Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Sucho a choroba ničia úrodu na juhu Európy a tlačia ceny oleja nahor

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

EFSA už pripravuje smernice, ako postupovať, zatiaľ však musia farmári napadnuté stromy a všetky rastliny v ich blízkosti likvidovať.

Londýn 22. augusta (TASR) - Tohtoročná vlna horúčav a následné sucho v kombinácii s nebezpečnou nákazou, ktorá sa šíri v olivových hájoch, ničia úrodu olív na juhu Európy a tlačia ceny oleja smerom nahor. Informoval o tom britský denník Guardian.

Podľa denníka sa priemerná cena olivového oleja v Británii zvýšila v období od decembra do júla o 10 %. Dôvodom je baktéria Xylella fastidiosa, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre Európu, pretože okrem olivovníkov napadá aj iné rastliny, napríklad vinič alebo citrusy. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) upozorňuje, že zatiaľ nie je k dispozícii žiadny prostriedok na ničenie tohto škodcu a väčšina stromov, ktoré baktéria napadla, zostanú navždy poškodené. Takže jediný spôsob ako zabrániť šíreniu nákazy je tieto stromy zlikvidovať.

Prvé prípady výskytu baktérie Xylella fastidiosa boli zaregistrované v októbri 2013 na juhu v Taliansku, v regióne Puglia. Nákazu prenáša hmyz.

EFSA už pripravuje smernice, ako postupovať, zatiaľ však musia farmári napadnuté stromy a všetky rastliny v ich blízkosti likvidovať.

Toto ochorenie spolu so suchom, ktoré prinieslo tohtoročné nezvyčajne horúce leto, výrazne zredukovali produkciu olív v Taliansku aj Španielsku.

"Od 1. mája spadlo na väčšinu územia Španielska, ako aj sever a stred Talianska, o 50 % menej zrážok, ako je bežný priemer," uviedol pre Guardian meteorológ Jason Nicholls.

Ďalší pestovatelia olív v Stredomorí - Grécko a Tunisko síce problémy so suchom ani s nákazou nemajú, ale na druhej strane produkcia olivového oleja v týchto krajinách je nižšia ako v Taliansku a Španielsku. Takže nedokážu nahradiť jeho výpadok v takej miere, aby sa rast cien oleja zastavil, uviedol na záver Guardian.