Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

VIDEO: A. KISKA:Migrantom, ktorým doma ide o život, by sme mali pomôcť

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas pietneho aktu na oslavách 71. výročia Slovenského národného povstania 29. augusta 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Povedal to po skončení oficiálnej časti dnešných osláv 71. výročia SNP v Banskej Bystrici v reakcii na príhovor predsedu vlády Roberta Fica.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska si myslí, že utečencom, ktorým doma ide o život a potrebujú pomoc, by Slovensko malo v každom smere prejaviť solidaritu. Povedal to po skončení oficiálnej časti dnešných osláv 71. výročia SNP v Banskej Bystrici v reakcii na príhovor predsedu vlády Roberta Fica.



Ten pred asi 2500 účastníkmi osláv vrátane zástupcov veľvyslanectiev a diplomatov vyhlásil, že "ak sa znova objaví myšlienka povinných kvót pre migrantov, Slovensko ich odmietne". Ako tiež zdôraznil: "Opätovne budeme opakovať to, čo sme hovorili na zasadnutiach európskeho summitu, situáciu treba riešiť tam, kde vznikla a nesústreďovať sa na dôsledky."

Utečenci sú podľa Kisku veľmi komplikovaná otázka. "Myslím si, že od nás, našej krajiny, sa ani tak veľa nevyžaduje. Vieme, že nie sme cieľovou stanicou. Žiadne veľké požiadavky na nás nie sú a náš príspevok k tej našej Európe, k Európskej únii je prejavenie solidarity k tým ľuďom, ktorým skutočne doma ide o život a potrebujú pomôcť," reagoval prezident.

A.KISKA: V Slovenskom národnom povstaní sa prejavilo hrdinstvo jednotlivcov