Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Z vystúpenia ľudí z 2. piliera získala Sociálna poisťovňa 579 mil. eur

Foto: Tablet.tv

Sporitelia mohli do druhého piliera vstúpiť alebo z neho vystúpiť do 15. júna tohto roka.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Z druhého dôchodkového piliera počas jeho posledného otvorenia vystúpilo celkovo 159.000 sporiteľov, vstúpilo naopak takmer 21.000 ľudí. Celkový hotovostný vplyv na príjmy Sociálnej poisťovne predstavuje 579 miliónov eur.

V rámci aktuálnej daňovej prognózy to vyčíslil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstva financií (MF) SR. Táto suma zníži verejný dlh, nemôže však byť použitá na zníženie deficitu alebo financovanie verejných výdavkov.

"Deficit zlepší len aktuálny vplyv z otvorenia druhého piliera, ktorý odhadujeme na 16 miliónov eur v roku 2015 a 28 miliónov eur v roku 2016," skonštatovali analytici rezortu financií.

Sporitelia mohli do druhého piliera vstúpiť alebo z neho vystúpiť od 15. marca do 15. júna tohto roka. Súčasná vláda sa ho rozhodla otvoriť po tom, ako sa začiatkom tohto roka po spustení výplatnej fázy ukázalo, že prvé dôchodky z neho budú nízke. Každý sporiteľ tak mal dostať šancu premyslieť si, či chce v druhom pilieri zotrvať alebo nie.