Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Matica slovenská podporuje stanovisko vlády k prisťahovaleckým kvótam

Na snímke predseda Matice slovenskej Marián Tkáč Foto: TASR/ Erika Ďurčová.

Podľa predsedu Mariána Tkáča nie je podľa jeho slov proti solidarite s prenasledovanými a trpiacimi.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Matica slovenská podporuje stanovisko vlády SR k prisťahovaleckým kvótam. "Oceňujeme postoj našich predstaviteľov, ktorý bráni tisícročné kresťanské tradície, na ktorých stojí a padá slovenský národ," uviedol v písomnom stanovisku jej predseda Marián Tkáč.

Matica nie je podľa jeho slov proti solidarite s prenasledovanými a trpiacimi, tá však "nesmie spôsobiť ohrozenie našich koreňov". "Považujeme za rozhodujúce, aby svet prioritne riešil príčiny krízy, ktorá zásadne mení civilizačné pomery v Európe," dodal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že Slovensko sa bude brániť proti kvótam na prerozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské krajiny Európskej únie. V súvislosti s utorňajším (22.9.) väčšinovým rozhodnutím Rady ministrov vnútra krajín EÚ podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu.

Fico zároveň uviedol, že Slovensko neimplementuje do svojej legislatívy prijatý záväzný právny akt. Dobrovoľne tak podstúpi infringement, čo je konanie proti členským krajinám v takýchto prípadoch.

Premiér kritizoval, že sa o takej zásadnej otázke rozhodlo už v utorok väčšinovým hlasovaním, a nie na dnešnom summite šéfov členských krajín, kde by muselo byť rozhodnutie prijaté konsenzom.