Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Ústavnoprávny výbor odobril návrhy MZ na vyššie platy zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Návrh má garantovať zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR odobril sériu návrhov z dielne ministerstva zdravotníctva. Medzi nimi aj novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má priniesť zvýšenie platov zdravotníkov.

Právna norma upravuje mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov. Návrh má garantovať zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach.

Výbor podporil aj novelu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových a iných súvisiacich výrobkov. Tá má okrem iného zabezpečiť, aby cigaretové škatuľky obsahovali okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia aj varovné obrázky. Na cigaretových škatuľkách majú zároveň dostať viac priestoru upozornenia na škodlivosť fajčenia. Na každej škatuľke má byť tiež napísané, že fajčenie zabíja a tabakový dym obsahuje viac ako 70 rakovinotvorných látok.

Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Počíta s tým novela zákona o liekoch, ktorú dnes výbor odobril tiež. Právna norma má zaviesť nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov. Prax podľa ministerstva zdravotníctva ukázala, že súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov. Po novom by ju mali preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe.

Výbor odsúhlasil aj novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Podstatou právnej normy je prebratie európskej smernice, ktorou sa stanovujú požiadavky na ochranu zdravia obyvateľstva vzhľadom na rádioaktívne látky obsiahnuté vo vode určenej na ľudskú spotrebu.

Poslanci zároveň odobrili novelu zákona o zdravotnom poistení. Tá má spresniť postup pri výpočte ročného nároku na uplatnenie odpočítateľnej položky u poistencov, ktorí z rôznych dôvodov mali nárok na odpočítateľnú položku iba časť kalendárneho roka. Novela má upraviť aj otázky platenia poistného z likvidačného zostatku.