Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Na vysokú školu začnite šetriť už od narodenia dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Päťročné denné štúdium na slovenskej vysokej škole vyjde v priemere minimálne na 8500 až 16.000 eur.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Odborníci na osobné financie sa zhodujú, že najistejšou investíciou do budúcnosti detí je vzdelanie. Lenže štúdium na vysokej škole stojí stovky a v prípade súkromných či zahraničných škôl tisíce eur.

"Výdavky spojené so štúdiom na štátnej vysokej škole sa u nás pohybujú v rozmedzí 200 až 400 eur mesačne na jedno dieťa. Závisí to nielen od konkrétnej vysokej školy, ale aj spôsobu ubytovania, či býva študent doma, na internáte alebo na priváte, dochádzania do školy, stravovania, osobných výdavkov, spoločenského života, mimoškolských aktivít či výšky životného štandardu študenta," upozorňuje Andrej Šarmír z Partners Group SK.

Vzdelanie je pre väčšinu rodičov, hneď po správnej výchove, druhou najdôležitejšou vecou. A k štúdiu sa prikláňajú aj výsledky prieskumov platov. Ukazujú, že vysokoškoláci zarábajú v priemere aj o 250 eur viac ako absolventi stredných škôl. Vyštudovať vysokú však čosi stojí a náklady študentov často poriadne otrasú rodinným rozpočtom.

Päťročné štúdium denného štúdia na slovenskej vysokej škole vyjde v priemere na 8500 až 16.000 eur a viac. Pri priemernej hrubej mesačnej mzde na Slovensku, ktorá sa pohybuje okolo 850 eur, je štúdium celkom nákladná záležitosť. Pri externom štúdiu si ešte k výdavkom treba pripočítať ročné školné vo výške od 500 do 1000 eur. Na súkromných vysokých školách je jeho horná hranica ešte o 1500 eur vyššia, v závislosti od konkrétnej školy alebo zamerania, vysvetľuje Šarmír.

Samostatnou kapitolou sú prestížne zahraničné univerzity, pri ktorých si mladý človek zaplatí za vzdelanie neporovnateľne viac. Podľa Šarmíra sa ročné školné v zahraničí pohybuje v rozmedzí 20 až 40.000 eur. Päť rokov štúdia na niektorej z týchto zahraničných univerzít by mohlo vyjsť viac, ako v súčasnosti stojí nový trojizbový byt.

Najvýhodnejším riešením, ako si zaobstarať peniaze na vysokú školu, je dlhodobá príprava a sporenie. Odkladanie nižšej sumy na mesačnej báze zaťaží rodinný rozpočet podstatne menej a zároveň odložené peniaze si zarábajú samé na seba.

TASR informovala Mária Urbanová z Partners Group SK.