Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rusko a Ukrajina sa nedohodli na reštrukturalizácii dlhu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruský minister financií uviedol, že ruská delegácia na rokovaniach potvrdila pozíciu Moskvy, ktorý trvá na splatení dlhu Ukrajiny vo výške tri miliardy dolárov, a to do decembra.

Lima 10. októbra (TASR) - Ministri financií Ruska a Ukrajiny sa počas stretnutia, ktoré sa konalo v piatok v Lime, nedohodli na reštrukturalizácii dlhu Kyjeva vo výške tri miliardy dolárov, ale dohodli sa na pokračovaní dialógu. Podľa agentúry TASS o tom informoval ruský minister financií Anton Siluanov.

Ruský minister uviedol, že ruská delegácia na rokovaniach potvrdila pozíciu Moskvy, ktorý trvá na splatení dlhu Ukrajiny, a to do decembra.

Ukrajinská delegácia však oznámila, že Ukrajina taký objem peňazí v rozpočte nemá. Ponúkla teda Rusku podieľať sa na reštrukturalizácii ukrajinského dlhu spolu s ďalšími komerčnými veriteľmi. Siluanov túto ponuku v mene "Ruska odmietol" ako neprijateľnú.

Ukrajinská ministerka financií Natalie Jaresková po schôdzke so Siluanovom oznámila, že Ukrajina nemieni Rusku poskytnúť výhodnejšie podmienky na splatenie eurobondov vo výške tri miliardy dolárov, než na akých sa dohodla so súkromnými veriteľmi.