Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Minimálna mzda:Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa nedohodli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prezident KOZ SR Jozef Kollár ale dnes skonštatoval, že v tomto roku došlo k posunu pri rokovaniach so sociálnymi partnermi.

Bratislava 15. júla (TASR) - Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa dodnes nedohodli na výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR navrhuje, aby jej výška stúpla zo súčasných 380 eur na 410 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení presadzuje výšku minimálnej mzdy na úrovni 399 eur.

Prezident KOZ SR Jozef Kollár ale dnes skonštatoval, že v tomto roku došlo k posunu pri rokovaniach so sociálnymi partnermi. "Tento rok ale došlo k veľkému posunu, čo sa týka rokovaní so sociálnymi partnermi, pretože aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) SR, ktorá zväčša žiadala zrušiť minimálnu mzdu, alebo nulový nárast, tak prišli s návrhom výšky minimálnej mzdy na úrovni 399 eur, obdobne aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Združenie miest a obcí Slovenska navrhovalo výšku 400 eur," priblížil dnes po skončení rokovania Rady KOZ SR Kollár.

RÚZ však dnes uviedla, že v budúcom roku by sa nemala výška minimálnej mzdy zvyšovať vôbec. "S poľutovaním musíme konštatovať, že i napriek nášmu enormnému úsiliu o dohodu s KOZ SR, kedy RÚZ navrhla kompromisný návrh vo výške 399 eur, k dohode s odbormi nedošlo. Vzhľadom na skutočnosť, že KOZ SR náš návrh neprijala, RÚZ zostáva na pôvodnom návrhu, teda minimálnu mzdu pre rok 2016 nezvyšovať," uviedol pre TASR tajomník RÚZ SR Martin Hošták. Podľa jeho slov dôvodom je to, že na Slovensku je nepriaznivá situácia na trhu práce. "Naše stanovisko vychádza z nepriaznivej situácie na trhu práce, pretrvávajúcej vysokej miery nezamestnanosti, takmer nulového rastu spotrebiteľských cien za predchádzajúci rok a tiež viacerých úrovní minimálnej mzdy na Slovensku," doplnil Hošták s tým, že RÚZ SR je ale pripravená so sociálnymi partnermi rokovať.

AZZZ SR navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy. "Náš posledný návrh bol na úrovni 399 eur za zásadného predpokladu, že budú dofinancované dopady pre zdravotníctvo," uviedol prezident asociácie Rastislav Machunka.

Konfederácia odborových zväzov SR je ale presvedčená, že vývoj slovenskej ekonomiky umožňuje vyšší nárast minimálnej mzdy ako je 400 eur. "Aj preto sme zotrvali na výške 410 eur. Táto hranica vychádza z našich prepočtov a je to zároveň prerátané aj z hľadiska rizika chudoby. Na to, aby sa človek nedostal pod hranicu chudoby, potrebuje zarobiť na Slovensku minimálne 410 eur," poznamenal Kollár. Či sa bude kvôli plánovanému zvýšeniu minimálnej mzdy meniť aj výška odvodovej odpočítateľnej položky, Kollár zatiaľ povedať nevedel. Ak sa ale zvýši minimálna mzda, hranica odvodovej odpočítateľnej položky 380 eur je podľa neho zbytočná.

Zvýšenie minimálnej mzdy je pritom aj cieľom vlády. Premiér Robert Fico avizoval, že by sa mala priblížiť k hranici 400 eur. "Predstava vlády bola už viacnásobne deklarovaná, v prvom rade však ide o bipartitnú dohodu, ktorú by sme samozrejme privítali a od nej sa budú odvíjať všetky ďalšie zákonom dané postupy," dodal hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.

Sociálni partneri mali svoje návrhy týkajúce sa minimálnej mzdy predložiť rezortu práce do 15. júla, teda do dnešného dňa. Tripartita bude najbližšie o výške minimálnej mzdy rokovať 24. augusta tohto roka.