Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Vláda schválila akčný plán na posilnenie Slovenska ako právneho štátu

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny počas zasadnutia 170. schôdze vlády SR 8. júla 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Akčný plán reaguje na iniciatívu 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr Rule of Law, ku ktorej vláda pristúpila.

Bratislava 8. júla (TASR) – Predloženie vecného zámeru pred návrhom zákona, zrýchlenie súdneho konania či registre diskvalifikácií sú súčasťou akčného plánu na posilnenie Slovenska ako právneho štátu, ktorý dnes schválila vláda SR. Konkrétne opatrenia, ktoré majú zvýšiť transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, obmedziť korupciu a prispieť k transparentnej a efektívnej justícii, predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja.



Akčný plán reaguje na iniciatívu 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr Rule of Law, ku ktorej vláda pristúpila. "Jeho cieľom je ešte viac zatlačiť na negatívne javy, ktoré sa v našej spoločnosti objavujú, na zlepšenie podnikateľského prostredia, skvalitnenie legislatívneho prostredia a na zmeny, ktoré majú prebehnúť v justícii," opísal Fico. Materiál označil za nadčasový a verí, že sa k nemu prihlásia aj nasledujúce vlády.

Každý, kto bude chcieť prísť do parlamentu s návrhom zákona, bude musieť najskôr predložiť vecný zámer. Až keď mu tento zámer prejde, na rad sa dostanú technické detaily. Zaviesť by sa mali tiež nové pravidlá tzv. legisvakačnej doby. "Ak sa prijme zákon, je potrebné od jeho prijatia do nadobudnutia účinnosti vytvoriť lehotu, v rámci ktorej sa s ním ľudia oboznámia a pripravia sa na jeho realizáciu," vysvetlil premiér.

Fico víta aj projekt elektronickej zbierky zákonov, pretože dnes je právne záväzná len jej tlačená podoba. Elektronizovaný by mal byť celý legislatívny proces, takže na internete bude možné nájsť históriu spracovania právnych predpisov. Obmedziť by sa zároveň mali nepriame novelizácie zákonov. "Verím, že to významnou mierou prispeje k tomu, že ľudia budú viac vidieť do čriev, ako zákony vznikajú, a budú mať podstatne viac informácií," zdôraznil.



Pri odstraňovaní korupcie má mať rozhodujúcu úlohu ministerstvo vnútra. Rozšíriť by sa mal napríklad dôkazný prostriedok agenta pre kriminalitu súvisiacu s verejným obstarávaním či konkurzným konaním. Zvýšiť by sa mohli aj kapacity útvaru, ktorý sa zaoberá preukazovaním pôvodu majetku. Spoločné analytické pracovisko protikorupčnej jednotky, finančnej polície, spravodajskej jednotky a finančnej správy by malo zefektívniť represívny boj proti korupcii. Zákonom by sa mala tiež zakotviť minimálna trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb.

V tretej oblasti sa akčný plán venuje zrýchleniu súdneho konania a pokutám za súdne prieťahy, zverejňovaniu hodnotenia práce sudcov alebo posilňovaniu ich zodpovednosti. Zaviesť by sa mali registre diskvalifikácií a úpadcov. "Postavenie menšinových vlastníkov chceme zlepšiť, lebo je dnes evidentné, že malí akcionári to majú veľmi ťažké, ak sú súčasťou akciovej spoločnosti," dodal Fico.

Vláda bude každoročne do 31. decembra s autormi iniciatívy prerokovávať plnenie konkrétnych opatrení, ku ktorým sa zaviazala.

Americká obchodná komora na Slovensku, ktorá stojí za iniciatívou Rule of Law, hodnotí návrh vládneho akčného plánu pozitívne. "Podnikateľská komunita vníma tento návrh ako skvelý krok. Dôsledné a dôrazné naplnenie plánu bude rozhodujúce. V závere oceníme, aký vplyv bude mať akčný plán na podnikateľské prostredie a život podnikateľskej komunity na Slovensku," uviedol jej prezident Igor Kottman.