Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

SOŠ chemická je aj vďaka švajčiarskym fondom bližšie k zamestnávateľom

Minister školstva SR Peter Pellegrini (vľavo) Foto: TASR/František Iván

Priamo do školy prišiel predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini spolu s predsedom Národnej rady Spolkového zhromaždenia Švajčiarskej konfederácie Stéphanom Rossinim.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) chemickej v bratislavskom Vlčom hrdle sú aj vďaka programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce o niečo bližšie k zamestnávateľom. Na škole totiž už tri roky funguje projekt financovaný prostredníctvom Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Vďaka nemu žiaci v rámci odborných výcvikov a praxe navštevujú pracoviská vybraných zamestnávateľov z odboru.

"Máme troch najintenzívnejších zamestnávateľov, a to spoločnosť Slovnaft v Bratislave, Mikrochem v Pezinku a Duslo Šaľa. Tí patria medzi najväčších zamestnávateľov a navštevujú ich hlavne žiaci študijných odborov chemik operátor," priblížila pre TASR riaditeľka školy Silvia Loffayová. Podľa nej je spolupráca medzi školou a zamestnávateľom týmto len prehĺbená. Kým v škole študenti získajú predovšetkým teoretické vedomosti, vo vybraných spoločnostiach ich následne môžu aplikovať v praxi. "Je to také malé duálne vzdelávanie," podotkla Loffayová.

Podľa riaditeľky projekt neponúka len posilnenie vzťahu medzi školou a zamestnávateľmi, ale zameriava sa aj na inováciu školských vzdelávacích programov a odbornej praxe. Aktivity v rámci projektu hodnotí ako veľmi praktické. "V neposlednom rade je to aj samotná propagácia školy," skonštatovala riaditeľka.

Študent Erik overovanie teoretických vedomostí v praxi len víta. "Výhoda je v tom, že reálne vidíme, čo sa deje na mieste a už do budúcna máme istú predstavu, a teda nebudeme potom prekvapení," povedal pre TASR.

Projekt na škole funguje tri roky a skončiť má v marci 2016. Dnes si ho prišli priamo do školy overiť aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini s predsedom Národnej rady Spolkového zhromaždenia Švajčiarskej konfederácie Stéphanom Rossinim. Podľa Pellegriniho sú takéto projekty potrebné najmä v Bratislavskom kraji. "Nerozumiem totiž logike prideľovania európskych fondov práve v oblasti školstva, pretože na Slovensku nemá nič s výškou životnej v jednotlivých častiach SR," poznamenal pre TASR. Predseda slovenského parlamentu je preto vďačný aj za švajčiarske fondy, ktoré možno použiť i na území Bratislavského kraja. "Vďaka ním môžu byť odborné školy vynovené a vybavené najnovšími technológiami," podotkol Pellegrini.

Rossini pre TASR uviedol, že Švajčiarsko by chcelo v takomto mechanizme naďalej pokračovať. Istotne však nechce skončiť spoluprácu v rámci systému duálneho vzdelávania. "Všetko však závisí od toho, či získame politickú väčšinu. No určite je to dôležitá vec, lebo sa týka vzdelávania mladej generácie," dodal.