Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Strana rómskej únie podá trestné oznámenie na stranu TIP pre bilbordy

Foto: strana-tip.sk

Nepozdáva sa im totiž bilbord s heslom Plyn a elektrinu Rómom zadarmo.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚ) podá v priebehu budúceho týždňa na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na stranu TIP. Dôvodom je bilbordová kampaň. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda SRÚ František Tanko.

Tankovi sa nepozdáva bilbord s heslom "Plyn a elektrinu Rómom zadarmo". Bilbordy nie sú priamo podpísané stranou TIP, iba odkazujú na doménu Slovensko2016.sk. Na nej táto strana predstavuje svoj program pre nadchádzajúce parlamentné voľby.

Strana TIP na internete vysvetľuje, že kampaňou chcela ukázať, že "slogan znesie všetko a na bilborde sa dá sľúbiť čokoľvek". Podľa Tanka však zašla v tomto prípade priďaleko. Slogan má z jeho pohľadu protirómsky a dokonca aj rasistický podtext.

"Strana TIP sa chce priživovať, podobne ako v minulosti SNS, na rómskej problematike," kritizoval. Domnieva sa, že mohlo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

"Pripadá mi to ako v 40. rokoch, keď Hitler dal židov a cigánov do plynu. Je to podľa vás normálne?" opýtal sa Tanko. "My, Rómovia, nechceme nič zadarmo. Jediné, čo chceme, je práca," vysvetlil.

Šéf RSÚ tiež kritizoval Slovensko za kroky v súvislosti s utečeneckou krízou. Nepozdáva sa mu prichýlenie dočasných rakúskych azylantov v Gabčíkove. "Je zarážajúce, že štát sa vie postarať o ľudí z iného štátu, na druhej strane, je vysoká nezamestnanosť, ktorú vlády nechcú riešiť," argumentoval.

"Prídeme teda požiadať aj my do obce Gabčíkovo, aby nás tam ubytovali," oznámil Tanko. Na otázku, že v prípade Gabčíkova ide o utečencov, ktorý do Európy utekajú pred vojnovým konfliktom, Tanko reagoval tým, že sa nesmieme zároveň tváriť, že na Slovensku je všetko v poriadku. "Keď sa vieme postarať o cudzincov, tak by sme sa hlavne mali vedieť postarať o našich občanov," doplnil.