Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Nástup prváka do školy môže stáť až 150 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri príprave do školy sa dá ušetriť práve pri drahších položkách, ako sú školská taška, tepláková súprava či prezuvky.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Školské prázdniny sú už pomaly na konci a s augustom prichádza do obchodov sezóna akcií na nákup školských pomôcok. Podľa Dagmary Fulierovej, odborníčky na osobné financie z PARTNERS GROUP SK, akciové ceny nemusia byť až také akciové.

Podľa nej nárazový nákup je poriadny zásah do rodinného rozpočtu, na ktorý sa treba dostatočne vopred pripraviť. Euro za plastelínu, približne tri eura za farbičky, okolo sedem eur za prezuvky. Na prvý pohľad tieto ceny nevyzerajú ako veľká záťaž pre peňaženku, no pri obstarávaní komplexnej výbavy školáka a obzvlášť prváčika sa nákup základných pomôcok pre jedného školáka môže vyšplhať aj do výšky 150 eur.

"Okrem základných pomôcok sa do školy nakupujú rôzne pracovné zošity, výtvarné pomôcky a zároveň sa platia aj rôzne pravidelné poplatky. Ak sa rodičia nepripravia vopred, môže ich výsledná suma poriadne zaskočiť. V prípade viacerých školopovinných detí sa príprava do školy stane finančnou nočnou morou pre celú rodinu," vysvetľuje Fulierová.

Pri starších deťoch je nástup do školy jednoduchší, pretože veľa pracovných pomôcok im vydrží aj dlhšie ako jeden školský rok. Pri prváčikovi je však situácia úplne iná, nakoľko potrebuje kompletnú školskú výbavu. Rodičom prvákov preto Fulierová odporúča nakupovať pomôcky postupne počas celého roka. Takýmto spôsobom im nevznikne jednorazový veľký výdaj, náklady sa im pekne rozložia počas celého roka.

Rodičia s viacerými školopovinnými deťmi majú o niečo jednoduchšiu situáciu. Prípravu pri prvákovi už v minulosti zažili a vedia sa tak na nástup do školy lepšie pripraviť. Zároveň niektoré z pomôcok po starších deťoch využijú aj prváci.

Pri príprave do školy sa dá ušetriť práve pri drahších položkách, ako sú školská taška, tepláková súprava či prezuvky. Tieto položky odporúča odborníčka nakúpiť v predstihu, prípadne aj cez internetový obchod, kde sú ceny výrazne nižšie ako v kamenných obchodoch.

"Ak niekto chce nakúpiť všetko naraz v akciách v auguste, tak, samozrejme, môže, len musí rátať s tým, že to bude pre rodinu vyšší finančný výdaj. A zároveň by mal počítať s tým, že nie všetky akciové ceny sú až také akciové," upozorňuje. Ak sa rodič predsa len rozhodne pre akciový nákup, rozhodne by si mal naň pár mesiacov vopred vytvárať finančnú rezervu.

TASR informovala Mária Urbanová z PARTNERS GROUP SK.