Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Euroskupina sa 9. mája zíde na mimoriadnych rokovaniach o Grécku

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem tento týždeň vyhlásil, že ministri sa stretnú len v prípade, že obe strany dosiahnu dostatočný pokrok na rokovaniach.

Brusel 29. apríla (TASR) - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, sa zídu na mimoriadnej schôdzi v pondelok 9. mája, aby zhodnotili pokrok pri rokovaniach s Gréckom o požadovaných reformách. Informovala o tom agentúra DPA.

Schôdza Euroskupiny je naplánovaná na 9. mája a začne sa o 15.00 h SELČ v Bruseli, napísal hovorca skupiny Michel Reijns na sociálnej sieti Twitter.




Grécko a jeho veritelia stále nedosiahli dohodu o reformách a úsporných opatreniach, ktorá je kľúčom k uzavretiu prvej revízie plnenia podmienok tretieho záchranného programu, a tiež pre uvoľnenie ďalšej splátky z tohto programu a začatie rokovaní o zmiernení gréckeho dlhu.

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem tento týždeň vyhlásil, že ministri sa stretnú len v prípade, že obe strany dosiahnu dostatočný pokrok na rokovaniach.

Rokovania o dohode komplikuje požiadavka veriteľov na dodatočné úsporné opatrenia vo výške 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka, alebo 3,5 miliardy eur, na ktorej trvá najmä Medzinárodný menový fond. Tieto opatrenia by mali automaticky vstúpiť do platnosti, keď sa stav gréckych verejných financií nebude vyvíjať správnym smerom.

To je však nad rámec predchádzajúcich požiadaviek na úspory vo výške 3 % HDP.

Podľa Dijsselbloema cieľom dodatočných opatrení pre nepredvídateľné situácie je poskytnúť "mimoriadne záruky a zvýšiť dôveru" investorov a trhov, že Grécko sa udrží v eurozóne.

Ale grécky minister financií Euklid Tsakalotos upozornil, že vláda v Aténach môže mať problém presadiť požiadavky veriteľov v parlamente.