Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Predseda BSK Juraj Droba vyzýva premiéra na vyhlásenie štátneho smútku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Smrť novinára Kuciaka a jeho priateľky podľa Drobu hlboko otriasla celou spoločnosťou a ohlas mala aj v zahraničných médiách.

Bratislava 27. februára (TASR) – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby bol pre vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky vyhlásený na Slovensku jednodňový štátny smútok. Na znak pamiatky a sústrasti zároveň v utorok pred Úradom BSK v Bratislave vyvesili čiernu zástavu. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Je to katastrofálny budíček pre všetkých, ktorí sme sa nádejali, že 90. roky sú definitívne za nami. Táto tragédia má devastujúci dopad na vnímanie Slovenska," uviedol Droba.

Smrť novinára Kuciaka a jeho priateľky podľa neho hlboko otriasla celou spoločnosťou a ohlas mala aj v zahraničných médiách. "Vyzývam premiéra SR Roberta Fica, aby bol vyhlásený jednodňový štátny smútok," dodal predseda BSK.

Ako tvrdí, vláda tak môže podľa zákona urobiť, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby, ktorá mala mimoriadny vplyv na verejný život alebo osôb, ktoré tragicky zahynuli na území SR a ich smrť otriasla celou spoločnosťou. "A presne takou je podľa reakcií verejnosti aj smrť nevinnej dvojice," podotkol Droba.

Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.