde.

"Celá Európa je otrasená vraždou slovenského novinára a jeho priateľky. Budem navrhovať, aby osobitný bod nášho plenárneho zasadnutia bol venovaný tejto vražde. Musíme o tom hovoriť aj na európskej pôde. Na Slovensku si musíme chrániť spoločné hodnoty a spoločnú bezpečnosť ľudí," vyhlásil Štefanec.


Vraždu novinára odsúdil aj Miroslav Mikolášik (KDH). "Je šokujúce, že sedemdesiat rokov po komunistickom puči sa nám pred očami odohrávajú udalosti presne podľa scenára z tých čias – za pravdu a slobodu slova sa platí životom. Ak sa potvrdia slová policajného prezidenta o motívoch vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý ich dal do súvislosti s jeho prácou, dáva to celej spoločnosti naliehavú otázku, kam sme to dovolili tomuto štátu prísť," vyhlásil Mikolášik, ktorý vraždu novinára ostro odsúdil a najbližším vyjadril hlbokú účasť. Zároveň dôrazne požiadal zodpovedné orgány o dôsledné objasnenie a potrestanie tohto tragického činu .

K mediálnemu a politickému tlaku na políciu sa podľa vlastných slov pridal aj europoslanec József Nagy (Most-Híd), podľa ktorého "násilie a strach nesmie ovládať naše životy". Na Facebooku odsúdil akúkoľvek vraždu ako "ohavný čin", pričom dodal, že ak ide o osobu, ktorá "háji spravodlivosť" je to "ohavnosťou ešte vyššieho rangu".

"Čo sa týka návrhu opozičných kolegov z EP na okamžité prejednanie kauzy v Európskom parlamente už po niekoľkých hodinách vyšetrovania, však považujem za nenáležité, škodlivé predbiehanie a znevažovanie autority EP - zatiaľ bez argumentov," dodal Nagy.


Predseda KDH Alojz Hlina je zhrozený z toho, čo sa stalo. "Kam sme sa to vrátili? Z toho, čo sme počuli, to bola poprava a z toho ide hrôza. KDH je pripravené sa zúčastniť akcií, činností, ktoré budú viesť k tomu, aby polícia bola políciou, spravodlivosť spravodlivosťou, právny štát právnym štátom," zdôraznil. Podľa podpredsedu Pavla Zajaca sa zdá, že Slovensko je mafiánsky štát.

Z vraždy novinára je zhrozená aj mimoparlamentná strana SPOLU - občianska demokracia. Rodinám a kolegom vyjadruje úprimnú sústrasť. "Sme zhrození a veríme, že tento trestný čin orgány v trestnom konaní čo najrýchlejšie objasnia a vinníkov stihne spravodlivý trest," uviedla strana vo svojom stanovisku.

Úprimnú sústrasť vyjadruje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Zdôrazňuje, že ak majú reportéri žiť v strachu, je to koniec demokracie. Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky je podľa PS nielen obrovskou ľudskou tragédiou, ale aj útokom na slobodu médií a právny štát na Slovensku.

"Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu deväťdesiatych rokov," uviedol šéf progresívcov Ivan Štefunko. Všetky demokratické strany sa podľa jeho slov musia postaviť na obranu novinárov a žiadať okamžité a dôsledné vyšetrenie Kuciakovej smrti.

Progresívne Slovensko očakáva pre vraždu novinára mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Vražda novinára je podľa Štefunka dôvod na odstúpenie. "Bezpečnosť a sloboda novinárov je kľúčovou zložkou liberálnej demokracie. Ak majú reportéri žiť v strachu o svoj život, keď píšu o citlivých kauzách, je to koniec demokracie a právneho štátu na Slovensku," povedal Štefunko.

Strana maďarskej komunity (SMK) označila vraždu novinára a jeho partnerky za útok proti základným hodnotám spoločnosti a žiada o urýchlené vyšetrenie tohto prípadu. Podľa predsedu Józsefa Menyhárta bude strana sledovať postup zodpovedných orgánov. Menyhárt uviedol, že je záujmom všetkých, aby sa vyšetrovanie ukončilo úplným objasnením prípadu. „Teraz nás sleduje celý svet a celý svet chce vedieť, ako sa s týmto prípadom Slovensko vysporiada,“ zdôraznil.

„Nemôžeme dovoliť, aby sa vrátila strachuplná atmosféra mačiarizmu, keď sa stalo veľa znepokojujúcich vecí, ale k vražde novinára nedošlo. Je však pravda, že politické kauzy neboli vyšetrené, a táto skutočnosť má ďalekosiahle dôsledky. Tieto prípady sa naťahujú do dnešných dní, ba rozkvitajú,“ uviedol predseda SMK. „Táto úkladná vražda je odkazom pre všetkých tých, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu a korupcii, ktorí nechcú mať Slovensko pod mafiánskym vplyvom,“ doplnil.


D. Jarjabek: Vražda nemôže byť odpoveďou na novinársku kritiku

Vražda nemôže byť odpoveďou na žiadnu novinársku kritiku, lebo ani smrťou nemožno umlčať pravdu, ktorej hľadanie je podstatou novinárskeho remesla. V reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky to povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

"Vrah musí byť potrestaný. To je želanie moje aj všetkých slušných ľudí na Slovensku," zdôraznil v písomnom stanovisku Jarjabek, ktorý tento zločin považuje za "vrcholne neľudský spôsob riešenia sporu medzi investigatívnym redaktorom Aktualít.sk, ktorý si iba čestne vykonával svoju prácu a dotknutým vrahom, ktorý sa neštítil beštiálne zabíjať".

M. Hlivák: Je neprípustné, aby bola sloboda slova upretá akýmkoľvek spôsobom


Vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky odsúdil aj predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Podľa neho je neprípustné, aby sloboda slova, ktorou sa vyznačuje poctivá práca novinárov, bola upretá akýmkoľvek spôsobom.

"Odsudzujem chladnokrvnú vraždu mladého človeka, ktorý si vybral povolanie dôležité pre budovanie demokratického a právneho štátu," uviedol Hlivák v písomnom stanovisku. “Ako bývalý advokát som vždy stál na strane zákona a ctil som si princípy právneho štátu. Je neprípustné, aby sloboda slova, ktorou sa vyznačuje poctivá práca novinárov, bola upretá akýmkoľvek spôsobom," doplnil.

Vražda J. Kuciaka a jeho priateľky nás desí, priznal veľvyslanec Francúzska Ch. Léonzi

K politikom, štátnikom i diplomatom, ktorí prejavili rozhorčenie nad úkladnou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, sa pridal i veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi. "Sme zdesení ich násilnou smrťou," uviedol veľvyslanec v mene celého zastupiteľstva Francúzskej republiky v SR na tweeterovom účte ambasády.

Príbuzným obetí vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť, zároveň vyjadril i podporu novinárskej obci. "Na celom svete bojujú novinári svojou prácou za slobodu a demokraciu," zdôraznil francúzsky ambasádor.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele 25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.