Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

NR SR: Minister dopravy stiahol z rokovania nový stavebný zákon

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Urobil tak po tom, čo ho kritizovali viacerí opoziční poslanci a predkladali k právnej norme pozmeňujúce návrhy.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Poslanci parlamentu nebudú pokračovať v rokovaní o návrhu nového stavebného zákona. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) totiž na záver štvrtého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady (NR) SR stiahol právu normu z rokovania. Urobil tak po tom, čo ho kritizovali viacerí opoziční poslanci a predkladali k právnej norme pozmeňujúce návrhy.

"Teraz pripomeniem svoje vlastné slová, ktoré som vyslovil pri uvádzaní tohto zákona v prvom čítaní. Ak nebude zrejmé, že zákon bude podporený konsenzuálne a poslanci 'hasákom' začnú tento zákon deštruovať rôznymi pozmeňovákmi, tak zákon stiahnem," zdôvodnil Počiatek.

Reagoval tak najmä na kritiku viacerých opozičných poslancov, podľa ktorých sú v návrhu zákona chyby. "Keď tu počúvam viacerých opozičných poslancov, je úplne evidentné, že obhajujú často konkrétne záujmy konkrétnych lobistov. Aj keď mali možnosť pripomienkovať zákon viackrát na odbornej úrovni. Odznelo tu, že sa majú vyjadrovať odborníci a to si o tých, ktorí tu vystupovali, nemyslím, naopak, vystúpili v politickej rovine,” skonštatoval Počiatek.

Zároveň uviedol, že zámerom bolo pripraviť zákon, ktorý bude v parlamente prijatý konsenzuálne. "Ako vidím, nepodarilo sa to. Mnohí, najmä opoziční politici, stavajú potrebu bojovať za každú cenu nad urgentnú potrebu prijať novelu stavebného zákona a teda namiesto toho, aby aktívne participovali na jeho príprave, snažia sa ho za každú cenu spochybňovať bez odborných argumentov," povedal Počiatek. Preto sa rozhodol právnu normu stiahnuť.

Je však pripravený rokovať a ďalej hľadať konsenzus. "Myslím si, že tento zákon je tak významný a nemá byť vôbec predmetom primitívnych politických diskusií, ako tu predviedol napríklad pán poslanec Igor Hraško (OĽaNO), ale má to byť odborný zákon. A vyzývam preto práve tých, ktorí majú k tomu čo povedať, aby sa zúčastnili na odborných fórach a prezentovali to tam," vyzval minister dopravy.

Taktiež zdôraznil, že má ambíciu, aby to bol nespolitizovaný zákon, ktorý má slúžiť ľuďom a dlhé desaťročia. "Čiže budeme ďalej hľadať konsenzus. Pozitívom, ktoré ja vnímam, je, že viacerí konštatovali, že zákon je posunom vpred a na tom sa dá budovať ďalej. A stále verím, že kvalita zákona preváži nad ambíciami zúčastnených pozerať sa na vlastné záujmy a najmä nad ambíciami politikov predvádzať sa tu za každú cenu," dodal Počiatek.

Predseda parlamentu dnešné rokovanie prerušil o hodinu skôr. Dôvodom je rokovanie Výboru NR SR pre európske záležitosti, kde má premiér získať mandát na summit v Bruseli zameraný na utečeneckú krízu.

Poslanci sa do lavíc vrátia v stredu 23. septembra. Ďalší rokovací deň majú začať diskusiou o novom zákone o športe. Právna norma má priniesť viac peňazí do slovenského športu.