Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Holandský odborník na elektromobilitu: Na Slovensku sa rozvíja dobre

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pritom pred siedmimi rokmi práve v Holandsku nejazdili žiadne autá na elektrický pohon ani neexistoval priemysel, ktorý by sa týmito autami zaoberal.

Bojnice 18. septembra (TASR) - Elektrické autá by sa mali stať realitou pre viac ľudí ako doposiaľ. V Holandsku je napríklad aktuálne 70.000 takýchto áut a priemysel v tomto odvetí zamestnáva viac ako 10.000 ľudí.

Pritom sedem rokov dozadu v tejto krajine nejazdili žiadne autá na elektrický pohon ani neexistoval priemysel, ktorý by sa týmito autami zaoberal. Slovensko môže byť na tom podobne. Pre TASR to uviedol riaditeľ pre inovácie a obchodný rozvoj Bussiness Lease Group a odborník na elektromobilitu Stijn Otten z Holandska, ktorý dnes vystúpil na TREND konferencii v rámci 2. ročníka akcie venujúcej sa elektromobilizmu e-ZRAZ.

"Nemyslím si, že elektrické autá budú veľkou časťou trhu, určite budú malou, no táto malá časť z veľmi veľkého trhu je stále veľkou," zdôraznil Otten.

Slovenská vláda práve minulý týždeň prijala stratégiu rozvoja elektromobility na Slovensku. Podľa Ottena je veľa možností, prečo sa vláda zaujíma o hybridné alebo elektrické vozidlá, v Holandsku to bolo najmä znečistenie ovzdušia. Slovenský zámer podporovať elektromobilitu vníma pozitívne.

Priestor na rozvoj elektromobility vidí aj Východoslovenská energetika, ktorá je spoluorganizátorom e-ZRAZu. "Myslíme si, že je to téma, ktorá pôjde dopredu a naším cieľom je pomáhať pri budovaní infraštruktúry," priblížila hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Zároveň poznamenala, že ak sa vláda rozhodne finančne podporovať rozvoj elektromobility, bude to dobrý signál na ekologizáciu dopravy na Slovensku. Podľa Danihelovej sú elektromobily na Slovensku vzhľadom na ich cenu zatiaľ len módnou záležitosťou a prejde ešte veľa času, aby boli bežnou vecou.

Stratégia, ktorú prijala minulý týždeň vláda, je vypracovaná v snahe napomôcť rozvoju automobilového priemyslu a elektromobility na Slovensku, podpore rastu priemyselnej výroby založenej na zvyšovaní jej konkurencieschopnosti prostredníctvom inovácií a z dôvodu vytvorenia slovenskej platformy pre e-mobilitu. Okrem automobilového priemyslu je podľa dokumentu táto oblasť dôležitá aj pre ďalšie stránky národného hospodárstva, má priniesť významné zníženie hluku a emisií pochádzajúcich z dopravy s pozitívnym dosahom na zvyšovanie kvality života a zároveň znížiť závislosť Slovenska od dovozu motorových palív.

Elektromobilita, respektíve elektrická mobilita je cestný dopravný systém založený na dopravných prostriedkoch, ktoré sú poháňané elektrickou energiou. Centrálnym prvkom takéhoto dopravného systému sú elektrické vozidlá, doplnené o nabíjaciu infraštruktúru, vhodné informačné technológie a legislatívu. Okrem budovania nabíjacej siete nevyžaduje elektromobilita žiadne špeciálne zásahy do cestnej infraštruktúry.