Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Syn zabitej maltskej novinárky: Vražde Jána Kuciaka sa dalo zabrániť

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2016 maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá písala články o obrovskom úniku dokumentov známych ako Panamské dokumenty. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila 3. novembra Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde Foto: TASR/AP

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy.

Valletta 26. februára (TASR) - Po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka adresoval v pondelok syn zavraždenej maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej zásadnú výčitku Európskej komisii, informovala agentúra DPA.

"Moja rodina varovala Európsku komisiu, že Malta vraždou mojej matky nastolila nový štandard prípustnosti správania na území Európskej únie a že čoskoro zomrú ďalší, pokiaľ nebudú prijaté rozhodné opatrenia," napísal v pondelok Andrew Caruana Galizia na Twitteri. "Ján Kuciak mohol byť zachránený," dodal.





Slovenský policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, respektíve hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka 22. do nedele 25. februára. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.



Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija.