Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Grécko predĺži bankové prázdniny

Dôchodca čaká pre hlavnou bránou do gréckej centrálnej banky počas čakania na výber 120 eur v Aténach 7. júla 2015. V Bruseli sa dnes uskutoční mimoriadny summit eurozóny ku gréckej dlhovej kríze po tom, ako výsledky nedeľňajšieho referenda v Grécku potvrdili, že väčšina gréckych voličov odmieta veriteľmi navrhované podmienky finančnej pomoci. Foto: TASR/AP

Atény sa zatiaľ budú snažiť presvedčiť skeptických európskych partnerov, aby Grécku poskytli ďalšiu finančnú pomoc.

Atény 8. júla (TASR) - Grécka vláda dnes vydá dekrét, ktorým opätovne predĺži bankové prázdniny trvajúce už osem pracovných dní. Uviedol to dnes zdroj z gréckej vlády. Atény sa zatiaľ budú snažiť presvedčiť skeptických európskych partnerov, aby Grécku poskytli ďalšiu finančnú pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Bankové prázdniny sa predĺžia," povedal zdroj bez poskytnutia podrobností. Potvrdil tak vyhlásenie ministra pre reformu štátnej správy Jorgosa Katrugalosa, ktorý v utorok (7.7.) uviedol, že banky sa tento týždeň pravdepodobne ešte neotvoria.



Grécka vláda zatvorila banky a zaviedla kapitálové kontroly 29. júna v reakcii na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) nenavýšiť objem núdzových úverov pre grécke komerčné banky. Strop pre úvery z programu núdzového financovania známeho ako ELA (Emergency Liquidity Assistance) je tak naďalej na úrovni necelých 89 miliárd eur, na ktorú ho ECB navýšila 26. júna.

ECB tak reagovala na krach rokovaní medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi a vyhlásenie referenda o prijatí podmienok veriteľov výmenou za finančnú pomoc pre krajinu. V referende, ktoré sa uskutočnilo 5. júla, Gréci návrhy veriteľov odmietli. Súčasťou terajších obmedzení s cieľom zabrániť kolapsu gréckych bánk je aj limit na výber z bankomatov, ktorý vláda stanovila na 60 eur denne.