Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Podľa SaS treba skontrolovať bezpečnosť pri práci vo finančnej správe

Jozef Mihál Foto: TASR/Michal Svítok

Strana má vážne obavy, či finančná správa dodržiava právne predpisy.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Národný inšpektorát práce (NIP) by mal vo finančnej správe skontrolovať dodržiavanie právnych predpisov týkajúcich sa dodržiavania bezpečnosti pri práci. Inšpektorát k tomu vyzvala opozičná strana SaS.

Strana má vážne obavy, či finančná správa dodržiava právne predpisy. Podľa slov jej prezidenta Františka Imreczeho totiž za chybu pri exportovaní údajov do zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne môže jeden preťažený pracovník. "Tieto slová vyvolávajú v nás podozrenie, že vo finančnej správe sa uplatňujú nesprávne manažérske postupy, zaťaženie úlohami jednotlivých pracovníkov nezohľadňuje ich duševné a fyzické kapacity, čoho výsledkom je potom preťaženie, stres a chyby," uviedol v stanovisku pre médiá podpredseda strany Jozef Mihál.

Strana preto vyzvala NIP a jeho príslušné regionálne úrady, aby vo finančnej správe urobili dôkladnú kontrolu. "Sme šokovaní z toho, že správnosť výstupov z informačného systému, ktorý stál desiatky miliónov eur, závisí len od jedného človeka. Je to neklamný znak toho, že organizácia je riadená zle. Preto žiadame ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby Františka Imreczeho odvolal zo svojej funkcie," doplnil Mihál.

Zároveň požaduje, aby sa do celej záležitosti vložil Najvyšší kontrolný úrad a preskúmal informačný systém z hľadiska hospodárnosti zdrojov, ktoré boli na jeho obstaranie vynaložené.

KDH zase žiada, aby finančná správa vyčíslila, aké dodatočné náklady vzniknú Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam v súvislosti so zle zaslanými údajmi. "SP bude musieť rozposielať opakovane desiatky až stovky tisíc oznámení o výške odvodov, vzniknú jej pritom vysoké výdavky na poštové služby. Dodatočné náklady na rozposielanie zásielok vzniknú aj pri posielaní opravených ročných zúčtovaní zdravotných odvodov," tvrdí podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Podľa poslanca Národnej rady SR a člena finančného výboru Pavla Zajaca je vyčíslenie vzniknutej škody preto dôležité. "Sme zvedaví, koľko táto vážna chyba bude stáť a kto to zaplatí. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v pondelok (3.8.) povedal, že nemá záujem nič zatajovať. Tak nech čo najskôr vyčísli výšku škody. Ak sa zlyhaním finančnej správy seriózne zaoberá, tak by už mal vedieť aspoň odhadnúť, o koľko peňazí sa kvôli nej zvýšia náklady štátu," dodal Zajac.

Ministerstvo práce upozornilo, že inšpektorát práce nemôže vykonávať kontrolu na finančnej správe. "Predpokladali by sme, že opoziční politici ako členovia zákonodarného zboru a obzvlášť exminister práce budú poznať právne predpisy tohto rezortu a skutočnosť, že inšpektorát práce nie je oprávnený vykonávať inšpekciu práce na pracoviskách finančnej správy. Navyše, táto skutočnosť vyplynula z legislatívnych zmien v roku 2011, čiže aj strana SaS bola ich súčasťou," skonštatoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška.